Egész évben fontos, hogy szervezetünk fel legyen töltve a megfelelő vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Vannak azonban olyan táplálékkiegészítők, amelyekre nyáron nagyobb szükségünk van annak érdekében, hogy megbirkózzunk például az allergiás tünetekkel, a nagyobb energiaigénnyel, a nyári hőséggel és a dehidratáltsággal. Az alábbiakban összegyűjtöttük, melyek azok a vitaminok, amelyekre szükségünk van ahhoz, hogy szervezetünk és bőrünk jó formában legyen.
A-vitamin
Az A-vitamin segít helyreállítani a napsugarak által károsított bőrt. Ez különösen hasznos abban az esetben, ha napégést szenvedtünk. Egyes kutatások azt is igazolták már, hogy az A-vitamin fokozott bevitele csökkentheti egyes bőrrákok kockázatát.
Emellett erősíti a hajat, fogakat, körmöt, javítja a látást, és megóvja szemünk egészségét, valamint nemcsak helyreállítja a bőrt, hanem segíti a bőr növekedését is.
Számos növényi és állati eredetű élelmiszerben megtalálható az A-vitamin. Ilyen például a brokkoli, a sárgarépa, a görögdinnye, a borsó, a tojás, a vaj, a burgonya, a kelkáposzta, a kivi, az eper, a sárgapaprika, a sajt, a joghurt és a halolaj.
C-vitamin
A C-vitamint egész évben be kell építeni az étrendünkbe, mivel hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez. Emellett segít a bőr, a csontok és az ízületek egészségének megőrzésében is, ezért érdemes nyáron is szedni.
A C-vitamin segíthet a szervezetünknek a hőszabályozásban, ezáltal megelőzhető a magas hőmérséklet miatt jelentkező kimerültség.
Miután természetes antihisztaminként működik, segíthet csökkenteni a gyulladást, a duzzanatot és az allergiával kapcsolatos tüneteket, például a szénanáthát és a bőrkiütéseket.
Ez a természetes antioxidáns nemcsak nyáron védi meg a bőrt a napsugárzástól, hanem serkenti a bőr kollagéntermelését is, ezáltal támogatja a ráncosodás elleni küzdelmet, hiszen teltebb, fiatalosabb lesz az arcbőr.
D-vitamin
Talán furcsán hangzik, de ennek a „napfényvitaminnak" a pótlására még nyáron is szükségünk van, ha nem jut elegendő napfényhez a szervezetünk. Ennek az az oka, hogy az élelmiszerekből nem könnyű D-vitaminhoz jutni, ráadásul a szervezetünkben főként napfény hatására termelődik, így, ha nem kapunk elég napfényt, fennáll a vitaminhiány kockázata.
Nagyon fontos, hogy nyáron folyamatosan feltöltsük D-vitaminnal a szervezetünket, hogy a téli időszakban ne csökkenjen kritikus szintre. A D-vitamin-hiány számos betegséget okozhat, egyebek között gyengébbek, törékenyebbek lesznek a csontok, nagyobb a depresszió kialakulásának esélye, emellett jelentkezhet izomfájdalom, emésztési zavar, és gyengülhet az immunrendszer.
E-vitamin
Az E-vitamin is jó szolgálatot tesz nyáron, miután antiallergén tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek csökkenteni bizonyos szezonális allergiák hatását. Ezen túlmenően ez a vitamin is segíthet megvédeni a bőrt, ha fokozott napsugárzásnak van kitéve.
Az E-vitamin növényi alapú olajokban, diófélékben, magvakban, gyümölcsökben és zöldségekben, például napraforgóolajban és -magban, mandulában, földimogyoróban, sütőtökben, pirospaprikában és sötétzöld színű zöldségekben, például a spenótban és az avokádóban is megtalálható.
Ha szeretnéd tudni, mikor melyik vitamin hogyan szívódik fel a szervezetünkben, egyáltalán van-e értelme mindennap vitamint szedni, olvasd el az erről szóló cikkünket is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés