Csak egy hiányzó molekula, és kész a depresszió

A Stanford Egyetem kutatói egy új vizsgálatukban azt találták, hogy a depresszióval küzdők vérében kevesebb az acetil-L-karnitin.

A klinikai depresszió a világ leggyakoribb hangulati rendellenessége, a statisztikák alapján pedig ez a munkahelyi hiányzások és az öngyilkosságok egyik vezető oka is.

A biológiai markerek beazonosítása fontos lépés a hatékonyabb depresszió elleni szerek fejlesztésében, ami segíthet azokon, akik hosszú ideje szenvednek hangulati zavarban, de a kezelés mindez idáig nem járt kielégítő eredménnyel. A jó hír az, hogy a szervezetünkben is megtalálható L-karnitinek táplálékkiegészítőként széles választékban elérhetőek a gyógyszertárakban, drogériákban vagy akár a szupermarketek polcain.

Korábbi állatkísérletek már bebizonyították, hogy az L-karnitin gyors és tartós antidepresszáns hatással van olyan szervezetekre, ahol ezek a molekulák hiányoztak, a kutatók mostani vizsgálódásai során pedig arra derült fény, hogy a depresszióban szenvedő emberek vérének L-karnitin-szintje alacsonyabb, mint az egészséges embereké - tudósít a Healthminute. Későbbi elemzések rámutattak továbbá, hogy az L-karnitin-szint hiánya a depresszió súlyosságát és annak tartósságát is befolyásolta.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az acetil-L-karnitin szintjének vizsgálata segíthet a depresszió diagnózisának felállításában, illetve új irányt adhat a gyógyszergyártóknak egy, az eddiginél jóval hatékonyabb antidepresszáns-generáció kifejlesztésében.

Oszd meg másokkal is!
Mustra