Óriási rózsaszín hal bukkant fel Kínában

Az óriási Gumikacsa szobráról ismert holland szobrász, Florentijn Hofman egy hatalmas, a vízen lebegő halat tervezett a kínai Wuzhennek, a Velencéhez hasonló módon kanálisokkal tarkított kínai városnak, írja az AsiaOne. A 15 méter hosszú és 7 méter magas, úszódeszkákból készült alkotás egy színház előtti tavacskán úszkál és vasárnap mutatták be a helyi Nemzetközi Kortárs Művészeti Kiállításon.

Hofman elmondta, hogy a Floating Fish című óriási szobrát a kínai népművészet és az ősi kínai mondák inspirálták: amikor korábban meglátogatta a várost, akkor feltűntek neki a fából készült házak ablakaiban található halszobrok, és hogy a helyiek milyen szorgalmasan etetik a csatornákban tanyázó koi-pontyokat. Az óriási hal részben ezeket idézi meg, sárkányszerű pikkelyei pedig (amelyeket a gyerekek úszásoktatásánál használt úszódeszkákból készültek) a mondát a halról, amely felúszott a Sárga folyón és sárkánnyá változott. Az is kiderült, miért döntött a rózsaszín mellett: mert az rí ki leginkább a környezetből.

A művész azt is reméli, hogy a látogatók megtapogatják majd a szobrát, ugyanis szerinte nem helyes az az irány, hogy a művéseti alkotásokat elzárják az érdeklődők elől. Az AsiaOne arról is beszámolt, hogy - ahogy az lenni szokott -, vannak persze, akiknek nem tetszik a mű, szerintük épp az a baj vele, hogy nem illik az ősi városképhez. A galériában megnézheti, hogy fest, aztán eldöntheti, hogy önnek bejön-e vagy sem!

Oszd meg másokkal is!
Mustra