Csináld, amit igazán szeretsz, éveket fiatalodhatsz belül

A szubjektív életkor alakulását analizáló kutatások szerint az ilyen apróságok is szerepet játszanak abban, milyen idősnek érzi magát valaki.

A tényleges és gyakran meglehetősen semmitmondó számocska helyett a résztvevők szubjektív korára fókuszáló kutatások szerint ezek a látszólag irreleváns tényezők is képesek „megfiatalítani” valakit. Legalábbis belülről, ez pedig elég is lehet ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben - írja a StudyFinds.

Járj: tovább érsz!

Egy végtelenül egyszerű kutatás szerint, melyben 59 különböző életkorú felnőttet lépésszámláló karkötőkkel láttak el, fiatalabbnak érezték magukat az öthetes felmérés végén, mint a karperecek kiosztása előtt azok, akik többet sétáltak az öthetes periódus alatt. A kutatók ebből arra következtettek, hogy a rendszeres testmozgás a szubjektív korra is pozitív hatással van.

Nem fogjátok kitalálni, hova megyünk a hétvégén!
Nem fogjátok kitalálni, hova megyünk a hétvégén!Fotó: Shutterstock

Majd ő eldönti, mit akar

Egy másik, 106 fiatal és 116 idősebb felnőttet kikérdező kutatás szerint az idősebb, 60 és 90 közötti résztvevők számára az is nagy segítség lehet, ha ők maguk dönthetik el, mihez kezdenek a szabadidejükkel. Azok, akik aktívak voltak, és maguk döntötték el, mit csináljanak, fiatalabbnak érezték magukat, mint passzívabb társaik.

A fiatalabbak esetében nincs túl nagy jelentősége a dolognak, az öregek otthonában vagy a családtagok által ápolt idősebbek esetében ugyanakkor mindez akár olyan apróságok formájában is testet ölthet, mint az ebédmenü kiválasztása: minél több döntést hozhatnak tehát önállóan, annál jobban érzik magukat a bőrükben.

Úgy tűnik, a szubjektív életkor naponta változik. Azok, akiknek nagyobb beleszólása van abba, mi történik velük, sokkal fiatalabbnak érzik magukat

- foglalta össze a kutatás eredményeit dr. Jennifer Bellentier.  

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.