Az étrend, amivel 4 nap alatt is javíthatsz a sportteljesítményeden

Egy friss kutatás szerint a mediterrán diéta nemcsak egészséges, de sportképességeinket is javítja.

A hagyományos görög és olasz ételekre épülő mediterrán diétát régóta nagy becsben tartják a szakemberek jótékony egészségügyi hatásai miatt – többek közt szívünk egészségének megőrzésében és vércukorszintünk alacsonyan tartásában is segíthet. Amerikai kutatók most azt állítják, sportolás közbeni teljesítményünket is fokozza, mégpedig igen hamar.

Nem csak sportolók számára a legjobb választás

A több évezredes múltra visszatekintő mediterrán étrend a régió változatos kultúráinak és vidékeinek kulináris jellemzőit egyesíti magában. Főbb összetevői a különböző gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, magvak, illetve az olívaolaj, emellett a halételek, a vörösbor és a tejtermékek is szerephez jutnak benne. Ezek a tápanyagokban gazdag fogások gyulladáscsökkentő és lúgosító hatásukról ismertek. Dr. Edward Weiss, a Missouri állambeli Saint Louis-i Egyetem dietetikaprofesszora és kollégái arra voltak kíváncsiak, vajon igazak-e azok az állítások, miszerint a szóban forgó diéta atlétikai teljesítményünket is javítja.

Mediterrán diétával a jobb sportteljesítményért
Mediterrán diétával a jobb sportteljesítményértRossHelen / Getty Images Hungary

A tudósok hét női és négy férfi alanyt vontak be kutatásukba, akik mindegyike aktív életmódot folytat. A résztvevők négy napon keresztül egy többségében növényi alapanyagokra épülő mediterrán menüt fogyasztottak, majd öt kilométert kellett megtenniük egy futópadon. Néhány héttel később ugyanezen személyeket arra kérték a kutatók, hogy négy napig egy magas cukor-, só- és zsírtartalmú ételeket előnyben részesítő „klasszikus nyugati étrendet” kövessenek, miután ismételten le kellett futniuk a korábban teljesített távot. Weiss és munkatársai más gyakorlatok, például biciklizés vagy vertikális ugrás során is megvizsgálták a résztvevők atletikusságát.

A kísérlet eredményei azt mutatták, hogy mediterrán diéta fogyasztása esetén átlagosan hat százalékkal gyorsabban futották le az öt kilométeres távot az alanyok, mint amikor a hagyományosabb, hizlalóbb étrendet követték ugyanannyi időn keresztül.  Ez a különbség még abban az esetben is észlelhető volt, mikor az adott személy pulzusszáma azonos volt, és ugyanannyira fáradt el a két futás alatt. Dr. Weiss szerint közismert, hogy a mediterrán étrend főbb alapanyagait alkotó ételek többsége növeli sportteljesítményünket, most pedig az is bizonyítást nyert, hogy maga a diéta összességében is hasonló hatással lehet ránk. Sőt, még érdekesebb, hogy mindezen jótékony hatásokat már négy nap után kiváltotta a vizsgált alanyok esetében.

A szakértő szerint a sportolók gyakran éppen olyan egészségtelenül táplálkoznak, mint a lakosság többsége, ezért is érdemes felhívni rá a figyelmet, hogy a megfelelő étrend nemcsak testi és szellemi jóllétünket segíti, de fizikai teljesítményünket is javíthatja. Ez pedig sokak számára további motivációt jelenthet ahhoz, hogy gyümölcsökre, zöldségekre és egészséges gabonákra cserélje a hamburgert és a sült krumplit.

Oszd meg másokkal is!
Mustra