A fehérjefogyasztás előnyeit hosszan sorolhatnánk, azt azonban mindenképpen meg kell még említenünk, hogy a fehérje nagyon laktató, mert az egyszerű szénhidrátokhoz képest hosszabb ideig tart megemészteni, és csak ritkán okoz vércukorszint-emelkedést. A legtöbben elegendő proteint fogyasztunk, ám nem mindegy, milyen forrásból és mikor esszük azt meg. A többség ebédre és vacsorára viszi be a fehérje túlnyomó részét, de reggelire, uzsonnára vagy tízóraira kevesebbet eszünk belőle.
Növeljük a napi fehérjebevitelt!
A tojás kiváló, teljes értékű fehérjeforrás. Egy kis méretű 70 kalóriás tojásban 6 gramm fehérje található az olyan egyéb fontos tápanyagok mellett, mint a máj és az agy megfelelő működéséhez szükséges kolin, vagy a szemvédő antioxidánsok, a lutein és a zeaxantin.
Ennek ellenére nem a tojás a legjobban és leghatékonyabban felhasználható fehérjeforrásunk.
Számos olyan vegán és vegetáriánus élelmiszer van, amelyek még a tojásnál is több fehérjét tartalmaznak.
Quinoa
Ez a fehérjében gazdag teljes kiőrlésű gabona 100 grammonként közel 4,5 gramm fehérjét tartalmaz. A quinoa olyan teljes értékű növényi fehérje, ami minden esszenciális aminosavat biztosít az emberi szervezet számára. Arról nem is beszélve, hogy 100 grammjában egészséges rostból is van 2,7 grammnyi, ráadásul nagyon gyorsan elkészíthető.
Tofu
A tofu egy vegán és vegetáriánus fehérje, amely 100 grammonként a quinoához hasonlóan szintén 4,5 gramm fehérjét tartalmaz. A tofu egy igen sokoldalú fehérje, hiszen ízlés szerint ízesíthető, felhasználható turmixok krémesítésére vagy pirított levesbetétként, illetve akár húst is helyettesíthet.
Cheddar sajt
A sajtot magas telített zsír-, illetve sótartalma miatt sokan inkább nem fogyasztják, pedig egészségesebb, mint gondolnánk, hiszen egy adag cheddar sajt fehérjetartalma jócskán felülmúlja a tojásét. Kiváló kiegészítője lehet salátáknak, köreteknek és húsoknak, de önmagában is megállja a helyét egészséges nassolnivalóként.
Mandula
Bár a mandulának igen magas a zsírtartalma, ez azon zsírsavak csoportjába tartozik, ami jó hatással van a szív egészségére. A mandula további előnye amellett, hogy fehérjében igen gazdag, hogy már néhány szem a jóllakottság érzését kelti. Szórhatjuk salátába, desszert tetejére, vagy vaj formában akár kenyérre is kenhetjük.
Feketebab
A feketebabot és tulajdonképpen bármilyen babfélét ritkábban tartják számon fehérjeforrásként. Ráadásul a protein mellett akár elegendő rostot is nyerhetünk belőle.
A bab igen sokféleképpen felhasználható, készíthetünk belőle levest, főzeléket, hozzákeverhetjük különféle gabonaköretekhez vagy mártogatósnak készült szószokhoz.
Görög joghurt
Ez aztán az igazi fehérjebomba. A görög joghurt jóval több fehérjét tartalmaz, mint a hagyományos joghurt vagy a tojás. Egyetlen adag görög joghurtban 23 gramm fehérje van. A probiotikumokban gazdag joghurt kiváló reggelire akár bogyós gyümölcsökkel vagy granolával, de hozzáadhatjuk turmixokhoz is.
Mogyoróvaj
Két evőkanál mogyoróvaj 7 gramm fehérjét tartalmaz. Igazán finom és egészséges kiegészítő lehet pirítósra kenve, de keverhetjük tésztához, beletehetjük turmixokba és a reggeli zabkásába is. Készíthetünk belőle fehérjében gazdag mártogatóst, amit almaszeletekkel vagy szárzellerrel is elfogyaszthatunk.
Tökmag
A tökmag is kiváló fehérjeforrás, amit a mindennapok során nagyon sok ételünkbe becsempészhetünk. Fogyaszthatjuk akár önmagában, de hozzáadhatjuk süteményekhez, pékárukhoz, vagy sós krémlevesek levesbetétje is lehet.
A tökmag nemcsak fehérjében gazdag, hanem tartalmaz immunerősítő cinket is, illetve magnéziumot, amely segít megőrizni a szív egészségét.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés