7 saját testsúlyos gyakorlat, amihez csak egy székre lesz szükséged

Ha azt gondolod, hogy csak töménytelen mennyiségű sporteszköz birtokában, vagy csak egy már megszokott környezetben lehet hatékonyan edzeni, akkor ki kell hogy ábrándítsunk. A testfejlesztésben is léteznek ugyanis egyszerű, de nagyszerű módszerek, amelyeket bárhol bármilyen körülmények között bevethetsz – ilyen maga a saját testsúlyos edzés is.

Akár egy utazás hozta átmeneti környezetváltozás miatt, akár kijárási korlátozásra vagy az edzőtermek bezárására hivatkozva hagynád ki sorozatban az edzéseket, kifogások helyett inkább a lehetőségeket és a kihívásokat keresd egy-egy új helyzetben, ha továbbra is változatosan szeretnél edzeni és folyamatosan fejlődni. Például próbáld ki, hogy speciális fitneszkellékek nélkül hogyan, mivel tudnád feldobni az edzésrutinodat. Szűcs Sándor személyi edző segítségével ebben a cikkben ahhoz adunk néhány ötletet, hogy mit kezdhetsz egy székkel, a folytatásban pedig egy megpakolt hátizsák és egy partvis/felmosónyél keresztezésével végzünk súlyzós gyakorlatokat.

Az alábbi hét gyakorlat közül a másodiknak, a harmadiknak, valamint az ötödiknek és a hatodiknak jól ismerjük a talajon végezhető verzióját, ezek az alapgyakorlatok sokféle módon variálhatók, könnyíthetők vagy éppen nehezíthetők az egyén fittségi állapotától és céljaitól függően. A változatosság ráadásul nemcsak érdekesebbé, de hatékonyabbá is teszi az edzéseket, ugyanis minél több szögből ér egy izmot terhelés, annál definiáltabb, erősebb, fejlettebb lesz.

Egyvalamiről azonban soha ne feledkezz meg, pontosabban két fontos dologról: a bemelegítésről és a levezető nyújtásról

1. Tolódzkodás tricepszre

Ismétlések száma: 4 x 10

Tolódzkodás tricepszre
Tolódzkodás tricepszreSzűcs Sándor
 1. Kezeidet helyezd a szék ülőkéjének két végébe.
 2. Nyújtott karral és nyújtott lábbal támaszkodj meg a testeddel úgy, hogy a medencéd nagyjából 20 centiméter távolságban legyen a kezedtől.   
 3. Hajlítsd be a könyököd és engedd le a medencéd annyira, amennyire csak tudod úgy, hogy a felsőtested egyenesen tartod.
 4. Az alsó helyzetből told vissza a tested a kiindulóhelyzetbe, nyújtsd ki teljesen a karodat, majd feszíts rá a tricepszedre. Ebben az esetben a tricepsz felső része dolgozik, ha pedig nem nyújtod ki teljesen a karodat, akkor az alsó része. 

2. Fekvőtámasz – kezek a széken 

Ismétlések száma: 4 x 15

Fekvőtámasz – kezek a széken
Fekvőtámasz – kezek a székenSzűcs Sándor
 1. Helyezkedj el a székkel szemben, kapaszkodj meg az ülőke két szélében, és vedd fel a már jól begyakorolt fekvőtámaszpózt ebben a magasított helyzetben. 
 2. A törzsed legyen egyenes, feszítsd meg a hasizmaidat, a csípődet pedig ne told ki, és ne is ejtsd be. 
 3. Lassan engedd le magad a székhez, közben szívd be a levegőt, a mozdulat közben pedig a testedhez közelítsd a könyököd, ugyanis ha kifelé tolod, akkor könnyen lesérülhet a vállad. Az alsó pozícióban a mellkas érintse a szék szélét, a test pedig maradjon egyenes, feszes. 
 4. Lassan told vissza magad a kiinduló helyzetbe, közben fújd ki a levegőt. 

3. Fekvőtámasz – lábak a széken 

Ismétlések száma: 4 x 10

Fekvőtámasz – lábak a széken
Fekvőtámasz – lábak a székenSzűcs Sándor

Ezúttal a lábadat helyezd a szék ülőkéjére, a kezedet pedig a talajra, így vedd fel a vállszéles fekvőtámasztartást. A kivitelezés ugyanúgy történik, mint az előző gyakorlatnál, csak a dőlésszög más: a test súlypontjának köszönhetően ebben a helyzetben sokkal nagyobb terhelést kap a felsőtest, különösen a váll. Ügyelj arra, hogy ne csald el az excentrikus szakaszt azzal, hogy leejted magad, különben nem sok értelme lesz a nehezített verzió végzésének. Az optimális erőnövelés érdekében nagyon fontos, hogy egyenletes tempóban végezd a gyakorlatot.

4. Bicskafekvőtámasz

Ismétlések száma: 4 x 5

Amellett, hogy még az előző gyakorlatnál is intenzívebben erősíti a vállizmokat, a bicskafekvőtámasz a kézállás elsajátításában is nagy segítségedre lehet. A kiindulóhelyzet gyakorlatilag egy félkész kézállás:

Bicskafekvőtámasz
BicskafekvőtámaszSzűcs Sándor
 1. A „lábak a széken” fekvőtámasztartásból sétálj két karoddal a szék felé addig a pontig, ahol a nyújtott karok a szék lábával párhuzamosan állnak, illetve az alsó- és felsőtest nagyjából 90 fokos szöget zár be egymással. Ez a kiindulóhelyzet. 
 2. A könyököd behajlításával lassan ereszkedj le annyira, hogy a homlokod 1-2 centire legyen a talajtól, közben szívd be a levegőt. Leengedésnél ügyelj arra, hogy a könyöködet ne kifelé, hanem a lábad irányába told, a hátad maradjon végig egyenes, a testsúlyodat pedig ne a lábadra helyezd, hiszen nem a vállak tehermentesítése a cél, hanem éppen ellenkezőleg: azok alapos megdolgoztatása.
 3. Told vissza magad a kiindulóhelyzetbe, közben fújd ki a levegőt. Ha a leengedés 2 másodpercig tartott, akkor a feltolás időtartama 1 másodperc legyen. Egyenletes tempóban ismételd a gyakorlatot addig, amíg helyesen megy a kivitelezés. 

5. Csípőtolás (glute bridge)

Ismétlések száma: 4 x 20

Akárcsak a talajon végzett verziója (híd), az emelvényen kivitelezett csípőtolás is elsősorban a farizmokat, valamint a combhajlító, a combfeszítő és a combközelítő izmokat dolgoztatja meg. 

Csípőtolás
CsípőtolásSzűcs Sándor
 1. Feküdj hanyatt magasba tartott lábakkal, és helyezd a két sarkad a székre úgy, hogy a felsőtested és a combok, valamint a felső és alsó lábszárad 90 fokos szöget zárjon be egymással. A lábak legyenek vállszéles vagy annál kicsit nagyobb távolságra egymástól, a karok pedig a test mellett helyezkedjenek el.
 2. Emeld el a csípőd és a törzsed a talajtól, mintha a lábaidat lefelé akarnád tolni, közben szívd be a levegőt. A fejedet egy picit megemelheted, de a gerinced kímélése érdekében lehetőleg ne szorítsd az álladat a mellkasodhoz, a váll és a lapocka pedig maradjon végig a talajon. Addig a pontig emeld a csípőd, ahol a törzs és a combok egy egyenest alkotnak.
 3. A felső pozícióban feszítsd meg egy pillanatra a farizmaidat, majd kontrolláltan engedd vissza a csípődet és a fenekedet a talajra, közben fújd ki a levegőt.

6. Egylábas csípőtolás

Ismétlések száma: 4 x 10/oldal 

Ha a kétlábas csípőtolás kivitelezése nem jelentene elég nagy kihívást, próbálkozz meg ezzel a nehezített változattal. 

Egylábas csípőtolás
Egylábas csípőtolásSzűcs Sándor

A feladat tulajdonképpen ugyanaz, mint az előző gyakorlatnál, azzal a különbséggel, hogy csak az egyik lábunkkal támaszkodunk meg a széken, míg a másikat a magasba emeljük és a mozdulatsor végzése közben végig nyújtva (vagy enyhén behajlítva) tartjuk – ennek köszönhetően a hatékonyabb erősítés mellett az egyensúlyozás is szerepet kap. Ügyelj arra, hogy amikor elemeled a csípőd a talajról, a hát alsó része ne íveljen. A hátad végig egyenesen tartsd, és a támasztó lábad felső részével egy síkban mozgasd. 

7. Bolgár guggolás

Ismétlések száma: 4 x 10/oldal 

Bolgár guggolás
Bolgár guggolásSzűcs Sándor
 1. Állj háttal a széknek, egyik lábbal lépj előre, a másikat pedig behajlítva helyezd a székre. 
 2. Belégzésre süllyeszd a csípőd, és ereszkedj le annyira, hogy az elöl lévő combod párhuzamosan álljon a talajjal, de a térded ne kerüljön a lábfejed elé. Fontos, hogy a csípőd végig előrefelé nézzen, és stabilan, egyenesen tartsd a törzsed. A testsúlyod nagy része az elöl lévő lábon legyen, kisebbik része pedig a széken támaszkodó lábon. 
 3. Az elöl lévő lábaddal lassan told fel magad a kiinduló pozícióba, közben fújd ki a levegőt. Először az egyik oldalra végezz tíz ismétlést, majd a másikra. 

Még az irodában is lehetőséged van néhány perces erősítő szüneteket tartani, ráadásul ezzel a kollégáknak is jó példát mutathatsz. De lehetőleg ne egy guruló irodai forgószékkel próbálkozz, az instabil eszközök használata akkor jöhet majd szóba, ha a saját testsúlyos alapgyakorlatok már könnyedén, rutinosan mennek.

Mentesen főzni könnyű!

 

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra