Ha jót akarsz, ezt az ételt soha ne mikrózd

GettyImages-1460493698

A mikrohullámú sütőt leginkább melegítésre használjuk, de előbb-utóbb mindenkivel szembejön egy olyan recept, amely főzés céljára is ezt a berendezést ajánlja.

A mikróban sütött bögrés sütemények világa nem tűnik olyan ingoványos talajnak, de vannak bőven olyan ételek, amelyek ennél némiképp rizikósabb műveletet jelentenek. Lássuk, hogy ami jó ötletnek tűnik, az nem lesz-e potenciális veszélyforrás végül!

Főzés mikróban? Lehetséges!

Ahhoz, hogy megérthesd, mi dönt arról, mikróval főzhető-e egy étel, jó tudni, hogyan is dolgozik a készülék. Az étel felületének mintegy 2,5-4 centiméteres mélységig képes azt megfőzni, tehát ha például egy vastag szelet hússal próbálkozol, annak belseje könnyen nyers maradhat – csak akkor van esély arra, hogy átsüljön, ha hosszan van a mikróban, és a külső rétegek hője hőelvezetés során süti meg az étel közepét.

Azt is fontos tudni, hogy a mikróban a teljes sütési folyamat ideje alatt szobahőmérsékletű marad a levegő, ellentétben azzal, ahogyan egy hagyományos sütő működik. 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ropogós külsejű ennivalót nem fogsz tudni mikróban készíteni.

Húshőmérőre is szükséged lehet, ha mikróban főznél
Húshőmérőre is szükséged lehet, ha mikróban főznélnhattienphoto / Getty Images Hungary

További, mindenképp megfontolandó tény, hogy ez az konyhai eszköz éppolyan egyenetlenül süt, mint például a grillezés. Ezen azzal segíthetsz, ha a főzni-sütni kívánt alapanyagokat egyenletesen osztod el a tányéron, amelyet használsz, esetleg egy kis folyadékot is adva hozzájuk. Kisebb darabokra érdemes vágni a húst, ha mikróban sütnéd, és a kicsontozás is segít. Az edényt fedd le, de a fedő ne érjen az ételhez, és lehetőleg levegőzzön is valamelyest. Jó ötlet sütőzacskót használni is, és mindenképp segít, ha félidőben megkevered, felrázod az ételt.

Erre figyelj!

Ha a sok nehézség mellett is kipróbálnád ezt a fajta főzési módszert, érdemes beszerezni egy húshőmérőt is, hogy azzal ellenőrizd az étel belsejének hőmérsékletét. A következőket tartsd észben:

  • a halnak legalább 63 fokra kell felmelegedni, hogy fogyasztható legyen;
  • ugyanezt a maghőmérsékletet érje el a marha-, sertés-, bárány- és borjúhússteak, a bélszín és egyéb sült húsok belseje is;
  • tojást tartalmazó ételeknél 72 fok a javallott;
  • darált hússal és szárnyassal készült fogásoknál a 74 fok a kívánatos.

Miután kiveszed az ételt a mikróból, három percig hagyd még állni lefedve, hogy biztosan a kívánt minőségű eredményhez juss hozzá.

Bizonyos ételek mikróban történő főzése nagyon jó megoldás
Bizonyos ételek mikróban történő főzése nagyon jó megoldásOleg Breslavtsev / Getty Images Hungary

Ezek nyugodtan mehetnek a mikróba

Most, hogy már mindent tudsz a hogyanról, lássuk, mit készíthetsz biztonsággal mikrosütőben! A zöldségek, azok közül is a zöldek, mint a brokkoli, a zöldbab, a spárga vagy a spenót, nagyszerűen készíthetők el ilyen módon: olívaolajjal, citrommal és fűszerekkel meglocsolva, lefedve főzheted őket ínycsiklandozóra.

A padlizsánkedvelőknek jó hír, hogy ez a gyümölcs – igen, a padlizsán az – is nagyszerűen elkészíthető ily módon.

Darált húsos fogásokhoz szintén bevetheted a mikrosütőt, ha édesburgonyát sütnél, akkor pedig felgyorsíthatod a folyamatot a mikró bevetésével. (A ropogós végeredmény érdekében azért utána jöhet a sütő vagy az air fryer is.)

A tésztát és az arra szánt szószt is bátran elkészítheted mikróban, akárcsak a rizst vagy rizottót. A süteményeket már nem is említjük, annyira alapvető, hogy ezekkel elkápráztathatod a gyerekeket: öt perc alatt tálalhatsz minitortát.

Ne így főzd a tojást
Ne így főzd a tojástMint Images / Getty Images Hungary

Ezek semmiképp sem

Vannak ugyanakkor olyan ételek, amelyeket veszélyes lenne mikróba tenned: mutatjuk, melyeket és miért!

  • Csípős paprika: a kapszaicin elpárolog a melegítés hatására, és a mikró zárt terében keveredik el a forró gőzzel – amikor kinyitod a készüléket, arcodba csaphat, irritáló, égő hatást okozva.
  • Főtt tojás: amikor hozzákezdenél, hogy megedd, az arcodba robbanhat.
  • Víz: bár sokan így melegítik a teájukhoz szánt vizet, ez nagyon rossz ötlet lehet, mivel a mikróban könnyen túlmelegszik a víz.
  • Bogyós gyümölcsök: talán sejted, de ezek is az arcodba robbanhatnak, így hiába tennél belőlük a bögrés sütibe, inkább ne!
  • Feldolgozott húsfélék: bacon, a kolbász, a virsli nem való a mikróba, mivel itt történő melegítésük során koleszterinoxidációs termékek keletkeznek, melyek szívbetegségek kialakulásáért felelhetnek.
  • Paradicsomszósz: már a mikróban lávakitöréshez hasonló reakciókat produkálhat, így inkább ne itt főzd a paradicsomos mártásokat.

Ebben a cikkünkben pedig arról is írtunk, miért nem kéne a kávédat mikróban melegítened!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek