Edzés utáni sportital a spájzból: ezt idd az izomgörcsök ellen!

A savanyúságok sós leve segíthet, ha gyakran begörcsöl a lábad. Persze a sima sós víz is ugyanolyan hatékony megoldás, nem muszáj uborkákat rejtegető, zavaros lével a zsebedben útnak indulnod az edzőterem felé.

Nem kifacsart uborkákról, hanem a savanyúságok sós levéről van tehát szó. A lötty hatékonyságát egyébként nem csak a sportolók - főleg a futók és a focisták esküsznek rá - anekdotái, hanem tudományos kísérletek is igazolni látszanak a Women’s Health szerint. A laboratóriumi körülmények között, elektromos impulzusok segítségével előidézett izomgörcsöket ugyanis valóban jelentősen lerövidítette az uborkalé.

Só + víz

Tulajdonképpen persze a sima sós víz is megfelelt volna a követelményeknek. A dietetikus Albert Matheny szerint főleg a melegben edző futókat és sportolókat hátráltató izomgörcsöket a dehidratáltság, illetve a vízzel együtt kiürülő elektrolitok (nátrium, kálium stb.) hiánya okozza.

Mivel a legtöbb izomgörcsöt a nátrium hiánya okozza, a savanyúságok sós leve tényleg megoldás lehet.

Ez azonban semmiben sem különbözik a sós víz hatásától - így a dietetikus.

Vigyázat, kiszárít!

A sóval bevitt nátrium tényleg megoldást jelenthet tehát az izomgörcsökre, a magas vérnyomással küszködő sportolóknak ugyanakkor természetesen nem ajánlott sóval kísérleteznie. Emellett azt sem árt észben tartani, hogy mivel a só szintén dehidratál, egy jó adag vízre is szüksége lesz azért a kedves görcsölőnek.

Fincsi, mi?
Fincsi, mi?Fotó: Shutterstock

Egy teáskanálnyi sóval és nagyjából három deci vízzel saját főzetet is kotyvaszthatunk persze, illetve elektrolitokat tartalmazó sportitalokkal is próbálkozhatunk.

Mustra