A magyar konyha emblematikus szereplője a paprika – gondoljunk csak a paprikás csirkére, halászlére vagy éppen a gulyáslevesre. Szent-Györgyi Albert óta azt is tudjuk, hogy a paprika C-vitaminban gazdag élelmiszer. Ez az Amerikából származó növény, a burgonyához hasonlóan, kezdetben dísznövényként jelent meg a főúri kertekben – többek között Zrínyi Miklós nevelőanyjának, Széchy Margitnak a botanikus kertjében vagy Wesselényi Ferenc gróf feleségének, az irodalomba „murányi Vénusz”-ként bevonult Széchy Mária növényi ritkaságokat felvonultató kertjében. Fogyasztásától azonban sokáig óvakodtak: úgy tartották, hogy mérgező.
1771-ben jelent meg az első paprikás recept, amely egy savanyúság volt: „Gyenge zöld korában meg-szedvén, buzgó forró vízzel, forrázd-meg, egy éjtszaka hadd ályon benne, reggel meg kóstolván, ha igen erős, újjabban forrázd-meg, fél-nap ályon benne, azután fél-nap ályon hideg vízben, de mikor hideg vízbe teszed, villával lyuggazd-meg, azután úgy rakd el, köményes megyfa levelekkel, mint az ugorkát, és tölcs etzetet réa” – olvashatták a korabeli ínyencek Nánási István szakácskönyvében. A 18. század végétől a fűszerpaprika egyre népszerűbb lett Magyarországon, és fokozatosan átvette a bors szerepét is, amikor a napóleoni háborúk miatt lehetetlenné vált az indiai bors eljuttatása Európába. Törökborsnak, tatárkaborsnak, pogányborsnak nevezték, utalva arra, hogy Magyarországra török-délszláv közvetítéssel érkezett.
Egészséges színanyagok
Legyen az étkezési vagy fűszerpaprika, a fajták a legkülönfélébb színekben pompázhatnak a különböző színanyagtartalom miatt: az érett paprika a karotinoidok színező hatása miatt lehet sárga, narancssárga, piros vagy akár lilásfekete is.
A vörös színért felelős kapszantin a karotinoidok között a legerősebb antioxidáns képességgel rendelkezik, ráadásul a szemnyomást is az egészséges értékeken belül tartja
– ezt patkányokon végzett kísérletekkel be is bizonyították. A sárga és a narancssárga színért felelős béta-karotin, a lutein és a zeaxantin szintén a szem egészséges működéséhez járul hozzá, emellett a béta-karotin az A-vitamin elővitaminja, azaz A-vitamin (retinol) képződik belőle, amit a szervezet sokoldalúan tud hasznosítani: támogatja a szem és a látás egészségét, továbbá az immunrendszert és a bőr egészségét is.
Javítja a látást
Az akár vaksághoz is vezethető időskori makuladegeneráció megelőzésében egyes kutatások szerint fontos szerepe van a béta-karotinnak és a luteinnek. Ez utóbbi a szemünkben, az éleslátásért felelős sárgafoltban is jelen van, és időskori makuladegeneráció esetén kóros anyagcseretermékek halmozódnak fel a területén. Kutatások szerint a sárgafolt pigmentációjának növelése csökkenti az időskori látásromlás esélyeit.
Rákellenes hatású
A kriptoxantin a többi karotinoidhoz hasonlóan antioxidáns, amely segíthet megelőzni a sejtek és a DNS szabad gyökök okozta károsodását, valamint serkentheti a DNS oxidatív károsodásának helyreállítását. Ez utóbbi azért is fontos, mert az oxidatív károsodás krónikus gyulladásokhoz, szív- és érrendszeri betegségekhez vagy akár rákos megbetegedéshez vezethet. Egyes kutatások szerint a kriptoxantinban gazdag élelmiszerek csökkenthetik a hólyag-, tüdő- és vastagbélrák kockázatát. A likopin – amelyet megtalálhatunk például a piros színű kaliforniai paprikában – az E-vitaminnal együtt hatékony a prosztatadaganat ellen.
A paprika kiváló C-vitamin-forrás
Az antioxidánsok kedvező hatásának kihasználása érdekében tehát érdemes minél színesebb paprikát fogyasztani. Egy zöldpaprika feleannyi C-vitamint tartalmaz, mint egy piros színű, az A-vitamin-tartalom pedig közel tízszeres mennyiségben van jelen egy narancssárga vagy piros színű paprikában egy zöldhöz képest. A piros színű paprika C-vitamin-tartalma többszöröse a narancsénak, és ezt nemcsak a megfázás elkerülése és immunrendszerünk optimális működése miatt érdemes észben tartani: a C-vitamin az ízületi kopások és ízületi gyulladás ellen is hatékony, mivel meggyógyítja és megfiatalítja a szöveteket, így segít enyhíteni az ízületi fájdalmakat.
Nem kell, hogy csípjen
Aki nem szereti a csípős ízt, annak sem kell lemondania a paprika jótékony hatásairól, hiszen a csípősségért felelős kapszaicin nem található meg minden fajtában. Választhatunk kápia, palermo vagy kaliforniai paprikát is, ha pedig meg akarjuk őrizni a gazdag ízvilágot és egészséges tápanyagokat télire, készíthetünk sültpaprika-krémet vagy padlizsán hozzáadásával ajvárt, ami által a téli hónapokban is biztosítjuk majd szervezetünk számára a megfelelő C-vitamin-bevitelt.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés