Sportoljon most, hogy ne butuljon el később!

Minél aktívabb valaki fizikailag 25 éves korában, annál jobban vág az agya középkorúan, számolt be a The New York Times egy nemrég végzett kutatás eredményéről. 

A Minnesotai Egyetem professzora, David R. Jacobs és kollégái egy harminc éve folyó koszorúér betegséget tanulmányozó vizsgálat adatait vették alapul, és a 2747 résztvevő önbeszámolóit és laboratóriumi leleteit átnyálazva arra jutottak, hogy sportolni kell. Persze csak akkor, ha nem akarjuk idejekorán elfelejteni a neveket, a szavakat vagy éppen azt, hogy hová tettük le a cuccunkat. A vizsgálat eredményei pedig azt mutatják, hogy a mentális hanyatlás akkor tolható ki a legnagyobb valószínűséggel, ha fiatal korunkban már aktívan teszünk a fizikai egészségünkért. 

shutterstock 147680771

Vágyik a penge agyra, de már lecsúszott arról, hogy a húszas éveiben legyen fitt? Nem gond, így sincs minden veszve. A kutatás egy másik tanulsága ugyanis az, hogy a fiatalságukat mulatozásra és tespedésre fecsérlő emberek (üdv a klubban!) agya is fejleszthető, mindegy, milyen életkorban vágnak bele a sportba. A tanulság tehát, hogy sohasem késő elkezdeni a sportot, és ha már egyszer nekikezd, az legyen inkább ma, mint holnap. Úgy könnyebb lesz. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra