Kétszeresére emelkedett ennek a ráknak a gyakorisága nálunk

GettyImages-1371077400

Az elmúlt 20 évben duplájára nőtt az effajta rosszindulatú daganattal diagosztizáltak száma Magarországon, s az előrejelzések szerint a továbbiakban még többeket érinthet majd a betegség. A hazai átlag az ijesztő nemzetközi statisztikáknál is sokkal rosszabb.

Míg leggyakrabban a melanómát emlegetjük a bőrrákos esetek közül, az ismert betegség csak 10%-a a bőr daganatos elváltozásainak. A számos különböző bőrrákos megbetegedés mára a leggyakoribb és a leggyorsabban is terjedő daganatos megbetegedéssé súlyosbodott hazánkban.

A helyzet tovább romolhat

Ha nem sikerül javítanunk az arányokon, 2050-re ismét duplázódás következhet be az esetek számában - nyilatkozta Prof. Dr. Gyulai Rolland, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatója, a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) vezetőségi tagja az Indexnek.

Egyre nő a bőrrákos esetek száma hazánkban
Egyre nő a bőrrákos esetek száma hazánkbanzoranm / Getty Images Hungary

A bőrrákos esetek száma drasztikusan nő

Évente majdnem 25 ezer betegnél diagnosztizálnak rosszindulatú bőrelváltozást, ami a duplája a kétezres évek eleji számoknak, de a hatékonyabb terápiáknak és az egyre többek által felkeresett anyajegyszűréseknek köszönhetően a halálozási statisztikák nem követték az ilyen arányú emelkedést. A még így is riasztóan sok, évi 3-400 halálos kimenetelű eset többsége melanóma, laphámrák vagy Merkel-sejtes karcinóma.

A korai felismerés döntő a bőrrák esetében is

Az MDT adatai szerint minden negyedik panasszal rendelkező magyar túl sokáig vár tüneteivel, mielőtt orvoshoz fordulna, pedig a betegség nem szezonális, sőt télen könnyebben elvégezhetők bizonyos beavatkozások és a korai felismerés ebben az esetben is döntő fontosságú. Aki tehát ilyen jeleket észlel magán, mielőbb forduljon szakorvoshoz:

  • a bőrön furcsa dudor, elszíneződő folt alakul ki;
  • megszokottnak tűnő bőrfoltjaink váladékoznak, esetleg kisebesednek;
  • apró, nehezen gyógyuló vagy rendszeresen kiújuló sebeket találunk;
  • a bőr bizonyos területeken vagy foltokban megvastagodik.

Ha arról szeretnél olvasni, hogy mire figyeljünk anyajegyeink esetében, kattints ide!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek