Nem csak a szövődmények fenyegetik a cukorbetegeket

A cukorbetegek nagyobb valószínűséggel halnak meg alkoholizmusban, lesznek öngyilkosok, vagy szenvednek balesetet - áll egy új kutatásban.

Az elhalálozás magasabb kockázata a betegek mentális állapotával is összefügg, a diabétesszel együtt járó életmód ugyanis pszichésen igen megterhelő lehet.

Az 1-es típusú és 2-es típusú cukorbetegség nagyon elterjedt, több millió halálesetet okoz világszerte minden évben. A cukorbetegeknél nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, a rák és a veserendellenességek kialakulásának - ezek is sokban hozzájárulnak a rossz halálozási statisztikához.

Most pedig arra is fény derült, hogy a cukorbaj összefügg a depresszió magasabb kockázatával, de azt, hogy a rossz lelki egészség hogyan befolyásolhatja a cukorbetegeket, még nem vizsgálták meg teljesen.

Nem csak a szövődmények

Egy Finnországban készített országos tanulmányban Leo Niskanen professzor a Helsinki és Tamperei Egyetem, valamint a Helsinki Egyetemi Kórház kutatócsapatával 400.000 ember halálát vizsgálta, akik vagy az alkohol miatt, vagy balesetben haltak meg, vagy öngyilkosok lettek. A vizsgáltak között voltak cukorbetegek, és olyanok is, akik nem éltek diabétesszel.

A tanulmány megállapította, hogy a cukrosok:

  • nagy valószínűséggel halnak bele alkoholizmus okozta szövődményekbe,
  • lesznek öngyilkosok,
  • vagy balesetben vesztik életüket.

Különösen azokra igaz ez, akiknek rendszeresen kell injekciózni magukat inzulinnal.

“Tudjuk, hogy a diabétesszel járó életmód nincs túl jó hatással a mentális egészségre” - mondja Niskanen. “A betegeknek folyamatosan mérniük kell a vércukorszintjüket és inzulinozniuk kell magukat - ez pedig nem kis hatással van mindennapjaikra, hiszen az egyszerű rutinok, mint az alvás, a mozgás és az étkezés mind-mind módosítják a vércukorszintet. És ha ez nem lenne elég, az olyan súlyos szövődmények, mint a szív- és vesebetegségek szorongással társulva sokat rontanak az érintettek egészségi állapotán."

A kutatók azt tervezik, hogy mélyrehatóbb vizsgálatot folytatnak azokról a kockázati tényezőkről és mechanizmusokról, amelyek alátámasztják ezeket a megállapításokat, hogy segítsék a jövőbeli halálesetek elkerülését. A kábítószer-használatot, az antidepresszánsok szedését, valamint a betegek társadalmi-gazdasági státuszában történő változásokat is figyelembe veszik majd.

Oszd meg másokkal is!
Mustra