Kidobod a szemétbe, pedig gyógyító erejű: méregtelenít és felgyorsítja a sebgyógyulást

GettyImages-494877825

Kevesen tudják, de a sárgarépa zöldjének bizonyos szempontból még magasabb is a tápanyagtartalma, mint a gyökérrészének. Mutatjuk, milyen hatása lehet a szervezetedre.

A sárgarépa egy igazán sokoldalú zöldség, amely fontos részét képezi a magyar gasztronómiának, hiszen nélkülözhetetlen alapanyaga számos hazai ételnek, de kellemes ízén túl egészségügyi előnyei miatt is megéri fogyasztani.

Mivel béta-karotinban gazdag, védi a szem és a bőr egészségét, rosttartalmával serkenti az emésztést, antioxidánsai révén védelmet nyújthat a krónikus betegségekkel szemben, illetve hozzájárulhat a megfelelő vércukorszint fenntartásához. Zöldjének viszont kissé keserű az íze, ezért jellemzően nem esszük meg, holott így egy sor további értékes tápanyagtól esünk el.

Ennyire egészséges a sárgarépa zöldje

„A sötétzöld levélzet tele van klorofillal, ennek köszönhetően vértisztító hatású, méregteleníti a májat, fokozza a vörösvértestek képződését, sőt, javíthatja a vérzékeny betegek állapotát” – hívta fel a figyelmet a Szupermenta, a Nébih tájékoztató oldala.

Sokan csak a sárgarépa gyökerét fogyasztják el, de a zöldjét kidobják
Sokan csak a sárgarépa gyökerét fogyasztják el, de a zöldjét kidobjákCosmin Ciobanu / 500px / Getty Images Hungary

A sárgarépa zöldjének másik nagy előnye, hogy rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, így megtalálható benne az immunerősítő hatású, antioxidánsként működő C-vitamin, a véralvadást szabályozó K-vitamin, valamint a számos élettani funkcióhoz nélkülözhetetlen kálium. Becslések szerint körülbelül

hatszor több C-vitamint tartalmaz, mint a gyökér.

Antioxidáns tulajdonságai által a sárgarépa zöldje segíthet megelőzni a daganatos betegségek kialakulását, gyorsíthatja a véralvadást és a sebgyógyulást, hozzájárulhat a szív és érrendszer egészségének megőrzéséhez, valamint megkönnyítheti az emésztési folyamatokat is.

Tele van rostokkal, antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal
Tele van rostokkal, antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkalFrancesco Carta fotografo / Getty Images Hungary

Így lehet felhasználni

Annak ellenére, hogy kesernyés az íze, a sárgarépa zöldje sokféle módon felhasználható. Itt van néhány tipp, amiből kiindulhatsz:

  1. Főzd bele az ételekbe. Ha el akarod nyomni az ízét, akkor a zöld leveleket egyszerűen főzd bele valamilyen ételbe, például egy levesbe, főzelékbe vagy akár egy omlettbe.
  2. Készíts belőle pesztót. Az így kapott zöld szósz tésztákhoz vagy pirítóshoz is kiváló.
  3. Használd fel salátákhoz. Kesernyés ízével a sárgarépa zöldje pikáns ízt kölcsönözhet a salátáknak.
  4. Fogyaszd teaként. Kétcsészényi (vagyis kb. 150 gramm) friss répalevélhez adj 2 liter forró vizet, hagyd kihűlni, szűrd le, és már kész is a teád.
  5. Keverd gyümölcslébe. Ha a zöld leveleket apróra vágva gyümölcslébe kevered, kevésbé fogod érezni, hogy keserű, viszont fogyasztásával értékes vitaminkoktélhoz juthatsz.
  6. Fertőtleníts vele. Magas klorofiltartalmának köszönhetően a zöld növényi rész fertőtlenítő hatású, így a sebekre téve elpusztíthatja a baktériumokat, sőt alkalmas lehet a kellemetlen lehelet, a fogínygyulladás, illetve a torok- és mandulagyulladás enyhítésére is.

+1. Komposztáld. Ha nem tudsz megbarátkozni a sárgarépa zöldjének karakteres ízével, és más módon nem sikerül felhasználni, ahelyett hogy kidobnád, legalább komposztként használd fel.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek