Súlyos testképzavara volt, később testépítő versenyt nyert

InShot 20230322 142547348
Vermes Nikolett

Egy diéta nemcsak a fogyásról szólhat, hanem az izomépítésről is, ami minden étrendnél szigorúbb szabályokat ír elő. Főként ezen múlik a profi testépítők sikere.

Nóga Regina INBA Figure Pro és WABBA Bikini Pro, ami annyit tesz, hogy a legszebb formákkal büszkélkedő nők sorába tartozik. Tökéletes lábak, kockás has, kerek vállak, finom mozgás. Azt hinnénk, hogy csupán a jó genetikának és a rendszeres sportolásnak köszönheti kifogástalan fitneszmodellalakját, de valójában ugyanannyi múlik az étkezésen is.

A sport és táplálkozás kéz a kézben jár

Egyes testépítők szerint 30–70% százalékos arányban kell lennie a mozgásnak és az étkezésnek, de Regina inkább a 100–100%-ot vallja. Pontosan tudja, milyen komplexusokat okozhat a testképzavar, hiszen 11 éves korában annyira lefogyasztotta magát, hogy neurológiai kezelésre volt szüksége, majd kamaszkorában újra jelentkezett a probléma. De az évek múlásával felülemelkedett ezen, és egészen más szemszögből vizsgálta a kérdést. Már nem fogyni akart a vágyott alak érdekében, hanem izmosodni, így egy személyi edző segítségével elindult a testépítők útján. Ekkor ismerte meg a sporttáplálkozást, ami hozzájárult a tökéletes alak és a díjak eléréshez. „A sporttáplálkozás egy igen összetett téma, és a diéta alapvetően egy speciális étrend követését jelenti. Létezik tömegnövelő, vegetáriánus és vegán, ketogén diéta, és még sorolhatnánk. A testépítésben két fázist szoktak elkülöníteni, a tömegnövelést és a szálkásítást, azonban mindegyikben kiemelkedő a fehérjebevitel, ugyanis az ebben található aminosavak az izomépítés és -megtartás alapkövei” – mondja a sportoló és személyi edző.

IMG 20221113 171014 554

Egyedül a fegyelmezett diéta hoz tartós eredményt

A legjobb forma érdekében egész évben figyelni kell a táplálkozás minőségére és mennyiségére, azonban ennek is vannak fokozatai. A versenydiéta több hónapig tart, ilyenkor grammra pontosan kell figyelni a fehérje-, a zsír- és a kalóriabevitelt.

„A verseny előtti diétába nem fér bele a magasabb zsírtartalmú, cukros ételek fogyasztása, de nem azért, mert nem lehet beilleszteni az étrendbe, hanem szimplán nehezebb számolni az összetételüket,

illetve az alacsonyabb energiatartalmú ételek jobban eltelítenek, így később jelentkezik az éhség.” A sportoló úgy látja, hogy egész évben oda kellene figyelni a táplálkozás minőségére és mennyiségére. Hogy mikor kell elkezdeni szigorítani? Attól függ, hogy az adott versenyző mennyire figyelt oda az év többi részében a táplálkozására, mekkora többletsúlyról indul, mennyit kell lepucolnia magáról. Extrém esetben 16–20 hét körüli versenydiétára is szükség lehet, de mások 6-8 hét alatt is fel tudnak készülni, tekintetbe véve, hogy ők az off szezonban sem engedték úgy el magukat. Regina az utóbbi csoportba tartozik, gyakorlatilag egész évben diétázik, mindig rendszer szerint étkezik és edz, nincsen pihenőidőszak. Éppen ezért amikor vele találkozunk, ugyanazt a tökéletes formát látjuk, amit a közösségi médiában, ehhez viszont óriási elszántságra van szükség. Míg azok a fitneszmodellek, akik inkább a verseny előtt esznek szigorúan, és az év többi részében csalnak, általában egészen máshogy festenek a hétköznapokban, mint a fotókon.

Jöhet nehezebb étel, de akár finomság is az izomnak

Érdekes módon az utolsó néhány órában viszont minden versenyző kalóriadús ételeket fogyaszt: krumplit, rizst, péksüteményt, és van, aki a nutellás kenyérre esküszik. Ennek az az oka, hogy a szénhidrát segít feltölteni az izmokat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra