3 erősítő gyakorlat a futósérülések megelőzéséért

Ha rendszeresen futsz, ezek a gyakorlatok neked is sokat segíthetnek, mind a sérülések megelőzésében, mind a rehabilitáció során.

A boka és a lábfej olyan stabil bázist képeznek, amely elnyeli a járás és futás során ránk ható talajreakció-erőt, illetve erőt ad az elrugaszkodáshoz. Lábfejünkben 26 csont, 33 ízület és több mint 100 izom található az inak és szalagok mellett, erre az összetett struktúrára pedig a testsúly háromszorosát is elérő terhelés nehezedhet futás közben.

A talajreakció-erő

 • Futás közben ciklikusan érik szervezetünket nyomóerők. Ahogy a gravitáció visszahúz minket, ugyanolyan mértékű, ellentétes irányú nyomást fejtünk ki a talajra, mint amekkora talajreakció-erő (GRF) hat ránk.
 • A GRF-et főként az alsó lábszár nyeli el, de hatása kiterjed az egész testre. A talajra érkezés módja befolyásolja a GRF eloszlását a testben.
 • Számos sérülés miatt okolják a GRF-et – mind az erősségét, mind hatásának frekvenciáját –, hiszen a testnek el kell nyelnie ezt az erőt, tárolnia kell, majd energiájának lehető legnagyobb részét át kell vinnie az elrugaszkodásba.

Bár a talajfogás módja és a különböző futósérülések közötti összefüggéseket az eddigi kutatások nem tisztázták, az azonban tény, hogy a boka, a lábfej, illetve az alsó lábszár sérülése a második leggyakoribb a futók körében – az első helyen a térdet érintő problémák állnak. A női futók esetében nagyobb a térd- és csípősérülések veszélye, míg a férfiaknak a lábfeje, a bokája és az alsó lábszára sérül gyakrabban. Ez utóbbihoz tartoznak a talp és a sarok fájdalmai, valamint az Achilles-ín-sérülés. 

Azért olyan fontos tehát, hogy a lábfej edzését is a tréninged szerves részévé tedd, mert annak izom- és csontrendszerét erősítve sokkal inkább képes leszel elviselni a futás közben fellépő terheléseket. Ha hajlamos vagy a sarok-talp fájdalomra, a bokarándulásra, netán krónikus bokainstabilitásod van, vagy éppen lábadozol valamelyik sérülésből, akkor ezeket a gyakorlatokat is érdemes beépítened az edzéstervedbe. 

1. Talpboltozat-emelés

Ez a gyakorlat a lábfej apró izmait célozza, ezáltal erősíti a láb rugószerű működését és növeli a futóteljesítményt. Mivel fejleszti a lábfej és a boka működését és stabilitását, különösen jól jöhet azoknak, akik a sorozatos rándulások nyomán krónikus bokainstabilitással küzdenek. A videóban 3:55-től látható a gyakorlat helyes kivitelezése. 

Így csináld:

 1. Ülj egyenesen, 90 fokban behajlított térdekkel, kezeidet lazán pihentesd a combodon, lábfejeid legyenek egymástól vállszélességnyi távolságban, a bokád a térded alatt helyezkedjen el. A nem célzott lábadat húzd hátra, a célzott lábfejnek pedig az elülső részére és a sarkára nehezedj.
 2. Húzd hátra talpad elülső részét, hogy talpíved boltozatos formát öltsön, és megrövidüljön a lábfejed. Tartsd külső talpéledet a talajon, a lábujjak pedig maradjanak lazák, ne hajlítsd be őket. Testsúlyod egyenletesen nehezedjen a sarkadra, illetve a lábfejed elülső részére. Tartsd a pózt 5 másodpercig.
 3. Ellazult lábfejedet helyezd vissza a kiindulóhelyzetbe.

Végezz négyszer 10-12 ismétlést mindkét lábbal, ha pedig idővel nehezítenél a gyakorlaton, akkor jó néhány variációval próbálkozhatsz: végezheted állva, egy lábon állva, guggolva, egy lábon guggolva, előrelépés közben, egy lépcsőfokra való fel- vagy lelépés közben és szökellés közben is, de súlyzók használatával is növelheted fokozatosan a terhelést.

2. Lábujj-visszafeszítés

Ez a gyakorlat a futóciklus stabil alapját képező belső izmokat edzi a lábfejben, emellett fejleszti azokat a külső izmokat és inakat is, amelyek a belső és külső hosszanti lábfejíveket rögzítik.

A gyakorlathoz egy gumiszalagra lesz szükséged. 

Így csináld:

 1. Ülj le, kissé hajolj előre, lábfejeid vállszélességnyi távolságra helyezkedjenek el egymástól, bokád a térded alatt legyen. Húzd át a gumiszalagot a célzott láb nagylábujja alatt, alkarodat támaszd a combodra és tartsd a szalagot, hogy húzóerőt fejthess ki vele, ezáltal a nagylábujj felemelkedik. A célzott térdet 90 fokban hajlítsd be, a nem célzott lábat hátrahúzhatod.
 2. A gumiszalag által kifejtett ellenállás ellenében a nagylábujjadat lassan közelítsd a talaj felé. Miután lenyomtad, tartsd úgy néhány másodpercig.
 3. Lassú, kontrollált mozgással emeld vissza a nagylábujjadat a kiindulóhelyzetbe.

A gyakorlat végrehajtása közben ügyelj arra, hogy lábfejed a talajon maradjon, sarkad és elülső lábfejed egyik oldala se emelkedjen fel. (A videóban szereplő alany elemeli a többi ujját is a talajról, de te nyugodtan szorítsd le őket, úgy lesz igazán hatékony a gyakorlat.)

Végezz 3-4 sorozatot, egyenként 10-12 ismétléssel.

Megjegyzés: A belső izmok minél komplexebb erősítése érdekében a többi lábujjal is érdemes elvégezni a gyakorlatot. 

3. Sarokejtés

A talp hajlítóizmai és az Achilles-ín egyfelől nagy mennyiségű nyomóerőt nyel el a futóciklus terhelési szakaszában, másrészt, illetve ennek következtében hozzájárulnak a gyorsításhoz az elrugaszkodás során. A sarokejtés megdolgoztatja a vádlit, az Achilles-inat és a talpi bőnyét, amelyek a lépésekhez szükséges erőkifejtés feléért felelősek.

Ezt a gyakorlatot egy edzőlépcsőn vagy egy lépcső legalsó fokán állva tudod elvégezni. A gyakorlat végrehajtása során az elülső lábfejednek végig érintkeznie kell a lépcsővel a talp közepétől a lábujjak csúcsáig. Lehetőleg mezítláb végezd a gyakorlatot. 

Így csináld:

 1. Állj a lépcsőre/fellépőre, sarkad lógjon le, lábaid a csípőszélességnél közelebb legyenek egymáshoz, súlyod a lábfejed elülső részére nehezedjen. Kapaszkodj a korlátba vagy egy szék háttámlájába, és emelkedj fel úgy, hogy a sarkad kerüljön minél magasabbra, a térded közben tartsd végig nyújtva. A sarkad emelése közben fókuszálj a vádliizmaidra és az Achilles-inadra. 
 2. Lassan, nagyjából három másodperc alatt ejtsd a sarkad olyan mélyre, amennyire tudod, közben a térded maradjon végig nyújtva. Mozgásod legyen egyenletes.
 3. Amint a sarkad eléri a legmélyebb pozíciót, azonnal emeld ismét a magasba. Lassú, kontrollált mozdulatokkal néhány másodperc alatt érd el a legmagasabb pozíciót. Tartsd ki a felső pozíciót két másodpercig, majd indíthatod is a következő ismétlést.

Végezz háromszor 10-12 ismétlést, később nehezítésképpen használhatsz súlyzókat, de növelheted az ismétlések számát és a mozgás sebességét is.

Nem volt elég? Az alábbi cikkekben még több, az alsótest erősítését célzó gyakorlatot találsz: 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

 • Tartalomjegyzék
 • Előszó
 • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
 • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra