Ezt teheted, ha a szülőtársad nem fizeti a tartásdíjat

GettyImages-1011467490
Ványik Dóra

A tartásdíj elmulasztása esetén sokszor nem használ a szép szó. Ennek ellenére, ha a másik szülőtől a hó elején nem érkezik meg az összeg, érdemes először felhívni, és csak utána kérni végrehajtást. Ám ezt – ha nem mutatkozik a hajlandóság – minél hamarabb meg kell tenni.

Egy válás minden fél számára igazi trauma, arról nem is beszélve, hogy attól a perctől nem két teljes fizetés érkezik a családi kasszába. A gyereket nagyobb részben nevelő szülőnek igazi övön aluli ütés, ha a másik fél nem fizeti a megbeszélt tartásdíjat. 

Elindítják a végrehajtást

Fontos tudnivaló, hogy a végrehajtást azonnal el lehet indítani – a bíróság honlapjáról letölthető a szükséges nyomtatvány –, ugyanakkor a kitöltése bizony nem egyszerű.

„Érdemes a formanyomtatvány mellett egy A4-es papíron összeírni mindazt, amit fontosnak tartunk az üggyel kapcsolatban, mert ez a további ügyintézésben – ha a formanyomtatványon valami nem egyértelmű – sokat fog segíteni” – magyarázza dr. Illés Blanka családügyekre szakosodott jogász. 

A tartásdíj elmulasztása esetén a bíróság honlapjáról tölthetők le a szükséges iratok
A tartásdíj elmulasztása esetén a bíróság honlapjáról tölthetők le a szükséges iratokThe Good Brigade / Getty Images Hungary

A dokumentumokat arra a bíróságra kell beadnod, ahol az elsőfokú határozat született a válás ügyében – itt lepecsételik, és kiadják a végrehajtónak. Ő veszi fel majd a kapcsolatot a végrehajtást benyújtó szülővel, hogy érdeklődjön a másik szülő anyagi helyzetéről, vagyontárgyairól. Általában két hónapon belül már letilthatják a fizetésből az adott összeget, vagy inkasszó kerülhet a bankszámlájára. 

Fél évre visszamenőleg érvényes 

Jogász szakértőnk azért is javasolja, hogy minél hamarabb indítsd el a végrehajtást, mert csak 6 hónapra visszamenőleg lehet behajtani az elmaradt gyerektartást. Tehát, ha valaki egy éven át nem fizetett, mire a tettek mezejére lépsz, félévi összegre már nem vagy jogosult. A fizetés ötven százalékát lehet letiltani, a hátralékot pedig szintén csak ennek mértékéig lehet behajtani. Tegyük fel tehát, hogy valaki keres 200 ezer forintot, és két gyerek után 40-40 ezer forint gyerektartást fizet, ilyenkor csak a fizetés feléből – azaz 100 ezer forintból – a fennmaradó 20 ezer forint erejéig tudja törleszteni a hátralékot, mivel 80 ezer forintot minden hónapban fizetnie kell a két gyermek után. 

A végrehajtást nemcsak a rendszeres jövedelemből, de a bankszámlán lévő megtakarításra, ingó tárgyakra – például az autóra – is meg lehet valósítani, ha pedig nincs más lehetőség, akár a nevén levő ingatlant is elárverezhetik. A szakértő figyelmeztet:

„Azt szoktam javasolni a hozzám fordulóknak, hogy a végrehajtás elindításáról ne tájékoztassák a másik felet, hiszen így lehetősége van a számláit kiüríteni és a vagyontárgyait más nevére íratni.”

Gyermektartás elmulasztása – börtönnel is büntethető

Ha hivatalosan a másik fél semmilyen jövedelemmel, vagyontárggyal nem rendelkezik, a végrehajtó megállapíthatja, hogy az elmaradt tartásdíj átmenetileg behajthatatlan. Ebben az esetben a gyermek lakhelye szerinti önkormányzatnál kérhetsz megelőlegezést, a végrehajtó pedig időről időre előveszi az ügyet, hogy keletkezett-e a behajtásra lehetőség, azaz kap-e újra rendszeres jövedelmet, vagy került-e a nevére vagyontárgy. 

Megrovás, majd felfüggesztett börtönbüntetés járhat
Megrovás, majd felfüggesztett börtönbüntetés járhatboonchai wedmakawand / Getty Images Hungary

„Ha azonban véglegesen behajthatatlannak minősíti, akkor azt szoktam javasolni, hogy a másik szülő tegyen feljelentést, hiszen a tartásdíj fizetésének elmulasztása bűncselekmény. Az első esetben megrovás, majd felfüggesztett börtönbüntetés jár érte, ám ha a másik fél rendszeresen nem fizeti a gyerektartást, az akár szabadságvesztéssel is járhat” – tájékoztat dr. Illés Blanka.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra