Miért fáj a hátam ébredés után?

Kellemetlen érzés, ha reggelente hátfájásra ébredünk. Ennek oka lehet egy rossz alvópóz, esetleg egy túlságosan kemény párna vagy matrac, de súlyosabb esetben egészségügyi gondok is okozhatják.

A hátfájás az emberek mintegy háromnegyedét érinti több-kevesebb gyakorisággal életük során. A rossz alvási szokásoktól kezdve a gerincproblémákon keresztül a mozgásszervi betegségekig számtalan oka lehet annak, ha sajgó háttal kászálódunk ki az ágyból, mely akár egész napra garantálhatja rosszkedvünket. A Medical News Today cikke összeszedte ezeket.

A leggyakoribb okok

Degeneratív gerincbetegség

Ahogy idősödünk, a gerincvelő folyamatos kopása miatt gerinccsatorna-szűkület alakulhat ki, melyet gerincízületi gyulladásnak vagy degeneratív gerincbetegségnek nevez az orvostudomány. A betegség főleg a hát alsó részét, illetve nyakcsigolyáinkat érinti – következtében fájdalmak lépnek fel, merevnek érezzük, illetve nehezebben mozgatjuk a szóban forgó részeket. Súlyosabb esetben a panaszok végtagjainkra is átterjedhetnek, gátolhatnak minket a megfelelő mozgásban, és alvásunkat is megnehezíthetik.

A gerincízületi gyulladást enyhébb esetben különféle gyulladáscsökkentő gyógyszerek és fájdalomcsillapítók, például ibuprofen, naproxén vagy paracetamol képesek enyhíteni, esetleg fizikoterápia, illetve hátmerevítő viselése is javíthat a helyzeten. Súlyosabb esetben orvosunk gerincfúziós műtétet is javasolhat a probléma megoldására.

Jaj, már megint egy hátfájós reggel. Mit tehetnék ellene?
Jaj, már megint egy hátfájós reggel. Mit tehetnék ellene?Media for Medical / Getty Images Hungary

Fibromyalgia

A reggeli hátfájások és idegmerevség gyakori tünetei a fibromyalgia nevű betegségnek is, mely egy elterjedt, de igencsak rejtélyes, a központi idegrendszert érintő probléma. Fibromyalgia következtében – az orvostudomány számára egyelőre ismeretlen okokból – megzavarodik szervezetünkben a fájdalom érzékelése és feldolgozása, minek hatására testünk szinte bármely pontjában érezhetünk fájásokat és gyengeséget.

A betegség egyéb lehetséges tünetei közé tartozik még a gyors kifáradás, az alvászavar, koncentrációnk és emlékezőtehetségünk romlása, fejfájások, bélbetegségek, illetve a végtagjainkban érzett zsibbadás és bizsergés. Az orvosok általában az észlelt tüneteknek megfelelő gyógymódot írják fel fibromyalgia esetén, például a fentebb már említett fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését, masszázsterápiát, akupunktúrás kezelést, illetve életmódbeli változásokat is javasolhatnak (például a minél gyakoribb testmozgást vagy étrendünk megváltoztatását).

Enyhíthetjük a fibromyalgia révén fellépő hátfájást, ha felkelés előtt nyújtógyakorlatokat végzünk az ágyban, például felhúzzuk a térdünket a mellünkig, majd vissza, vagy karunkkal nyújtózunk. Egy felkelést követő forró zuhany is sokat segíthet, hiszen ellazítja izmainkat és serkenti vérkeringésünket. Érdemes arra is figyelni, hogy szobánk megfelelő hőmérsékletű legyen éjszaka, a párnákat pedig úgy elrendezni, hogy minél kisebb nyomás essen hátunkra alvás közben.

