no

Mi a közös Amy Winehouse-ban, Kim Dzsongilben és Mádl Ferencben?

2011 mind a politikai, mind a művészeti élet térképét alaposan átrajzolta. Bővült a huszonhetesek klubja is, diktátorból, színészből is fogyott rendesen. Kiket is veszítettünk?

2011 mind gazdaságilag és politikailag, mind kulturális szempontból meghatározó év volt, még ha csak az év halottjait nézzük is. A huszonhetesek klubja is bővült, és nem egy terrorista és politikai vezér, művész és tudós is elhunyt az elmúlt évben. Lista, kronológiai sorrendben.

2011 tavaszán

2011. tavasz

Ranschburg Jenő

Az egyik legismertebb és legelismertebb magyar pszichológus 2011. március 10-én hunyt el. 2010-ben Hazám-díjjal tüntették ki. Korábban Prima Primissima díjat, Pro Schola Urbis díjat, Ifjúsági díjat és a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét is megkapta, és Budapest díszpolgára volt.

Elizabeth Taylor

A színésznő csillogó és gyötrelmes életet élt. Két Oscar-díjat nyert, nyolcszor ment férjhez, betegeskedett is sokat rendesen, ám az AIDS-ek sorsát a szívén viselte, és 79 éves kora ellenére se ódzkodott a webkettőtől: szinte az utolsó pillanatig lelkesen tartotta a kapcsolatot rajongóival Twitterén. Dame Elizabeth 2011. március 23-án hunyt el.

Komlós Juci

Életének 93. évében, 2011. április 5-én hunyt el Komlós Juci, a Nemzet Színésze, Jászai Mari-díjas és érdemes művész, a Szomszédok Lenke nénije.

Osama Bin Laden

Az al-Kaida vezérét, a világ leghírhedtebb terroristáját egy amerikaiak által vezetett rajtaütés során ölték meg pakisztáni búvóhelyén 2011. május 2-án. Halála közel egy évtizeddel a 2001. szeptember 11-i katasztrófa után következett be, és halálának híre természetesen nagy port kavart a Facebookon is. Bin Laden az utóbbi években már nem csak terroristaként működött, hanem mémként mindenkihez eljuthatott, akinek van internethozzáférése. Azért azt se felejtsük el, hogy a South Parkban Cartmanék már tíz éve megölték a terroristát.

Mádl Ferenc

2011. május 29-én hunyt el Mádl Ferenc, a harmadik magyar köztársaság második köztársasági elnöke. A Széchenyi-díjas magyar jogtudós, a nemzetközi gazdasági és összehasonlító magánjog kutatója nyolcvan éves volt.

2011 keserű nyarán

2011. nyár

Ryan Dunn

A Jackass sztárját 34 évesen érte utol a halál, 2011. június 20-án autóbalesetet szenvedett Pennsylvaniában.

Peter Falk

2011. június 23-án hunyt el, 83 éves korában az Emmy- és Tony-díjas amerikai színész, akit világszerte Columbo hadnagy megformálójaként ismertek és szerettek a tévénézők. Falk Alzheimer-kórban szenvedett 2007 óta.

Habsburg Ottó

Kilencvennyolc éves korában meghalt Habsburg Ottó, az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fia. Az arisztokratát németországi otthonában, a Starnbergi-tó partján fekvő Pöckingben érte a halál, 2011. július 4-én.

Betty Ford

Gerald Ford amerikai elnök felesége 1974-től 1977-ig lakott a Fehér Házban. Harcolt a mellrák, ízületi gyulladás, gyógyszer-és alkoholfüggőség ellen. Ő segített létrehozni a Betty Ford Klinikát a hasonló problémával küszködők számára. Idén július 8-án, 93 évesen hunyt el.

Lucian Freud

A brit művész szeszélyes, melankolikus és meghitt portréi (az utóbbi években pedig képeinek aukciós rekordjai miatt) vált híressé. Freud július 20-án, 88 évesen hunyt el.

Amy Winehouse

A Grammy-díjas énekes-szövegíró, valamint bulvárhősnő tehetségét elnyomta viharos magánélete és az alkoholizmussal és kábítószer-függőséggel való küzdelmei. Július 23-án, 27 éves korában találtak rá holtan londoni otthonában.

