Kellemes nyári strandolásból gégemetszés és mentőhelikopter: erre mindenkinek figyelnie kellene

GettyImages-1287650413

Az összes évszak közül a legtöbb veszélyt az emberi szervezet számára talán a nyári hőség tartogatja. Nem csak az árt, ha nem iszunk eleget, az sem mindegy, mit iszunk, sőt az sem, hogy miből. Marcsi családi strandolás közben vált olyan események szemtanújává, amelyek örökre beégtek az emlékezetébe.

Marcsi lelkiismeretességének hála nem csak életet mentett, de arra is gondot fordít, hogy az esetről minél több embert informáljon, így óvva meg mások egészségét, akár életét is. No de mi történt pontosan? A négygyerekes család Kisoroszinál kempingezett a Szentendrei-sziget strandolásra is kijelölt helyén nagy csapat gyerektársasággal, amikor az egyik szemfüles kamasz gyorsan allergiaellenes gyógyszerért szaladt édesanyjához, mert a partszakaszon kicsit arrébb valaki hirtelen fulladozni kezdett.

Mit tehet a segíteni vágyó szemtanú?

Marcsi rutinos sátorozó, és edzett, négygyermekes, felelős édesanyaként mindig tart magánál bizonyos alapvető gyógyszereket minden eshetőségre számítva: dezloratadin, vagy valamilyen cetirizintartalmú allergiaellenes szer most is volt nála, de egy fej vöröshagyma is, amely a külső felületeken jelenthet hatékony segítséget, gyorsan csillapítva a duzzanatokat. Emellett az allergiás tünetek hathatós enyhítésére még számos jó tanács lehet, amelyről háziorvosánál, gyógyszerészénél mindenkinek hasznos lenne tájékozódnia.

A darázscsípés strandoláskor olyan súlyos reakciót válthat ki, hogy mentőhelikoptert kell hívni
A darázscsípés strandoláskor olyan súlyos reakciót válthat ki, hogy mentőhelikoptert kell hívnivalentinrussanov / Getty Images Hungary

A gyors helyzetfelismerés és cselekvés életet menthet

Marcsi azonnal felhívta szomszédasszonyát, aki orvos: epipen, vagy szteroidtartalmú kúp, esetleg injekció kell, ismerte fel a helyzetet az orvos. A tablettát már le sem tudja nyelni ilyenkor az illető a duzzanattól, és már csak a szteroid véráramon, vagy nyálkahártyán keresztül azonnal felszívódó gyors és erős lórúgása lehet kellően hatékony. Az orvos éppen otthon tartózkodott, és felajánlotta Marcsiéknak, hogy azonnal leviharzik a kismarosi partszakaszra kocsival, visz magával az orvosi készletéből epipent és szteroidkúpot, ha Marcsiék érte mennek motorcsónakkal.

Közben kihívták a mentőt, amely helikopterrel indult útnak Budapestről, hogy gyorsabban odaérjen a helyszínre. Mentőautós beavatkozásra biztosan nem lett volna már idő, még a helikopternek is 20 percre volt szüksége, hogy a segítségnyújtás helyszínére érjen.

A helikopteres segítség is hamar megérkezett Budapestről
A helikopteres segítség is hamar megérkezett BudapestrőlChalabala / Getty Images Hungary

A szomszédasszony így nagyjából három perccel a helikopter előtt érkezett, de már így is a gégemetszés opcióján gondolkozott. Azonnal beadott két kúpot és egy injekciót, amelyek végül hatékonynak bizonyultak, és addig is, amíg a mentő kórházba szállította a beteget, sikerült a közvetlen életveszélyt elhárítani.

Mi okozta a bajt?

A melegben gondtalanul strandoló fiatal hölgy szomjúságát csillapítandó felbontott egy dobozos sört, és azt iszogatta. 

A fémdobozban nem láthatta, hogy két kortyolás közben két darázs is belerepült az italába,

amelyet ő azonnal le is nyelt. A darazsak megcsíphették a nyelőcsövét, ami azonnal allergiás reakciót váltott ki, a torok felduzzadása miatt pedig kezdett elzáródni a levegő útja. A gégemetszés elől éppen megmenekült a fiatal nő a hatékonyan fellépő és minden segítséget megadó szemtanúknak, a gyorsan reagáló, minden élethelyzetben orvosként viselkedő szomszéd és a mentő hathatós beavatkozásának hála, de szívmasszázst kellett rajta alkalmazni, és olyan külső jeleket produkált, melyek komoly aggodalmakra adtak okot.

A strandolás tanulsága: a darázscsípés nem játék

A család, a fiatal kamaszok, az összes szemtanú és a másnap a kórházból szabadon távozó áldozat számára is örök intelemként szolgál az eset, mely számos tanúságot hordoz:

  • soha nem szabad olyan edényből enni vagy inni tavasszal, nyáron főleg, amelybe nem látunk bele, és nem tudjuk, mit veszünk a szánkba és mit nyelünk le vele.
  • a stabil oldalfekvést mindenkinek reflexszerűen kell tudni alkalmaznia, mert például ilyen esetben is döntő szerepe volt, hogy a levegő útjának legalább minimális biztosítása mellett várhassák meg a szakszerű segítséget.
  • bizonyos alapvető házipatika-készletet érdemes minden esetben magunknál tartani, mert családtagjainknak, vagy a környezetünkben másnak hirtelen segítségre lehet szüksége: ilyen lehet a fej vöröshagyma is, de hasonló komolyabb esetekre akár szteroidkúp is.
  • a mentő gyors értesítése és a laikusok segítőkész és hatékony azonnali fellépése döntő lehet a veszélybe került emberélet szempontjából, ezért meg kell próbálni higgadtnak maradni, gondolkodni tudni és haladéktalanul cselekedni, az óvatosságra intő esetet pedig a baj megelőzésének segítő szándékával megosztani, ahogy mindezt Marcsiék is tették, hogy minél kevesebben járjanak így.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra