Saját testsúlyos edzés: tényleg nem való nőknek?

Testfelépítéséből adódóan egy átlagos nő hátrányból indul, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudna úgy (vagy még jobban) teljesíteni a saját testsúlyos edzést, mint egy átlagos férfi.

Egyre többen fognak bele a saját testsúlyos edzésbe az erősödés, az állóképesség fejlesztése és a jó közérzet elérése érdekében, vagy mert izgalmas kihívásnak találják, hogy elsajátítsák a calisthenics mozgásformák bizonyos elemeit.

A calisthenics lényege: pusztán a test mozgatásával olyan mozdulatok kivitelezése, amelyeket más sportágakban nem is nagyon látni. A calisthenics mozgásformák esetében a csúcsot ma a tornászok képviselik, akik heti 30-40 órát töltenek edzéssel, és náluk az erő tulajdonképpen a szokásos edzésmunka mellékterméke.

Csakúgy, mint a funkcionális edzésből – melynek eredeti célja, hogy a sportolók úgy tudják a teljesítményüket növelni, hogy közben a sérülési rátájukat a lehető legalacsonyabbra szorítják le – a calisthenicsből is egyfajta fitneszirányzat lett, ami már a tömegeké. Férfiaké és nőké. Vagy inkább csak a férfiaké? Ezzel kapcsolatban két fontos kérdés szokott felmerülni, melyeket most tisztázunk.

A nők gyengék ehhez? 

„Amikor tizenöt éve elkezdtem gyakorolni, akkor fele-fele arányban csinálták férfiak és nők, majd ahogy egyre szélesebb körben elterjedt a műfaj, úgy nőtt a férfiak aránya. A nőknek általában az a problémájuk, hogy a saját testsúlyos edzés nem azt az izmot építi, amit ők szeretnének” – mondta a Díványnak Szarka Ákos világbajnoki bronzérmes, világkupagyőztes, magyar bajnok „street workout”-versenyző és személyi edző.

„Igaz, hogy a nők felépítésüknél fogva kevésbé erősek, mint a férfiak, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetnének nagyszerű calisthenicsgyakorlók. Egyszerűen arról van szó, hogy tovább fog tartani, hogy elérjék a céljaikat, ezért is kell kitartóan edzeni. Másrészt felsőtest-dominancia ide vagy oda, teljes mértékben személyre lehet szabni egy edzésprogramot úgy, hogy célzottan fejlesszünk bizonyos izomcsoportokat” – magyarázza a szakember.

Saját testsúlyos edzés: tényleg nem való nőknek?
Saját testsúlyos edzés: tényleg nem való nőknek?tucko019 / Getty Images Hungary

„A női test és a férfitest különbözik: a nők alsóteste általában erősebb a felsőtestüknél, míg a férfiaknál ennek az ellentéte a gyakoribb. A fiziológiás működés, a mozgatórendszer, a vázizomrendszer és a neuromuszkuláris rendszer viszont ugyanaz, és a testedzésnél ez a lényeg. Egy nő pont ugyanúgy tanulja meg a gyakorlatokat, és ugyanazokon a progressziókon megy át, mint egy férfi, csak lassabban. Ennek az az oka, hogy kevesebb az izomzata, és a hormonális rendszere kevésbé támogatja az erősödést és az izomtömeg-növekedést. De ez csak egy viszonylag jelentéktelen fokozati különbség. Lehet, hogy egy 30 éves, edzetlen férfi 4 hét alatt jut el egy fekvőtámaszig, egy ugyanilyen korú, szintén edzetlen nő pedig 12 hét alatt, de mindketten eljutnak” – erősíti meg Tanos Bálint személyi edző, a Thor Gym szakmai vezetője.

Hatalmas izmaim lesznek?

„Igaz, hogy az izmok az erőedzések eredményeként nőnek, de a saját testsúlyos gyakorlatokra nem jellemző, hogy óriási méretűvé növelné az izmokat. Arról nem is beszélve, hogy a nők szervezetében sokkal kevesebb a tesztoszteron (férfi nemi hormon), ezért számukra sokkal nehezebb az izomépítés. Nagy izmok építéséhez (mint amilyeneket a női testépítőknél látni) elképesztő mennyiségű ételre, izomnövelés céljából végzett speciális edzésre, illetve néha egy kis kémiai rásegítésre van szükség tesztoszteroninjekciók, növekedési hormon és más anabolikus szteroidok formájában” – írja Ashley Kalym, a Calisthenics – Átfogó útmutató saját testsúlyos edzéshez című könyvében. Ha megnézzük a női tornászokat és street workoutosokat, ők sokkal erősebbek, mint a férfiak túlnyomó többsége, akikkel a mindennapok során találkozunk, ám egyáltalán nem nagydarabok vagy túl izmosak.

Íme, egy kis inspiráció, ha te is elmerülnél a saját testsúlyos gyakorlatok világában: 

Oszd meg másokkal is!
Mustra