Vigyen e-könyvet a strandra!

Hiába szerezzük meg az e-könyv olvasót, ha utána jön a pofára esés – legalábbis, ha magyarul szeretnénk olvasni. A hazai piac még mindig nem készült fel az elektronikus könyvek iránt érdeklődő vevőkre, akik beszerzik a readereket, azok meg úgyis olvasnak angolul. Ez lehet a rövid konklúziója a cikknek is.

stockfresh 1405851 electronic-book-reader-laying-outdoors sizeM
Stockfresh

A legtöbbet a Kindle-kből adnak el, ami viszonylag alacsony ára miatt ma már az egyik legkedveltebb reader. Népszerűségének másik oka, hogy az Amazon árulja, ami aztán óriási választékban kínál hozzá rögtön olvasnivalót, persze, a saját formátumában. Ezzel semmi baj, az Amazon lassan beveszi a világot, a probléma ott van, hogy a magyar e-könyv kiadók mintha még nem ébredtek volna fel, vagy nem fogadnák el a nyilvánvaló tényt, hogy bármit csinálnak, a Kindle többé-kevésbé lenyomja a piacot. Persze ott vannak a táblagépek is, de ezek és az e-book readerek közé nem tehető egyenlőségjel, főleg azért mert más a képernyőjük, és emiatt sokkal kevésbé jó rajtuk olvasni.

Az Index tech rovata megnézte milyen a Kobo és a Kindle 4, illetve azok magyar riválisát, a txtr-t. A Kindle Fire-t is tesztelték, a Nookról pedig itt olvashat.

Kiindulási pontnak tökéletes az e-könyv olvasók blog, és a könyvkonnektor oldal, ahol számos tanácsot és tippet lehet találni.

Hol vásároljunk?

A Bookline hirdeti magát a leginkább, ezért ezt néztük meg először. Itt kb. 800 könyvet lehet letölteni, csak sajnos, a hazai könyvkiadók által favorizált epub formátumban, mely véletlenül sincs harmóniában a Kindle-vel. Ha ez nem lenne elég, akkor le kell hozzá tölteni az Adobe Digital Editions programot, és ezzel lehet a kütyünkre feltenni. A Bookline-nál főleg régebbi könyveket lehet megszerezni, 630 ft-tól 2600 forintig költhetünk itt el egy-egy könyvre.

A Multimédia Plázában, melyet a Kossuth Kiadó üzemeltet, jelenleg 1613 könyv vár arra, hogy megvásárolják őket. Kétféle formátumban érhetőek el, az epub mellett a Mobit is választhatjuk, aminek a Kindle készülék tulajdonosok fognak örülni. Vannak ingyenes könyvek, főleg Mikszáth, Jókai és más klasszikus szépirodalmi alkotások szerezhetőek meg ingyen.

A Polc.hu szintén az epub formátumot részesíti előnyben, itt több viszonylag új könyv is beszerezhető, 490 ft-tól. Ők e-könyv readereket is árulnak, igaz a Koobe-k nem olcsóak, 30-50.000 Ft-t kérnek értük.

A Hónap Könyve viszonylag új vállalkozás, itt hetente kerülnek fel új könyvek a virtuális polcra. Heller Ágnestől Kéri Lászlóig kaphatóak itt könyvek, de nem kell megijedni, vannak könnyedebb témájú művek is. A könyvek egységesen 1190 Ft-ba kerülnek, és vannak akciók is. Pdf, mobi és epub formátumban tölthetőek le a könyvek. Előfizetés is van, gyakorlatilag krediteket lehet vásárolni, így a könyvek darabja 1000 Ft-ra jön ki.

Az Országos Széchenyi Könyvtár Digitális Könyvtárából pdf és lit formátumban tudjuk letölteni a könyveket, melyek közt sok az egyetemi kutatásokhoz szükséges darab van. Megszerezhetjük például Gubcsi Lajos közéleti írásait, hogy mást ne mondjunk, de Mikszáthokból itt sincs hiány.

A Magyar Elektronikus Könyvtárban főleg szépirodalmi alkotásokat találunk pdf formátumban, de számos kézikönyv is elérhető itt. Az 1994-ben létrehozott elektronikus gyűjtemény az egyik legismertebb itthon, a sikerlistája alapján Pável István: Szex, szerelem és egyéb csacskaságok című könyve az egyik legolvasottabb darab.

Kávéházba is vihető
Kávéházba is vihetőKováts Dániel

Ha nem lenne elég könyv az Amazonon, akkor keressük a Projekt Gutenberget, mely 1971-ben indult el, és jelenleg 40.000 ingyen könyvet kínál, köztük magyarokat is. Sokféle formátumban, képpel vagy anélkül is letölthetőek a könyvek.Támogatni is lehet a közösséget, a Donate gombra kattintva lehetünk jófejek.

Persze torrentezni is lehet, de erre természetesen nem biztatunk senkit, és járható út az is, ha pdf-ben töltünk le könyveket, amelyet a Kindle pl. képes kezelni, de a végeredmény nem mindig lesz tökéletes. Izgatottan várjuk, hogyan alakul a piac, az mindenesetre biztos, hogy még jó pár évet várni kell, mire az Amazon a magyar piac felé fog nyitni. Persze, reálisabb lenne, ha a magyar piac nyitna az epub formátum erőltetése helyett inkább Amazon felé.

Oszd meg másokkal is!
Mustra