Zöld tea: csodaszer vagy kamu?

Fogyni, méregteleníteni akarsz, vagy csak több energiát szeretnél? Igyál zöld teát! De vajon tényleg csodaszer a kesernyés ital? És mi köze egyáltalán az edzéshez?

Számos hit és tévhit kering a manapság divatitalnak számító zöld teával kapcsolatban. Van, hogy fogyókúrás csodaszernek nevezik, máskor pedig a szépség és egészség forrásaként emlegetik. Ráadásul egyre több sportoláshoz ajánlott táplálékkiegészítő összetevői között is megtalálható. Ádám Norbert, a Steelfit szakértő személyi edzőjének segítségével tisztába tesszük a „zöldtea-jelenség”-et.

A zöld tea hatásairól vagy vélt hatásairól rengeteget hallhatunk manapság. Még az is előfordul, hogy valóságos csodaszerként, a szépség, a fiatalság és az egészség forrásaként reklámozzák. Valóban mindez benne lenne egy csésze halványzöld főzetben? Ugye, hogy túl szép, hogy igaz legyen? Nézzük, milyen hatásai vannak a valóságban a zöld teának!

Először is, mi is a tea?

A tea, amit iszunk, tulajdonképpen nem más, mint a Camellia sinensis nevű növény leveleiből készült főzet. A tea áztatása során a levelekben található vízoldható vegyületek kioldódnak. Ezek között a vegyületek között megtaláljuk a katekinnek nevezett polifenolokat, az olyan xantin-származékokat, mint a koffein és a teofillin, illetve a teanin nevű aminosavat.

Zöld tea: csodaszer vagy kamu?
Zöld tea: csodaszer vagy kamu?Shutterstock

A teából van zöld, fehér, fekete, pu-erh és így tovább. Ezek mind ugyanabból a növényből készülnek, a különbség csak a feldolgozás módjában van. A zöld teára alapvetően a magas antioxidáns-tartalom a jellemző. A teában 5 fő katekin található, ezekből a legjobban kutatott és legismertebb az úgynevezett epigallokatekin-gallát (vagyis EGCG). Egy csésze zöld teában nagyjából 50 mg EGCG hatásának megfelelő katekin található. A zöld teás kiegészítők ideális esetben zöldtea-kivonatot tartalmaznak. (Figyelem, vannak olyan kiegészítők, amelyekben csak a porított zöldtea-levelek vannak!). Ezt a kivonatot általában 50 százalék EGCG-re standardizálják.

A zöld tea számos hatással bír, ezeknek köszönhetően fogyasztása igen előnyös lehet. Ide tartozik, hogy a rendszeres teafogyasztás kis mértékben képes csökkenteni a testzsír mennyiségét, és növelni a test által elégetett zsír arányát. Emellett a benne lévő antioxidánsok hatása is erőteljes: védi a bőrt a napfény okozta károsodástól, csökkenti az általános oxidációt, és védi az LDL-részecskéket is az oxidatív sérüléstől.

Bizonyos daganattípusok előfordulását is csökkenti

A zöld teában található EGCG képes gátolni azt az enzimet, mely az adrenalin, noradrenalin és dopamin lebontásáért felelős. Ezek azok a hormonok, amelyek szintjét például a koffein megemeli, így képes fokozni a zsírégetést. Az említett enzim, a katekol-O-metiltranszferáz (COMT) gátlása révén ezek a vegyületek tovább lesznek jelen a vérünkben, ezzel tovább képesek zsírégető hatásukat kifejteni.

A zöldtea-kivonat emellett képes 25-30 százalékkal csökkenteni a szénhidrátok beleinkben történő felszívódását. A hatás nemcsak az összetett szénhidrátokra terjed ki, de a cukrokra is.

Mindent összevetve a zöld tea rengeteg pozitív hatással bír, mind az egészség, mind a testösszetétel szempontjából, amiért érdemes lehet a rendszeres teafogyasztást megfontolni. Mivel a teában koffein is található, ha valaki nem bírja, akkor érdemes a rendes főtt tea helyett egy koffeinmentes kiegészítőt használni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra