A kánikulában sem akarod kihagyni az edzést? Ezekre figyelj!

Nem szerencsés nyárra leállni az edzéssel, ha amúgy rendszeresen mozogsz. De nem mindegy hol, mikor és mit edzel, ahogyan az sem, mit eszel és iszol. Edző tippjei hőségriadóban sportoláshoz.

Míg tavasszal és nyár elején turbó üzemmódra kapcsolva edzünk, hogy bomba formába kerüljünk a bikiniszezonra, ahogy beköszönt a kánikula, a legtöbben elhagyják a rendszeres sportot. Nagy hiba, nyáron is ajánlott mozogni, ám néhány dologra oda kell figyelni - írja közleményében Czanik Balázs edző. Most az ő tippjei következnek.

Ha fitneszteremben szeretsz edzeni, akkor könnyű a dolgod, csupán arra kell figyelni, hogy a hőségből ne menj azonnal az esetleg túlságosan lehűtött, légkondicionált terembe. Azonban ha leginkább a szabadban mozogsz szívesen, akkor több tanácsot érdemes megfogadni!

„Néhány alapszabályt kell feltétlenül szem előtt tartani: a folyadékpótlást, megfelelő tápanyagot, valamint az öltözködést, illetve a fényvédelmet. A melegben még több folyadékra van szükségünk, mint máskor, az edzésekre pedig ez hatványozottan igaz.

Nagyon fontos, hogy ne jéghideg itallal hűsítsük magunkat, mert azt könnyebben kiizzadja a szervezet, és a felhevült test gyorsan meg is fázik tőle.

Elsősorban vizet, esetleg izotóniás italt fogyasszunk. A táplálkozással azért kell kiemelten foglalkozni, mert a kánikulában kevésbé kívánjuk az ételt, ám az edzés fokozottan igénybe veszi a szervezetet, és szüksége van a tápanyagra. Mozgás előtt érdemes 1-2 szem szőlőcukrot bekapni, edzés után pedig lassan felszívódó szénhidrátot enni, és persze a sok zöldséget, gyümölcsöt sosem szabad mellőzni, mert a belőlük származó vitaminok elengedhetetlenek. Ha a szabadban edzünk, roppant fontos megfelelő fényvédő krémmel bekenni magunkat, illetve egy baseball sapkát felvenni, mert így védekezhetünk a napszúrás és leégés ellen” – mondja Czanik Balázs, a Capoeria aerobik megalkotója.

Víz és naptej nélkül ne indulj el!
Víz és naptej nélkül ne indulj el!Shutterstock

Mindezek mellett azt mindig szem előtt kell tartani, hogy a legnagyobb, rekkenő hőségben ne sportoljunk, főleg nem tűző napon, így a 11-14 óra közötti időszakban nem ajánlott edzeni, inkább a kora reggeli, illetve esti időpontokat kell választani. Azonban csak a nyári meleg miatt soha nem szabad elhanyagolni a mozgást, főleg akkor, ha valaki már korábban rendszeresen sportolt. A test ugyanis szereti a rendszerességet, és nagyon megbosszulja, ha a vakáció miatt 2-3 hónapot kihagyunk.

„Ha a megszokott mozgásformát valami miatt nem tudjuk beiktatni, akkor jó, ha végzünk helyette valami mást. Ebben az évszakban szuper családi vagy baráti bringatúrákat lehet szervezni, és a gyerekekkel is rengeteg olyan programot lehet végezni, aminek a középpontjában a sport áll: tollasozás, focizás, görkorizás, stb. A nagy melegben sokan mennek strandra, ott is sok lehetőség van a mozgásra: strandfoci, strandröplabda - vagy akár aquafitnesz foglalkozás - például rengeteg helyen van. Ha valaki nagyon akarja, könnyen találhat magának olyan edzést, ami a melegben is örömöt ad és akár új sportágat szerethet meg ezáltal” – teszi hozzá Czanik Balázs.

Nem csak a gyúrás, a kerékpártúra is sport!
Nem csak a gyúrás, a kerékpártúra is sport!Shutterstock

A mozgás mindig érdemes nagy hangsúlyt fektetni az étkezésre. Ha valaki vigyázni akar az alakjára vagy fogyni szeretne, akkor a legnagyobb problémát az édességek visszaszorítása okozza. Pedig nem muszáj mindent tiltólistára tenni! „Fogyókúra vagy szinten tartás esetén sem szabad szélsőségekben gondolkodni, a legfontosabb a jól kialakított étrend és a sok mozgás. Szinte mindent lehet fogyasztani, csak a sok szénhidrátot tartalmazó ételeket kell visszaszorítani, vagyis ritkábban és kis mennyiséget vigyünk a szervezetünkbe” – teszi hozzá Czanik Balázs.

Oszd meg másokkal is!
Mustra