Rosszul kelsz fel

Nem véletlen a sokat emlegetett szólás, miszerint bal lábbal felkelni az ágyból nem épp a legszerencsésebb előjel. Ha nem megfelelően kászálódunk ki alvás után az ágyunkból, könnyen megeshet, hogy ízületeink meghúzódnak és fájni kezdenek. Nem szabad túl gyorsan és túl nagy szögben hajolva felkelni. A legjobb technika, ha ébredés után szépen lassan elkúszunk az ágy szélére, majd karjaink segítségével ülő pozícióba helyezkedünk úgy, hogy lábunk lelóg az ágyról. Néhány másodpercig maradjunk ebben a helyzetben, majd lábunkat a padlóra téve lassan emelkedjünk fel és keljünk ki az ágyból.

Túl sokat gyúrtál

A túlzásba vitt testedzés gyakran kikezdheti a hátizmainkat és gerincünket, ami könnyen fájdalmak kialakulásához vezethet. Edzés közben mindig figyeljünk rá, hogy a megfelelő pózban és tempóban végezzük az adott gyakorlatokat, és tudjuk, hol a határ, mennyi edzés elegendő ahhoz, hogy egészséges módon, túlterhelés nélkül mozgassuk meg testünket. Szintén elengedhetetlen, hogy edzés előtt kellően bemelegítsünk, az edzés végeztével pedig megfelelő lazítást végezzünk, mivel ezek segíthetnek a másnapi fájdalmak és izommerevség elkerülésében. A túledzés okozta fájdalmakat enyhíthetjük az érintett területre pakolt hideg borogatással vagy jégtasakkal, illetve különböző gyulladásgátló szerek, például ibuprofen vagy naproxen segítségével.

Rossz pózban alszol

Szintén igen gyakori, hogy hátunkat és gerincünket megterhelő pozícióban töltjük az éjszakát, ami reggelre igencsak megvisel bennünket. Nem minden esetben szükséges feladni a nekünk kedves alvási pozitúrát, gyakran elegendő csupán apróbb változtatásokat eszközölnünk rajta. Különböző párnák elhelyezésével kísérletezve kialakíthatunk egy kényelmes pózt. Ha a hátunkon szeretünk aludni, érdemes egy kisebb párnát tennünk a térdünk alá, mellyel csökkenthetjük az alsó hátrészre nehezedő nyomást. Ha oldalra fekve alszunk, a kispárnát lábaink közé rakjuk, ez segít abban, hogy a gerincünk és csípőnk a megfelelő pozícióba kerüljön. Hason fekve pedig a has alsó része alá tegyünk egy párnát, amivel meggátoljuk, hogy hátunk alsó része túlságosan meggörbüljön alvás közben.

A has alsó része alá kellene tenni egy párnát, úgy talán elkerülhető lenne a hátfájós ébredés
A has alsó része alá kellene tenni egy párnát, úgy talán elkerülhető lenne a hátfájós ébredésMedia for Medical / Getty Images Hungary

Túl puha a matracod

Érdemes minimum tízévente matracot cserélni, ugyanis a huzamosabb használattal matracunk elernyed, így jócskán veszítve keménységéből nem képes megfelelően alátámasztani gerincünket. Nem létezik mindenki számára egyaránt megfelelő matrac, ezért kell egyéni igényeinknek megfelelően választanunk. Fontos, hogy olyan matracot vegyünk, mely egyszerre kényelmes, de kellően erős is ahhoz, hogy képes legyen gerincünk korrekt alátámasztására. A szakemberek szerint krónikus hátfájás esetén a közepes erősségű matrac a leginkább ajánlott.

Összegezve

A hátfájáshoz vezető, fentebb vázolt okok nagy része könnyen megelőzhető vagy orvosolható, elegendő körültekintőnek lenni, illetve gond esetén változtatni adott szokásainkon. Egyes súlyosabb esetekben viszont, mikor saját praktikáink nem elegendőek a fájdalom ellen, nem marad más választás, mint szakember segítségét kérni. Egy megfelelő ortopédorvos vagy reumatológus könnyen felismerheti a problémáinkat, és segíthet azok megszüntetésében.

Oszd meg másokkal is!
Mustra