Fogyni akarsz? Ne higgy a mérlegnek!

Tudod mennyi a testzsír-százalékod vagy az izomtömeged? Tudod, hogy mennyi minden befolyásolja a testsúlyodat? És, hogy miért kell az egész tested összetételét nézni és nem csak a súlyodat?

Konyári Adriennt, a Fájdalom Ambulancia dietetikusát kérdeztük arról, hogy mégis hogyan tudunk akkor zsírból és nem izomból fogyni. A válaszhoz meg kell értsük bizony azt is, hogy miből tevődik össze a testsúlyunk! 

A sima mérleg becsaphat!

A legtöbb szakember nem győzi elégszer hangsúlyozni, hogy egy diéta vagy fogyókúra során felejtsük el, hogy naponta ráállunk a mérlegre!

Egy hagyományos mérleg,ami csak testtömeg kilogrammot méri nem biztos, hogy jó viszonyítási alapot jelent - kezdi a szakember. Az a testsúly változás amit mutat, nem veszi figyelembe, hogy zsírt, vizet vagy izmot veszítünk a fogyókúra során. Így bár előfordulhat, hogy a mérleg szerint fogytunk 5 kilót, ám bizony ez koplalás mellett, az edzés mellőzésével nagy valószínűleg izom és víz. Ezért érdemes speciális mérésre elmenni a fogyókúra előtt, és a diéta alatt 3-4 hetente,hogy tisztában legyünk a többi értékünkkel is.

A köztes időszakban pedig a hagyományos mérleg mellé érdemes beszerezni egy mérőszalagot, és a heti mérések alkalmával lemérni a derék, csípő, comb, kar kerületét, ezek így együttesen adhatnak egy átfogóbb képet.

Mi mindent tudhatunk meg egy összetettebb testösszetétel elemzés során és ez miért fontos? 

A testösszetétel-mérés segítségével sokkal átfogóbb képet kaphatunk, mintha csak egy szobamérleg segítségével vizsgálnánk a testtömeget. Gyakran a testtömeg index (BMI – body mass index) alapján határozzák meg az ember állapotát, azonban a magas BMI nem egyértelműen utal elhízásra, hiszen a nagy tömeg eredhet izomból is. Nem elég tehát kizárólag a testtömeget vizsgálni, fontos meghatározni, hogy a test hány százaléka zsír, ebből mennyi található a belső szervek körül, továbbá, hogy a test hány százalékát képezi az izomtömeg.

Fontos tudni tehát, hogy milyen értékekből tevődik össze a testtömeged, és az mennyire tér el a normál határtól. Az is lényeges, hogy mely testrészed „problémás” vagy kevésbé az, illetve milyen aszimmetriáid vannak.Így már sokkal jobban tudsz következtetni, hogy milyen irányban célszerű megváltoztatni a testösszetételt, milyen típusú edzést válassz, hogy ideális formában kerülj,illetve, hogy hatékony-e  a fogyókúrád. 

Hogyan tudjuk befolyásolni, hogy zsírból fogyjunk és izmot építsünk közben?

A testzsírszázalék csökkentésére a legjobb módszer a rendszeres testmozgás a heti legalább 4-5x minimum 30 perces aerob mozgás. Abban az esetben,ha szénhidrát mennyiségét csökkentjük az étrendünkben a fehérjebevitelt pedig növeljük, elérhetjük,hogy az izomtömegünk ne csökkenjen - emeli ki Konyári Adrienn.

Az izomtömeg növeléséhez a tápanyagok bevitelének időzítése létfontosságú, például a közvetlenül edzés után bevitt fehérje és szénhidrát. Az egészség és fittség megőrzése céljából ne feledkezzünk meg a háromszori zöldség, gyümölcs fogyasztásról,valamint a megfelelő folyadékbevitelről.

Még több hasznos tippet olvashatsz erről egy korábbi cikkünkben ide kattintva! 

Mustra