Bubba Smith

A főiskolai és profi amerikai foci sztárja először rettegett védő volt, majd színészként tevékenykedett. Bubba Smith 66 éves korában hunyt, el augusztus 3-án.

2011 szomorú őszén

2011. ősz

Életének 76. évében, szeptember 27-én hunyt el Makovecz Imre nemzetközi hírű építész, a magyar organikus építészet Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett stílusteremtő alakja.

Steve Jobs

Jobs neve egyet jelent az Apple céggel, személyéhez fűződik az egér, a grafikus felhasználói felület elterjesztése, de forradalmasította a zeneipart és a mobiltelefon-piacot is. Vezetése alatt az Apple a legnagyobb technológiai céggé vált. Steve Jobs, az Apple alapítója és elnöke 2011. október 5-én hasnyálmirigyrákban hunyt el.

Moammer Kadhafi

Kadhafi több mint 40 éven át irányította Líbiát, ő volt az első arab vezető, akit saját népe ölt meg a felkelések hullámában. Kadhafi 69 éves korában, október 20-án hunyt el. A diktátor halála után több érdekes tényt is megtudhattuk róla, többek között azt is, hogy nem igazán van tisztában az AIDS vírus terjedésével, vagy hogy Forradalmi Nővérek néven egy csak szűzekből álló testőrséget tartott fenn.

2011. december elején olvashattuk, hogy a dél-afrikai Nando gyorsétteremlánc visszavonta a neten csak „az utolsó talpon maradt diktátor” címen terjedő reklámját. Az egyperces reklámfilmben a zimbabwei elnök, Robert Mugabe szomorkodik, amiért már nem lehet együtt diktátor barátaival.

Albert Flórián

Másfél hónappal hetvenedik születésnapja után, október 31-én meghalt a magyar futball egyetlen aranylabdása, Albert Flórián.

Albert 75-ször szerepelt a válogatottban, 1969-ben súlyos dániai sérülése - elszakadt a térd- és keresztszalagja - után már nem nyerte vissza korábbi formáját. Utána még négyszer volt válogatott, de már egyszer sem volt eredményes, így 31 gólt szerzett.

Albert 1960-ban olimpiai bronzérmes, négy év múlva Európa-bajnoki bronzérmes.

Kemény Henrik

87 éves korában, november 30-án hunyt el Kemény Henrik, a legendás bábos, Vitéz László életre keltője. Ő mozgatta a Bodrogi Gyula hangján megszólaló Süsüt az 1976-ban bemutatott bábfilmben, és Hakapeszi Makit is, a Zsebtévé egyik szereplőjét.

2011 tragikus decemberében

2011. tél

Cesaria Evora

A Grammy-díjas énekesnő, akit „mezítlábas dívaként” ismertek, 70 évesen halt meg szülőhazájában, a Zöld-foki szigeteken december 17-én.

Václav Havel

Cseh író, akit országa kommunista vezetői börtönbe zártak, a szabadság jelképévé vált, és nemzete első elnöke lett a kommunizmus utáni időszakban. Havel december 18-án hunyt el a Csehország északi részén lévő hétvégi házában. 75 éves volt.

Kim Dzsongil

A több éves spekulációk után az észak-koreai vezető, Kim Dzsongil romló egészsége miatt 2011. december 19-én hunyt, el 69 éves volt. Népe meg is siratta rendesen. A Kedves Vezérről nem csak azt tudjuk, hogy szerette szemmel tartani népe boldogulását, hanem azt is, hogy imádta a Rambo- és a Bond-filmeket.

Mary Zsuzsi

A 64 éves táncdalénekesnő öngyilkos lett 2011. december 24-én. Mary Zsuzsi első férje Dobos Attila zeneszerző, szövegíró, második férje Klapka György üzletember volt.

Garas Dezső

Hetvenhét éves korában, hosszan tartó betegség után, 2011. december 30-án hunyt el Garas Dezső Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, a Nemzeti Színház társulatának tagja.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra