vanka-nyitoBikinire vetkőzöl, odaállsz a másik lánnyal, miközben egy halászhajóról tizenhat reflektor világít a hátadba – nem könnyű ügy, a hangulatból ítélve mégis jobb szórakozás falra mászni a tenger fölött, mint úszónőnek állni. Bár a végén itt is ki kell úsznod.


A Wikipédia meghatározása szerint extrémnek azon sportágakat nevezzük, amelyek különösen veszélyesek: sebesség, magasság, mélység, az emberi határokat feszegető fizikai és mentális igénybevétel, speciális felszerelések. A Vanka Regule feszten sétálva azonban egy másik jellegzetesség domborodik:

találj ki valami hülyeséget, aztán győzd meg a többieket, hogy nekik is jó lesz, ha együtt megpróbáljátok!

vanka-bicikli

És tényleg jó mindenkinek. Olyan ez, mint a mikrofonfej, kár kutatni, kinek az ötlete volt, és vajon mivel vette rá a többieket.

brutaljump3Feszíts ki egy hevedert a sutivani öböl két pontja között, és nézzük meg, kinek sikerül átsétálnia a víz fölött (alias slackline). Építs egy ugratót a móló végére, aztán döntsük el, ki csinálja a legszebb szaltót biciklivel, mielőtt a tengerbe zuhan (optimális esetben diszkrét távolságra a biciklitől).

A versenyzők többsége fiú, de lányok is akadnak a nevezők között. Kemény csajok. Ahogy a fiúk, több számot is próbálnak: ugyanazokat az arcokat látom BMX-en, mászófalon, slackline-on. Falmászásban jók (bár kimértebben csobbanak az eszköz tetejéről a vízbe), a biciklin láthatóan lassabbak,
a BMX-es vízbe szaltót nem vállalják, a slackline-on viszont csúnyán lenyomják a srácokat a tenger fölött egyensúlyozva.


Egy extrémsport-fesztivál előnyei

A Vanka Regulét a sutivani Steka szervezi. Az ő számlájára írhatjuk, hogy Brac szigetét nyáron középkorú, mountain bike-os skandináv hölgyek lepik el, akik jelentős súlyfelesleggel próbálnak feltekerni a nem elhanyagolható emelkedőkön, nagyjából harmincöt fokos dalmát hőségben (lásd aktív pihenés). Ez Stekának a biznisz, a fesztivál meg a jutalom.

vanka-setalokEgy dalmát extrémsport-fesztivál határozott előnye, hogy az ember nem a lelátó–vécé–büfé háromszögben bolyong, hanem az öböl, a tengerparti sétány és a pálmasor által határolt térben. Csomagolt szendvics és virsli helyett kemencében sütött pizza, tengeri herkentyűk, birkasültek, sajttálak, fagyikelyhek között válogathat kedvére. És ha jól pozicionálja magát, egy tengerparti kávézó teraszáról szemlélheti végig, ahogy mások falra másznak, víz alá merülnek, vagy biciklivel a tengerbe ugratnak.

Nincs ráfeszülés az eredményekre, a stoppert kézzel indítják, startpisztoly helyett az enyhén betépett ceremóniamester számol a mikrofonba, amit csak azon esetekben hallani, amikor a feltehetően szintén betépett hangmérnök időben lehalkítja a Prodigyt.

Versengés az van, de öt perccel később már senki sem emlékszik rá, hogy ki nyert meg mit. Az esti számok után tűzpörgető show (egy hajón előadva) meg originális „fisherman-reggae”, amelynek jelentős részét az énekes – alkalmazkodva a fesztivál elvárásaihoz – egy lámpaoszlop tetejéről prezentálja.

 

Meglepett turisták extrém eszközökkel

vanka-slacklineAmikor épp nincs verseny, az eszközöket bárki használhatja. Napközben vállalkozó kedvű turisták küzdenek a negatív falon. A pálmasor végén, a parkban figyelni kell a pofára eséssel, mert a fák közé gondos kezek tucatnyi slackline-t feszítettek mindenféle magasságban. Gyerekek, nyaraló apukák és anyukák próbálkoznak a hevedereken, néhányan nem is reménytelenül, de azért jobb, ha két sziklaszirt közé feszítve egyelőre nem próbálják.

Egy sziget teljesen más világ. Nincs belépő, és nincs biztonsági őr sem. Bárki felmászhat a méretes halászhajókra, hogy a hajóhídról szemlélje az eseményeket dobozos sörrel a kezében. A kutyák is, mert kutyák vannak itt összevissza… a miénk is itt kolbászol valahol. Nem aggódik senki, hogy megfújod az izzót a reflektorból… mondom, ez egy sziget.

Nem klasszikus sportesemény buzgó szövetségi tagokkal, serlegekkel és unalmas betétműsorokkal, hanem egy extrémsport-fesztivál, ahol nagyjából mindenki azt csinál, amit akar. A versenyzők is simán legurítanak egy sört, vagy illegális esetben elszívnak valamit a válogató és a döntő között. Vagy az események után, a szabadtéri extrémsport-filmfesztiválon punnyadva.

Egy hétig tart, és az a jó benne, hogy nem sportesemény, hanem csak laza létezés. Játék – némi kihívással. Vagy az már extrém?

 

Vanka Regule – Out of Order
(jelentése itt: a határokon/szabályokon túl)

Helyszín: Sutivan és környéke, Brac sziget, Horvátország

Néhány érdekesebb versenyszám:

Brutaljump – ez az, amikor biciklivel szaltózol a mólóról a tengerbe
Dirt Bike Cross Contest – biciklisfutam zora terepen, közben illik nem vigyázni egymásra
Slackline Contest – keresztül az öblön egyetlen hevederen egyensúlyozva
Freeride Bike Dual – bringával a pálmasoron, ugratókon és libikókákon át
Deep Water Speed Climbing – mászás negatív falon a tenger felett

 

Vanka Regule – a fesztivál honlapja
Vanka Regule – fotóalbum művészi extrémsport-képekkel

 

fokuszgrafika

Fókuszban az extrém sportok – további cikkek a témában itt!

 

Mustra