Pozitív fegyelmezés: 5 emberi, de hatékony nevelési módszer

GettyImages-915227020

Egyre többször találkozunk a pozitív fegyelmezés kifejezésével, de mit is jelent ez pontosan? És valóban hatékony fegyelmezési módszer lenne?

A pozitív fegyelmezés szerint a túlzott szigor éppúgy nem alkalmas arra, hogy önfegyelmet és felelősségérzetet alakítsunk ki egy gyerekben, mint ahogy a túlzott engedékenység sem. A megoldásközpontú fegyelmezés a kölcsönös tiszteletre és a felek közötti együttműködésre épít: tekintélyelvűség helyett a szülők a gyerekekkel közösen határozzák meg a szabályokat, és ha gondok vannak, közösen keresnek mindkét fél számára elfogadható megoldásokat, ha kell, következményeket.

Kutatások eredményei szerint a pozitív fegyelmezés hatására alacsonyabb szintű agresszió és más kihívást jelentő viselkedési forma jelentkezik a gyerekeknél. De hogyan érdemes belevágni a pozitív fegyelmezésbe? Cara Goodwin pszichológus segít.

#1 Tiszteld a gyerek önállóságát és függetlenségét

Engedd meg neki, hogy döntsön és észszerű kereteken belül, de elkövesse a saját hibáit. Ha egy mód van rá, hagyd, hogy kiválassza az aznapi ruháit, a szabadidős tevékenységeit vagy a feladatai sorrendjét.

#2 Megfelelő játék- és fejlődési lehetőségek biztosítása

Ne csak szavakat és készségeket taníts neki, hanem az érzései kifejezését, megfogalmazását is. Állítsatok fel korlátokat, szükség esetén pedig javítsd ki a viselkedését, de 

mindig magyarázd el, hogy miért fontos változtatni.

#3 Vedd észre a jeleket

Legyél érzékeny a gyerek jelzéseire és reagálj az érzelmeire. Következetesen reagálj a kommunikációra, akkor is, ha a gyerek még nem tudja szavakkal kifejezni az igényeit.

#4 Legyél vele szeretetteljes

Rendszeresen fejezd ki a szeretetedet. Minden alkalommal dicsérd meg az erőfeszítéseit és a kitartását.

#5 Légy jelen

Törekedj arra, hogy minden nap töltsetek együtt időt, lehetőleg úgy, hogy közben nem zavar meg se telefon, se tévé. Nem kell órákra gondolni, elég, ha napi 15-20 percet szántok egymásra.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra