Te csak eszel, piálsz, ő dolgozik. Így óvd a májad az ünnep után!

A máj a szervezet sztahanovistája – több mint ötszáz különböző funkciót lát el, melyek közül a legfontosabb a méregtelenítés. Az ünnepi időszak különösen igénybe veszi herkulesi képességeit, hiszen ilyenkor sokan többet iszunk és eszünk a kelleténél.

A jobb bordaív alatt elhelyezkedő, vörösesbarnás színű, több millió kis lebenyből álló máj a bőr után az emberi test második legnagyobb szerve és az anyagcsere legfontosabb közreműködője. Legfőbb feladata a szervezet méregtelenítése, de emellett a véralvadásban, a zsírok lebontásában, a szénhidrát-anyagcserében, egyes vegyületek termelésében és tárolásában is elengedhetetlen szerepe van. Az Elemental írása elmeséli, amit tudni érdemes az ünnepi szezon legszorgosabb dolgozójáról.

Az emberi test szuperhőse

A máj hatalmas teherbírásáról ismert, és igazi túlélőként képes átvészelni a legkeményebb megpróbáltatásokat is. Ha mégis meghibásodik és nem tudja ellátni a feladatát – a szívvel és a tüdővel ellentétben – lehetetlenség mesterséges úton pótolni. Szerencsére azonban a máj igazi csoda, ugyanis ez az egyetlen emberi szerv, ami képes teljesen regenererálódni. Ha egy része megsérül vagy elpusztul, a maradék részek képesek újjáépíteni a teljes szervet.

Ennek hála az orvosok képesek élő donorból származó májdarab átültetésére, ami az új szervezetbe kerülve regenerálódik, és felépít egy sokszor deformált alakú, de teljesen működőképes vadonatúj májat. Nem véletlen, hogy ez a szuperképesség sokakat megihletett. A leghíresebb sztori Prométheusz története a görög mitológiából, akit az istenek büntetésként amiért ellopta és odaadta az embereknek a tüzet, egy sziklához láncoltak. Egy sas naponta szétmarcangolta a máját, amely aztán újraépült, hogy ismét áldozatául essen a madárnak.

A máj az ünnepi szezon igazi sztárja
A máj az ünnepi szezon igazi sztárjaIngram Publishing / Getty Images Hungary

A máj az emberi test nagy tisztítóüzeme, amely kiszűri a vérből a káros anyagokat, majd visszaengedi a megtisztított vért a szervezetbe. Kettős vérellátással rendelkezik: a májverőéren keresztül kapja a szívből érkező, oxigénben gazdag vért, a májkapuéren keresztül pedig a tápanyagokat és méreganyagokat tartalmazó vért. A vér egy része a májban marad tartalékként, a nagyobb részét viszont a máj feldolgozza és megtisztítja. A méreganyag a belekbe távozik és kiürül a szervezetből, a megtisztított vér pedig visszajut az erekbe.

A máj az emésztésben, neveztesen a zsír energiává alakításában is fontos szerepet játszik. A szénhidrátokból glükózt állít elő, amely a vérbe kerülve a szervezet üzemanyagaként funkcionál, a haszontalan szénhidrátokat pedig glikogénné alakítva elraktározza. A vércukorszint felett is őrködik, és a fehérje-, illetve aminosav-szintézisben is szerepe van. Emellett még több száz kisebb feladatot is ellát. A szervezet menedzsereként gondoskodik róla, hogy a többi szerv megfelelően működhessen, miközben a háttérben marad, és figyeli a munkájukat.

A sok piát nem bírja

Ez a szuperhősként dolgozó menedzser mégsem sebezhetetlen. Az alkohol, a drogok, gyógyszerek, illetve az egészségtelen ételek habzsolása károsíthatja a szervet, és olyan betegségekhez vezethet, mint a hegesedés, a májzsugor, a zsírmáj, illetve a májrák. Legjobban a mértéktelen ivászat rombolja a májat – olyannyira, hogy a tudósok most úgy gondolják, korábban alulbecsülték az alkohol pusztító hatását.

Az általánosan elfogadott nézet szerint férfiaknál a napi három, nőknél a napi két adagnál nagyobb mennyiségű, éveken át tartó rendszeres italfogyasztás okoz komolyabb májkárokat. A kortárs kutatások viszont azt mutatják, ennél kisebb adag is ártalmas lehet. A statisztikák szerint 1999 és 2016 között megduplázódott a májrákban és 65 százalékkal megnőtt a májzsugorban elhunyt betegek száma. Mindeközben a mai 24–35 év közötti fiatal generáció sohasem látott mértékben fogyaszt alkoholt.

Az ünnepek alatt különösen sokan isznak többet a szokásosnál. A zsírmáj – amely az alkoholbetegek 90 százalékánál kialakul – akár két hét folyamatos és mértéktelen ivás hatásaként is megjelenhet – állítják a szakemberek. Ha viszont felhagyunk az ivással, a tünetek hamar visszafordulnak és eltűnnek. Ezért is hasznos a száraz január, vagyis az az egyre divatosabb trend, hogy az ünnepi időszakot követően egy hónapra teljesen félreteszed az italt, és kikúrálod magad az előző hónap ártalmaiból.

Az ünnepi időszakban többet eszel és iszol a szokásosnál
Az ünnepi időszakban többet eszel és iszol a szokásosnálskynesher / Getty Images Hungary

A túlevés is ártalmas

Azonban nemcsak az alkoholfogyasztás, de – az ünnepi időszakban szintén gyakori – mértéktelen evés is komoly károkat okoz a májnak. A fel nem használt, elraktározódott zsírok könnyen májgyulladást vagy akár súlyosabb májbetegséget is okozhatnak. A túlsúlyos személyek különösen veszélyeztetettek. A felhalmozódó zsír a máj artériáinak (a fentebb ismertetett májverőér és májkapuér) falait is elzárhatja, érszűkületet okozva.

Természetesen nem kell mindentől megtartóztatni magunkat az ünnepek alatt, de a nagy karácsonyi és szilveszteri forgatag közepette érdemes figyelni a máj egészségére is. A karácsonyi sütemények és édességek ellensúlyozásaként együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt is. A kávé is hasznos lehet, egy kutatás szerint ugyanis a rendszeres, de nem túlzásba vitt kávéivás csökkenti a hegesedés, a májzsugor és a májrák kockázatát.

A máj tehát tényleg az ünnepi szezon szuperhőse, de csak akkor tud csúcsteljesítményt nyújtani, ha tudatosan segítjük a munkáját.

Oszd meg másokkal is!
Mustra