6 nő, akiket nem a szépségükért szeretünk

Vannak olyan nők, akikről a természet letiltott pár esztétikai alkalmazást, de olyan belső kisugárzást adott cserébe, amivel kevés szépnek mondott nő rendelkezik. Ők karakteresek és máshogy szépek. Előre szólunk: Whoopi Goldberget és Barbra Streisandot kihagytuk a listából.

Melodráma nélküli tragikus hős

Frances McDormand apácát és tanácstalan hatóságot egyaránt kiválóan képes alakítani. Az 1957-es évjáratú amerikai színésznő Oscar-díjat kapott a Fargóért, de szerepelt a Wonder Boys-ban és a Lángoló Mississippiben is. Ő olyan karakter, akinek tényleg jól áll a szürke kosztüm, a dohányzás, és az, ha sokáig bámul a kamerába. Ő az, aki nem férfias, hanem férfiasan nőies. Némely szerepéhez képesek olyan arcot sminkelni neki, amitől egyszerre hat kormányügynöknek és szerető anyának. Mindenféle fölösleges melodráma nélkül tud tragikus hőst alakítani: nem tudni mi jár a fejében, de hogy jár valami, az fix. McDormand az 1984-es Blood Simple c. filmben debütált a mozivásznon először, amit szintén a Coen testvérek jegyeznek.

Állítólag a testes nőknek szép az arcuk

A stand up comedy nem igazán a szép nők műfaja, de Rosie O'Donnell több is egy magánszámnál, hiszen színésznő, énekes, műsorvezető és blogger is. A közel 50 éves Rosie smink nélkül egyszerűen vállalhatatlan, így egyetlen fotóst sem vádolhat meg azzal, hogy előnytelen felvételt készített róla, mert sajnos egyebet nem lehet. Állítólag a testes nőknek szép az arcuk - mert az Úr az egyik kezével ad, a másikkal elvesz, ugye – de nála ez nem érvényes: minden szépsége belülről fakad. A felvállaltan leszbikus előadóművészt láthattuk a Zsarulesen-ben és a Flintstone családban, de híres a jótékonykodásról is: saját For All Kids nevű alapítványa két millió dollárral támogatta azoknak a tűzoltóknak és rendőröknek a gyermekeit, akik a szeptember 11-i terrortámadások során elhunytak vagy tartós sérülést szereztek. Find Me c. életrajzi könyve 2002 áprilisában hetekig trónolt a New York Times Bestseller listájának második helyén.

Glenn Close 100% szigor és könyörtelenség

Vajon miért úgy ismeri a világ, mint Szörnyellát? Tizenegy emberből nyolc biztos a 101 kiskutyában nyújtott alakítását jelölné meg Glenn Close legismertebb szerepének. Pedig olyan sikerfilmekben is játszott, mint a Végzetes vonzerő, a Veszedelmes viszonyok, a Támad a Mars! vagy A stepfordi feleségek. Az ötszörös Oscar-díjas amerikai színésznő első ránézésre egy szigorú fizika tanárnő benyomását kelti, aki a testi fenyítéstől sem riad vissza, ha vihánc van az órán. Első filmes szerepét pedig 1982-ben, a Garp szerint a világ című műben kapta, amiért rögtön Oscar-díjra is jelölték. A következő Oscar-jelölést az 1984-es Őstehetségben kapta, amiben Robert Redforddal és Kim Basingerrel játszott. Hogy a szigorú tekintet bejön a férfiaknak, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már számos férjet elfogyasztott.

A leghitelesebb női pszichopata

Kathy Bates többnyire horrorban mutat jól, mert ilyen félelmetesen egyetlen asszonynak sem olvad le a mosoly az arcáról. Nem véletlen, hogy ő kapta a Tortúrában a balesetet szenvedett írót kínzó, pszichopata nő szerepét, amiért Oscar-t is kapott a Legjobb női főszereplő kategóriában. 1997-ben a Titanic-ban is feltűnik, mint a nagyszájú, vagány Elsüllyeszthetetlen Molly Brown, aki a DiCaprio által megformált karakterrel ellentétben valóban létezett. Magyar hangja mindig Molnár Piroska, aki nélkül nem is lehetne ilyen tökéletesen visszaadni a karaktert a szinkron szerelmeseinek. Egyébként Kathy Bates-t alapjáraton kiváló narrátor hanggal áldotta meg a sors. A külsőségekkel már nem volt ilyen bőkezű - nem véletlenül osztják rá a keménykezű, állandóan dolgozó és szenvedő amerikai asszony szerepét. Megtört, de kemény alkat, és a balta is ugyanolyan jól áll a kezében, mint a meisseni porcelán.

Az, aki szép, reggel is szép

„Hogy Lady Gaga nem szép?! Amikor annyira színes, meg tök jól mozog?? Igen? Majd akkor beszélj, ha már te is annyit leraktál az asztalra, mint ő!”  Az a baj vele, hogy gyakorlatilag smink nélkül soha nem látni, a túl sok make up pedig néha az önbizalmon tátongó rések fugázására szolgál (természetesen az ő esetében inkább a színpadi munka kelléke, persze). Összeállításunkban nem a szépséget pontozzuk, hiszen az relatív, hanem olyan nőket vonultatunk fel, akiket nem a szépségükért szeretünk elsősorban. És ebbe a kategóriába teljesen bele illik a Lady. A zenei ikon vajon akkor is ilyen benyomást kelt, amikor reggel felébred? Mert az aki szép, az reggel is szép. Nézegessük még ezt az arcot egy kicsit.

Egy igazán érmére kívánkozó arc

Tilda Swinton arca érmére kívánkozó, nemes metszésű vonásokat őriz. Ha az ember ránéz, azonnal elindul a fejében az Enigma valamelyik száma, mert egyszerre éteri, androgün és hideg. Sokat vacilláltunk azon, hogy megossza-e a dobogót Annie Lennox-al, végül a poszt egyedüli birtokosaként válogattuk be. Nincs még egy olyan nő, aki rövid hajjal ennyire hasonlítana David Bowie-ra. Az angol színésznő már minden díjat besepert, amit ebben a szakmában lehet. Nem volt mindig színész: kezdetben szerkesztő volt, többek között egy irodalmi magazinnál. Igazán 1991-ben figyeltek fel rá, amikor agyon díjazták a II. Edward c. filmben alakított Isabella királynőért. Láthattuk még a Narnia krónikáinak első részében, majd 2006-ban Golden Globe-ra jelölték a Mélyvíz-ért. 2008-ban a Michael Claytonban nyújtott alakításáért megkapta a jól megérdemelt Oscar-t is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek