A férfi rövidnadrág és ami mögötte van

A rövidnadrágot az 1900-as évek környékén kizárólag fiatalkorú fiúk hordták, amint idősebbek lettek – ez legtöbbször a pubertás kort jelentette –, elhagyták. A felnőtt férfiak ezért is nem viselték, nem szerettek volna infantilisnak tűnni, így az utcaképbe is meglehetősen későn került be. Az 1890-es években az amerikai iskolák tablóin kizárólag ezt viselték a nebulók, amit később felváltott az úgynevezett knickerbocker. Térd alá ért, a legtöbbször télen is ezt viselték és a manapság (sajnos) rendkívül népszerű, mély ülepű nadrágokat idézi.

Az első világháború után egyre többen kezdték el a felnőtt férfiak és nők közül hordani, de kizárólag szabadidős, leginkább sporteseményekhez. Nem keveredett az utcaképpel: a sportolók is lecserélték, ha testedzésen vagy versenyen kívül jelentek meg valahol. Aztán következett a második világégés, ahol a katonákat gyakran trópusi területekre küldték bevetésre, így egyre inkább megnőtt az igény a nadrág rövid verziója iránt.

Az '50-es évekre épült be a köztudatba, de azt természetesen nem lehet mondani, hogy mindenki elfogadta volna; sokan még mindig a gyermekekre asszociáltak, ha meglátták valakin. Most már el sem tudjuk képzelni a nyarunkat nélküle és amennyiben nem köt minket a dress code a munkahelyen, akkor bizony több darabra is szükségünk lesz, ha váltogatni szeretnénk.

Mikor (ne) viseljünk rövidnadrágot?

Értelemszerűen akkor, ha a körülmények ezt megkövetelik: az idő túl meleg a hosszú nadrághoz vagy maga a helyszín adja az indokot. Ha süt a Nap, de mégis kicsit hűvös van, akkor nyugodtan maradjunk egy világos színű, hosszabb szárú darabnál. Kizárólag akkor vegyül fel magunkra, ha biztosan tudjuk, hogy nincs üzletkötési lehetőség kilátásban és nem hivatalos eseményről van szó.

Ha egy nyári napon a családdal, barátokkal vagy ismerősökkel találkozunk, vízpartra megyünk, esetleg kertipartira vagyunk hivatalosak, úgy nyugodtan nyúljunk a rövidnadrágért, senki nem fog ránk rosszalló pillantásokat vetni.

A fentiekből adódóan kerüljük a viselését akkor, ha üzleti megbeszélésre megyünk, illetve akkor, ha semmi sem indokolja azt. Attól, hogy július van, még eshet az eső és lehet hűvös, ilyenkor elég furán nézhetnek ránk, ha a kedvenc rövidnadrágunkat viseljük. Ha külön nem engedélyezi az ifjú pár, akkor az esküvőn sem illik megjelenni benne.

Ha egy szituáció megköveteli a zakót, akkor ahhoz mindenképpen hosszú nadrágot vegyen fel. Egy közönséges napra bármikor felvehet zakót rövidgatyával – számos street style fotóról inspirálódhatunk –, de komolyabb alkalmakkor bizony kerülnie kell ezt a kombinációt.

Hogyan válasszunk rövidnadrágot?

Az egyik legfontosabb tényező a hossz: a testarányainktól függően az a legoptimálisabb, ha a nadrág a térdünk felett 5-6 centivel végződik. A túl rövid "forrónadrág" hatást kelthet, a térdnél végződő fazon pedig a lehető legrosszabb helyen vág el minket. Ne viseljen térd alá érőt, ha alacsony, mert az még jobban összenyomja majd Önt.

Ha falfehér a lábunk színe, akkor vagy használjunk önbarnítót vagy menjünk el pár alkalomra a szoláriumba. A rémisztgetések ellenére nem éri akkora károsodás a bőrünket, mint amire számítunk, viszont egy egészséges színen minden jobban mutat. Ha mégis a halványabb árnyalat mellett döntene, ami a lábát illeti, akkor kerülje a citromsárga, világos natúr és fehér színeket.

Fazon? Hacsak nem mi vagyunk Jay-Z alteregói, akkor kerüljük a túl bő nadrágokat, főleg, ha vékonyak a lábaink. Szoknya hatását fogja kelteni, azt pedig sokan nem szeretnénk. A túl szűk fazontól is óvakodjunk, igazából ugyanazokat kell figyelembe venni, mint a hosszú nadrág vásárlásánál: ne tapadjon ránk; ne szakadjon szét rajtunk, ha lehajolunk valamiért és ne legyen túlságosan mély ülepű. Már rövidnadrágok esetében is találunk slim fazonút, ami követi a lábunk vonalát, de mégsem olyan, mintha leggings lenne rajtunk.

Anyag? Sok külföldi tanácsadó portál azt mondja, hogy kerüljük a farmerból készült rövidnadrágokat. Mi ezt nem jelentjük ki, szerintünk egy világos inggel például igenis jól tud kinézni. Fektessen be egy len anyagúba, hálás lesz érte a 40 fokos melegben, de a pamutból készülteket sem kell feltétlenül visszatennie a polcra. A vászon rövidnadrágok kicsit hivatalosabb összképet eredményezhetnek, főleg akkor, ha élre vasaltat választunk.

Viselhetek zoknit? A szandál-zokni kombinációról készült írásokkal Dunát lehetne rekeszteni, mi ebből most kimaradnánk. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy vehetünk-e fel zoknit a cipőnkhöz? A válasz: persze, ha a cipőnk zárt! Ne csak fehér frottír zokniban gondolkodnunk, lehet kapni már a legtöbb üzletben bokazoknit is, ami éppen hogy kilátszik. Ha még ennyit sem szeretnénk megmutatni a világnak, akkor válasszuk a titokzoknit, ami formáját tekintve egy balettcipőre emlékeztet, de garantáltan nem látszik ki a lábbelinkből. Ha nem szeretne semmit a lábára húzni cipőn kívül, akkor ajánljuk a textil talpbetétet, tökéletes választás nyárra!

Hol tudok beszerezni rövidnadrágokat?

Körbenéztünk a hazai boltok és a hozzánk is szállító webshoppok kínálatában és kiválogattuk önnek a legjobbakat. Galériánkban megtalálja őket, az árakat is feltüntettük. Jó hírünk van: a leárazásoknak köszönhetően sokszor az eredeti árnak töredékéért lehet rövidnadrágja!

Oszd meg másokkal is!
Mustra