Koppintásért perli a Gucci a Guess-t

200 millió dollárra (44 milliárd forint) perli az olasz divatház a harmincadik születésnapját ünneplő Guess-t, mert az az egyik modelljükhöz nagyon hasonló cipőt dobott piacra. A Guess fel van háborodva, pedig a hasonlóság a hülyének is feltűnik, kérdés, hogy lehet-e bizonyítani a védjegybitorlást.

Utolsó fejezetéhez érkezett a sokat halogatott, három éve tartó jogi huzavona a Gucci és a Guess között, szerdán a bíróságon találkozott a két cég. A Gucci még 2009-ben perelte be a Guess-t arra hivatkozva, hogy több terméküket a Gucci által tervezett motívumokkal árulják, például a Gucci védjegyévé vált „G” betűs logóval, és piros-zöld csíkokkal. Az olasz divatház 200 millió dollárt (44 milliárd forint) akar kapni a nyúlásért vetélytársától.

gucci guess shoes

gucci guess shoes
trademarksandbrands.com

"Ez az ügy nem a divatirányzatok követéséről szól, itt egy komplikáltabb dologról van szó, arról, hogy ellopták a Gucci legismertebb, ikonikussá vált terveit” – mondta a WWD-nek az 1923 óta piacon lévő Gucci ügyvédje, Louis Ederer. A Guess jogi csapata és ügyvédje, Daniel Petrocelli szerint a Gucci pere "kártyavárra épül”, ugyanis a cég hét évig várt, mielőtt elkezdett volna perelni. A Guess –ügyvédje határozott véleménye ellenére– leállíttatta a szóban forgó cipő gyártását, mivel úgy gondolta, hogy túlságosan hasonlít a Gucci által forgalmazott cipőkre. A két cipő közötti eltérés mindössze annyi, hogy a Gucci cipője bőrből, a Guess-é műanyagból készült és a Guess a zöld-piros csík helyett piros-barna díszcsíkot tett a barna 'G' betűkkel díszített –szerintünk nem is szép, de legalább drága– cipőre.

Ön szerint lopott a Guess?

Nem a Gucci az egyetlen, aki védjegybitorlás miatt jár bíróságra, hasonló ügy miatt folytat csatát az Yves Saint Laurent és a cipész Christian Louboutin is. A két luxusmárka között a Louboutin védjegyévé vált vörös talp miatt robbant ki a vita. A francia cipőtervező 1992 óta jegyzi vörös talpú magassarkúit, melyet 2008-ban le is védetett az Egyesült Államokban, ám az YSL 2011-es kollekciójában szintén találni vörös talpú cipőket. Az YSL szerint Louboutin ki akarja sajátítani magának ezt a színt, a cipőkészítő ügyvédje pedig azzal érvel, hogy ők nem a vöröset foglalják, hanem csak azt az árnyalatot, amit a cipő megtervezésénél használtak, így joggal perlik az YSL-t 1 millió dolláros (220 millió forint) kártérítésre.

Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek