Mire jó a kis lábujj? Nem tűnik nélkülözhetetlennek, mégis fontos szerepe van

Arra a kérdésre, melyik a leghaszontalanabb testrész, bizonyára sokan úgy felelnének: a kis lábujj. Az általános nézettel ellentétben azonban igenis van funkciója az ötödik lábujjnak – elmagyarázzuk, micsoda.

A kis lábujj látszólag semmilyen célt nem szolgál, kivéve, ha véletlenül bevered vagy eltöröd – ekkor ugyanis hihetetlen fájdalmat képes okozni. Valójában azonban nagyon is fontos testrész, mely komoly feladatot lát el – írja a How Stuff Works Health.

A lábujjak biztosítják az egyensúlyt minden lépésnél

Az emberi lábfej bonyolult rendszer, melyet 30 ízület, 28 csont és több mint 100 ín és ínszalag alkot – magyarázza dr. Aditi Gupta Jha, egy amerikai egészségügyi konzultációs oldal, a Just Doc szakértője. Többségében izomból és vérből áll, ütődések, sérülések hatására könnyen megduzzad – ezért annyira fájdalmas minden lábsérülés. A lábfej speciális szerkezetének feladata, hogy megtartsa a testtömeget és egyfajta emelőként elősegítse, hogy a test előrefelé haladjon járás közben. A lábujjak ebben segítenek, finomhangolják a test egyensúlyát, biztosítják a talajról való megfelelő elrugaszkodást minden lépésnél.

A lábujjaknak fontos szerepe van a mozgásban.
A lábujjaknak fontos szerepe van a mozgásban.Johner Images / Getty Images Hungary

Az öt lábujj együttesen, koordinálva dolgozik ezen a feladaton – teszi hozzá dr. Bruce Pinker ortopéd sebész –, a közös munkában különösen a nagy- és a kis lábujj ujjpercének van kiemelt szerepe. A sarokkal közösen a nagy- és a kis lábujj hárompontos stabilizátorként, egyfajta állványként biztosítja az egyensúly megtartását. Ha a három pontból bármelyik megsérül vagy eltűnik, elveszted az egyensúlyod és nehézzé válik a járás, a futás és az ugrás. Különösen fontos szerepe van a kis lábujjnak például egy medencébe való beugrás során.

Gond, ha elveszted, de tudsz élni nélküle

Ezért is fontos, hogy ügyelj a kis lábujjad egészségére. A kényelmetlen cipők kényszerhelyzetben tartják a lábfejet, így könnyen megnyomorgathatják a kis lábujjat, az ízületek túlterheltsége súlyos ízületi gyulladás, illetve burzitisz, vagyis nyálkatömlő-gyulladás kialakulásához vezethet – figyelmeztetnek az ortopéd orvosok. Szintén gyakori probléma a lábujjak deformálódása, a kalapácsujj kialakulása és a tyúkszem, mely a lábujjakon, azok oldalán vagy a talp lábujjak alatti részén kifejlődő fájdalmas elváltozás.

Szintén fontos a kislábujj-törés megfelelő kezelése: ha komolyabban beütötted, ne habozz orvoshoz fordulni és megröntgeneztetni. Ugyan a kis lábujj elvesztése komoly probléma, lehet élni nélküle: azok, akiknek valamilyen okból amputálták a kis lábujjukat, mozgásterápiával megtanulják, hogyan lépjenek, járjanak nélküle.

Oszd meg másokkal is!
Mustra