5 sport az orvosoktól, 7 perces edzés és csomó plank

Ezek voltak 2017 legnépszerűbb edzős cikkei

Orvosok és edzők adnak tippeket és tanácsokat, profi sportolók osztják meg tapasztalataikat.

Nem csak az újévi fogadalmak idején, de egész évben népszerű téma a sport és a testmozgás. Legalábbis ez derül ki olvasottsági statisztikáinkból, melyek tükrében idén ősszel útjára indult rovatunk, a #testem. Legolvasottabb cikkeink alapján összeszedtük ezért mindazt, amit idén a sport témakörében igazán érdekesnek találtatok. 

Az orvosok tudják igazán

Napjaink táplálkozás- és fitneszőrületében, amikor száz és ezer módszert hirdetnek a legjobb és leghatékonyabb edzésként, úgy tűnik, a Harvard Medical School orvos-kutatóinak véleménye igazán hiánypótló volt. A szakemberek szerint az úszás, a tai-chi, az erősítés, a séta és a Kegel-gyakorlatok azok a mozgásformák, melyek a legtöbbet segítenek az emberek testi és lelki jóllétének növelésében. Legyen szó a túlsúllyal való küzdelemről, a szellemi teljesítőképesség megőrzéséről, az ízületek védelméről vagy éppen a kielégítő szexuális együttlétekről, a rendszeres testmozgás bárkinek sokat segíthet.

shutterstock 349132853

Könnyen, gyorsan

Milyen szép is lenne az élet, ha a sport még csak fárasztó sem lenne! Ha ezt nem is tudjuk elérni, az mindenképpen garantált, hogy egy jóféle, a test minden izmát megmozgató edzésért senkinek sem kell kimennie a mínuszokba. Sőt, drága felszerelésre, kondibérletre, de még különösebben sok időre sincs szükség, hiszen egy mindössze 7 perces, otthoni mozgással is ragyogó eredmények érhetők el: csak egy szék és némi elszántság kell hozzá. Cikkünkben videó segít eligazodni a szobafitnesz világában.

Plankelj!

Azokra a napokra pedig, amikor sem kimozdulni, sem pedig lihegni nincs affinitásod, ott vannak a különböző plank-variációk. E statikus törzsgyakorlatok között Zsirai Milán kalauzolt minket, hiszen - ahogy minden gyakorlat - a plank is a helyes végrehajtással válik igazán hatékonnyá. Kezdetnek akár napi 10 percet is elég plankelésre áldozni annak, aki feszesebb hasizmokat és erősebb derekat szeretne, haladók (és gyakorlottak) számára pedig a dinamikus plank-verziókat ajánlottuk.

15-plank-statikus-20170727-A40A4147
Szécsi István / Dívány

Az egyik legnehezebb vízi sport...

... a szinkronúszóké, akik keményebben edzenek mint bárki más, és akár négy percig is kibírják a víz alatt. A sportágról szinkronúszók, edzők osztották meg tapasztalataikat, élményeiket. "Ezek a nők szupersportolók: napi nyolc órát töltenek a vízben, centikre egymástól végzik a gyakorlatokat, és közben néha szó szerint fejbe rúgják egymást" – idézik például egy 2012-es könyvben az amerikai olimpiai bizottság egészségügyi vezetőjét, Dr. Bill Moreau-t. "Nagyjából olyan érzés amit csinálunk, mint lélegzetvisszafojtva sprintelni. Egy három és fél perces program során folyamatosan váltakozik, hogy tíz másodpercig vehetsz levegőt, aztán húszig nem. Minél többet és gyorsabban mozogsz, annál nehezebb oxigén nélkül. Néha annyira levegőt vennél, hogy görcsbe rándulsz, mintha fuldokolnál. De nem jöhetsz fel. Ez a sport legalább annyira kihívás mentálisan, mint fizikálisan" – érzékeltette az amerikai szinkronúszó válogatott tagja, Mariya Koroleva, hogyan is néz ki mindez belülről. Ami pedig a kontyot és a szemeket illeti: hajukat általában zselatinnal rögzítik, míg szemüket edzésen úszószemüveggel, versenyen kontaktlencsével védik a klóros víztől.

GettyImages-144021657
Clive Rose / Getty Images Hungary

Legolvasottabb cikkeink között akadt tehát kőkemény profi sport, csakúgy, mint szuperhatékony otthoni edzések. Reméljük, hogy írásainkat 2018-ban is örömmel olvassátok.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek