Rekordok az idei Oscar-jelölt színésznők között

Idén kifejezetten izgalmas lett a színésznők Oscar-versenye. A jelöltek között megtalálható minden idők legfiatalabb és legidősebb indulója is. A Messzi dél vadjaiban a kilencéves szereplő első filmjével, amatőr szereplőként került a legnagyobb díjátadó színésznői közé.

Jessica Chastain

Az amerikai színésznő sorozatokban mutatkozott be, első komolyabb filmes szerepek a Coriolanusban és Az élet fájában találták meg. Mivel a művészfilmesnek nevezhető Terrence Malick filmje a Cannes-i Filmfesztivál egyik legünnepeltebb filmje volt, rengeteg figyelem irányult a Brad Pitt oldalán feltűnő Chastainre is (emellett A segítségért kapott Oscar-jelölést is). Ahogy a Zero Dark Thirtyért kapott Golden Globe-os köszönőbeszédében elmondta, mindig színésznő szeretett volna lenni.

Hát tavaly utolérte a siker, és szinte minden róla szólt. A Zero Dark Thirty mellett idén kirándulást tett a horrorfilmek világába is a Mamával, úgyhogy semmiképpen nem lehet azzal vádolni, hogy kiszámítható és unalmas pályát futna. Legalábbis eddig biztosan nem. Ráadásul szerénynek is tűnik, a Hollywood Reporternek nemrég azt nyilatkozta, hogy nagyon szeretne találkozni Emmanuelle Rivával, aki szintén ebben a kategóriában versenyez.

Jennifer Lawrence

Az amerikai színésznő első jelentősebb felbukkanása szinte azonnal sikert aratott, A hallgatás törvénye című filmért már 2010-ben Oscarra jelölték. Lawrence akkor még csak húsz éves volt. Később, mivel az X-men széria teljesen elhülyült, a stúdió az újraindítása mellett döntött, és az előzményfilmbe Lawrancet is beválogatták. A legnagyobb dobásnak valószínűleg mégis a tavalyi Az éhezők viadalának főszerepe bizonyult, hiszen a film nagyjából egymilliárd dollárt kaszált, és még csak nem is volt olyan reménytelenül gagyi, mint a Robert Pattinsonnal és Kristen Stewarttal futó vérszegény Alkonyat-filmek. Lawrence ráadásul teljesen meggyőző volt az egyszerre tökös, mégis törődő és gyengéd vadászlány, Katniss Everdeen megformálójaként.

A huszonkét éves színésznő nem taktikázott rosszul, mert az X-mennel és Az éhezők viadalával is grantált kasszasikerekben fog dolgozni, miközben bevállalhat mellettük szinte mindent, ami csak megtetszik neki.

Emmanuelle Riva

Mielőtt elvállalta volna Michael Haneke Szerelem című filmjének szerepét, valószínűleg mindenki azt mondta volna, hogy a francia színésznő legnagyobb alakítása a Szerelmem, Hiroshima volt. Hanekének, aki olyan hátborzongató filmeket rendezett, mint A zongoratanárnő, A rejtély, vagy A fehér szalag, ezzel a művével idén végre sikerült kitörnie Európából, így mindkét idős színészével együtt fürödhetnek az elismerésekben.

A Szerelemben Riva és partnere, Jean-Louis Trintignant egy nyugdíjaskorát élvező, boldog házaspárt alakítanak, akik életét egyik pillanatról a másikra dönti romba egy súlyos betegség. A feleség egyik nap reggelizés közben egyszer csak elhallgat, és percekig meredten bámul megkövülve. Ettől a ponttól kezdve aztán folyamatosan romlik az állapota, a férje pedig mindent feladva igyekszik minél jobban ellátni. Riva állítólag be is költözött a stúdióban berendezett lakásba a forgatás idejére, hogy jobban átélje a szerepet. Ő az eddigi legidősebb Oscar-jelölt.

Quvenzhané Wallis

A most kilenc éves amerikai lány lett minden idők legfiatalabb Oscar-jelöltje, filmje, A messzi dél vadjai pedig az év egyik legnagyobb meglepetése. A film egy Teknő (az angol eredetiben Bathtub) nevű településen játszódik egy hatalmas folyó torkolata környékén egy olyan közösségben, aminek a tagjai tudatosan kivonultak a civilizációból. A filmet gyakran olyan mágikus realisztikus filmként szoktál jellemezni, mintha Gabriel Garcia Marquez egyik műve elevenedne meg.

Gyakran halljuk a kislány, Hushpuppy gondolatait, és (elvileg) látjuk is képzeletének teremtményeit. A szereplők, ahogy Wallis is, mind-mind amatőr szereplők voltak. Állítólag kilenc hónapig keresték a megfelelő gyereket Hushpuppy szerepére, négyezret is megnéztek, mire megtalálták őt. Az elsőfilmes Benh Zeitlin filmjét négy Oscar-díjra is jelölték, szóval valamit tényleg tudnia kell.

Naomi Watts

Az össze közül talán a legismertebb név Naomi Wattsé, akit most jelöltek másodszor Oscar-díjra (a 2003-as 21 gramm volt az első). A negyvennégy éves Watts bizonyított már nehezen értelmezhető posztmodern filmben, mint a Mullholland Drive, jobban sikerült horrorban, mint A kör, hatalmas blockbusterben, mint a King Kong, most pedig katasztrófafilmben látható, bár ebben a mezőnyben még így is ő tűnik a legkevésbé izgalmas névnek.

Filmje, A lehetetlen egyébként egy brit család békés karácsonyi vakációját mutatja be egészen addig, amíg a cunami el nem önti Thaiföldet, ahol történetesen nyaralnak. A film elvileg végig igaz történetet dolgoz fel, azzal az apró eltéréssel, hogy a túlélő család eredetileg spanyol volt.

Ki nyeri?

Az idei tehát egészen különleges mezőny, fiatal amatőrtől kezdve idős színésznő-legendáig. Szavazzon, hogy kit tart a legesélyesebbnek ebből a kategóriából, hogy megnyerje az Oscar-díjat!

Oszd meg másokkal is!
Mustra