Így edz egy 81 éves súlyemelőbajnok

Sohasem késő elkezdeni az edzést – akár nyugdíjaskorban is sportemberré lehet válni, ha van hozzá megfelelő motiváció. Egy nyolcvanegy éves súlyemelő és plankingbajnok meséli el tapasztalatait.

A chicagói születésű Mike Harrington életének első hét évtizedében nem volt a testmozgás híve. A golfon kívül semmilyen más sportot nem űzött egészen addig, amíg nyugdíjba nem vonult. 69 évesen, Arizonába költözve döntött úgy, hogy érdemes lenne ledolgoznia az évek alatt felszaladt pluszkilókat, ezért elment egy személyi edzőhöz – és innen nem volt visszaút, az egész élete megváltozott. Erről mesélt a Medium Luminate hasábjain.

Hobbigolfozóból lett nyugdíjas súlyemelő bajnok

Harrington kezdetben azért szeretett volna kicsit lefogyni, hogy fittebb maradhasson a golfozáshoz. Bár a golfban nem lett jobb, minden másban alaposan átformálta addigi szokásait. A most 81 éves férfi nemrég rekordot döntött azzal, hogy ő lett az első, nyolcadik X-en felüli személy, aki tíz percen keresztül végzett folyamatosan plank-, vagyis deszkapózgyakorlatot (a manapság egyre népszerűbb és nagyon hasznos, az egész izomzatot erősítő gyakorlatról itt olvashatsz bővebben).

De a súlyemelésben sem kell őt félteni: Harrington nemrég második helyezett lett a környékbeli senior súlyemelő versenyen – egy 84 éves riválisa győzte le. Korábban több korosztályos rekordot is ő tartott Arizonában, többek között 107 kilót volt képes felhúzni. A versenyszellem néhány évvel ezelőtt szállta meg, amikor egy nevadai szerencsejátékos kirándulás során elfogyott a pénze, ezért más elfoglaltság után nézett. A helyi edzőteremben épp idősebbeknek tartottak súlyemelő versenyt, úgy gondolta, beszáll. Ekkor 77 éves volt, míg ellenfeleinek többsége a hatvanas éveit taposta.

Az élmény hatására a fitt öregúr tudatosan edzeni kezdett egy crossfit tréner segítségével, és szigorú diétát vezetett be. Visszafogta a tej, az édesség és általában a cukor fogyasztását, az izomnöveléshez pedig pluszfehérjét kezdett fogyasztani. Végül 9 kilót leadott, és beállt a 73 kilós testsúlyra (173 centis magasságához), miközben erősebb lett, mint volt.

Időskorban is érdemes belevágni

A planket egy évvel ezelőtt fedezte fel magának Harrington. Kezdésnek 34 másodpercig bírta, majd miután két hónapon keresztül heti öt napot gyakorolt, sikerült hat percre feltornáznia magát. Ezután kicsit visszavett a tempóból, és csak heti három nap plankelt, saját módszer szerint. 6 percnyi plankkel kezdett, majd egy perc szünet után 5 percig tartotta ki a következőt, utána 4, 3, 2, 1 percig, és utána pedig ismét hat percről ismételte. Fél év alatt sikerült eljutnia odáig, hogy júliusban véghez vitte a 10 perces rekordot.

A kutatások azt bizonyítják, hogy a legenyhébb rendszeres fizikai aktivitásnak is – mint a lépcsőmászás vagy a séta – jótékony hatásai vannak, és azt is, hogy sohasem késő elkezdeni. Nyugdíjaskorban is formába lehet jönni, még akkor is, ha korábban nem mozogtál különösebben sokat. Harrington szerint a kulcs, hogy mindig lebegjen előtted egy cél. Számára a rekordok megdöntése nyújt motivációt arra, hogy feljebb és feljebb dolgozza magát, és ne adja fel.

A vele egykorúaknak azt üzeni, gondolkodjanak el rajta, hogyan szeretnék eltölteni idős éveiket. A kanapén fekve, mozgásra képtelenül, vagy továbbra is aktívan, élvezve az életet és a mozgás örömét. Nem az évek száma a fontos, hanem az, hogy megőrizzük a testi és szellemi frissességünket – vallja Harrington, aki úgy véli, ha már meg kell halni, inkább hal meg hegymászás közben vagy a sivatagban, mint otthon, a négy fal között, a kanapén.

Oszd meg másokkal is!
Mustra