modellA bájos, elálló fülű lány keresettebb lehet, mint a tökéletes Barbie-utánzat – Sütő Enikő egykori sztármodell a viszontagságokról, az útravalóról és arról, hogy az amerikai piacon ma már a tizenkét éves lány a felnőtt nő.


Városszéli, parányi stúdiólakás – két-három idegen lánnyal a világ különböző részéről. Reggeltől estig casting. Folyamatos várakozás a jó hírt közlő telefonra.

Enni alig mersz, nehogy a kigömbölyödött feneked miatt ússzon el egy munka. Ráadásul az egyik lakótársad még a hitelkártyádat is ellopja, és lehúzza a szüleidtől kölcsönkapott pénzt. Fáradt vagy és magányos… – a legtöbb modell így él. Mégis tömve vannak a hazai modelliskolák. Miért vágyik az összes kislány a kifutóra? A Díványon az egykori sztármanökennel, dr. Sütő Enikővel beszélgettünk.

 

suto-enikoTényleg, Enikő, miért vágyik az összes kislány a kifutóra?

Mert szeretne valamit magából megmutatni, de nem elég szépnek és modellalkatúnak lennie annak a fiatalnak, aki a kifutóra vágyik. A személyisége, kisugárzása legalább ilyen fontos. A nemzetközi ügynökségek a legtöbb esetben karaktereket keresnek. Volt egy idő, amikor a modellek egyenfrizurában úgy mozogtak a kifutón, mint a biorobotok, de ez csak egy rövid divatirányzatnak mutatkozott. Azt veszem észre, hogy egy bájos, elálló fülű, szeplős kislány sokkal keresettebb, mint Barbie kicsinyített mása. De ugyanez igaz a nagylányoknál is. Sokszor mondták már az általunk favorizált lányokra, hogy túl szépek, túl szabályosak, és inkább egy görögös orrút választottak.

Mi történik az után, hogy egy nemzetközi ügynökség szerződést köt egy lánnyal?

Bérelnek neki az adott városban egy lakást. Itt ne gondolj luxuskörülményekre. Általában 3–5 lány lakik együtt, akik akkor találkoznak először, és egymás konkurenciái. Sőt, az egyik tanítványomnak még a hitelkártyáját is ellopta a szobatársnője. Szóval ilyen körülmények között kell talpon maradniuk, és a maximumot kihozni magukból a válogatások során. Szerencsére a magyar lányok jól megállják külföldön a helyüket.

Jól lehet ezzel keresni?

A modelleket is, akár a filmsztárokat, kategorizálják. Hiába megy egy kezdő modell a kifutón Naomi Campbell után, a töredékét sem kapja az ő gázsijának. Egyébként a divatbemutatók egy-egy multinacionális cég reklámszerződéseihez képest alig fizetnek. A kifutó inkább már csak presztízs, ahogy a médiából élő színészek számára a színpad.

Ha a nemzetközi sztármodellekre gondolunk, akkor a drog- és alkoholmámorban történő botrányok jutnak eszünkbe. Szerinted ezek a gyönyörű nők miért választják az önpusztítást?

Én ezt kortünetnek nevezném. Egyfajta relaxációs eszköz. Ha valaki nem elég intelligens, nincs biztonságot nyújtó családja, vagy az ügynöksége nem elég korrekt és gondoskodó, akkor a hirtelen jött sikert vagy sikertelenséget nem tudja elviselni egyedül. Mindenkinek szüksége van arra, hogy oldja a benne felgyülemlő feszültséget, feldolgozza a történéseket. Ez egy nagyon nagy önfegyelmet igénylő szakma. Komoly előkészületekkel jár egy fotózás vagy bemutató. Nem mindegy, mit eszel, hogy nézel ki, mennyit alszol. Mindenre oda kell figyelned. Ha pedig nem tudsz lazítani, nem tudsz feltöltődni, akkor felrobbansz.

Az iskoládban erre is megtanítod a növendékeket?

A smink-, a frizura- és a járástípusok a kifutón folyamatosan változnak. Ez a szakma könnyebbik része.
A hozzám jelentkező fiatalokkal azt értetem meg, hogy egy modell élete nem egyenlő a dolce vitával. Keményen meg kell dolgozni a sikerért. A modelleket sokszor éri az a vád, hogy magamutogatók, pedig szerintem csak szeretnének valamit megmutatni, átadni a bennük rejlő képességekből. Nem véletlen, hogy a modellkedés után – ami mindössze néhány év – sokan a reflektorfényben maradnak.

Engem személy szerint megdöbbent az a tény, hogy külföldön egyre fiatalabbak a modellek. Már a 12-13 éves lányokat is a felnőttek közé sorolják…

Igen, az amerikai és a francia piacra jellemző ez a fiatalítás, de például a németek inkább a 20 éves lányokat választják, mert tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy ebben a világban nincs helye egy gyereknek. Hiszen mit csinál egyedül egy kislány, ha épp nem velük dolgozik? Megjegyzem, ez mindössze néhány óra, mert a nagy ügynökségek, akár a multinacionális cégek, maximálisan megdolgoztatják a modelleket a pénzükért.

Hozzád mégis már hatéves kortól lehet jelentkezni.

Igen, mert gyerekmodellekre is szükség van a reklámfilmekhez, reklámfotózásokhoz. De azt szeretném hansúlyozni, hogy nem mindenkiből lesz sikeres, keresett modell, aki hozzám jár. Mégsem felesleges egy ilyen iskola elvégzése. Az itt tanultakat a gyerekek a mindennapi életben is hasznosíthatják. A siker kulcsa az élet minden területén a személyiségben rejlik. Jó fellépésre, megjelenésre egy menedzsernek is szüksége van. Az iskola 20 éves fennállása alatt növendékeink közül kerültek már ki műsorvezetők, tévésorozatsztárok. Ez is azt mutatja, hogy a modellkedés rokonságot mutat az előadó-művészettel.

 

Ha ez bejött, nézd meg ezt is:

Szexi csajok domináns szerepben – kik ők, és mit akarnak? Üzenet a lányoknak, vagy figyelmeztetés a férfiaknak? Aki számít, benne van, sőt csinálja. Szóval, mire véljük a GIRLPOWER-t? | Kettős látás – Girlpower

 

Mustra