Egyre rosszabb helyzetben a magyar gyerekek, tízezreknek nem jut óvoda és orvosi ellátás

GettyImages-1201161917
Olvasási idő kb. 4 perc

A Hintalovon Alapítvány jelentése szerint a magyar gyermekek harmada nem juthat óvodai ellátáshoz lakóhelyén a helyhiány miatt. A statisztikai adatok több szempontból is szomorúak. Nem volt könnyű tavaly gyermeknek lenni Magyarországon.

Elkészült a Hintalovon Alapítvány éves gyermekvédelmi jelentése. A nagyívű kutatássorozat  szomorú képet fest a magyar gyermekek helyzetéről:  az óvodai férőhelyek hiánya, romló tanulmányi eredmények, elképesztő mértékben emelkedő gyermekpornográfiai adatok, kábítószerek, alkohol jellemzi a fiatalok mindennapjait. 

Több mint 110 000 veszélyeztetett gyermekről volt tudomása a tavalyi évben a gyermekvédelmi rendszernek. A Hintalovon Alapítvány az elmúlt évekhez hasonlóan 2023-ban is feltérképezte, milyen is magyar fiatalnak lenni. 

Nehéz helyzetben vannak a magyar családok: már nemcsak az orvos kevés, de az óvodai férőhely is
Nehéz helyzetben vannak a magyar családok: már nemcsak az orvos kevés, de az óvodai férőhely isWestend61 / Getty Images Hungary

Kevés a hely az óvodákban és a gyermekotthonokban is

Hetekre-hónapokra a szülészeti osztályon ragadtak az elhagyott kisbabák, annyira kevés volt tavaly a hely a hazai gyermekotthonokban. Nevelőszülőből is egyre kevesebb van, az örökbe adott gyermekek száma nem érte el az ezret sem, ráadásul minden 6. külföldre került. Eközben továbbra is folyamatosan nő – 2010 óta megduplázódott – a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek száma. 

A családban élő gyermekeknek sem könnyebb azonban a helyzetük, már az óvodai ellátás is sok helyen akadályokba ütközik. A kutatás szerint az óvodáskorúak harmada nem fér hozzá az óvodai ellátáshoz saját lakóhelyén, a sajátos nevelést igénylők esetében pedig még magasabb ez a szám, a szüleik sok esetben csak magánúton találnak segítő szakembert, amitől a költségeik is nőnek. 

„2023-ban elképesztően nehéz volt gyereknek lenni és gyereket nevelni. Az infláció miatt minden kiadás közel ötödével többe került a családoknak. Miközben a gyerekekre egyre többet kellett költeni az egészségügyben, az oktatási rendszerben és a képességfejlesztéseknél is. Ennek fő oka, hogy az ingyenes, helyi szolgáltatások sok helyen nem elérhetőek vagy nem megfelelőek”

– összegezte Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Alapítvány alapítója. 

Gyermekorvosból is egyre kevesebb van

Soha nem látott mértékben emelkedett a betöltetlen házi- és gyermekorvosi praxisok száma a vizsgálatok szerint, százezernél is magasabb volt tavaly azoknak a gyerekeknek a száma, akik a lakóhelyükön nem jutnak hozzá háziorvosi ellátáshoz. Míg Közép-Magyarországon és a Dél-Alföldön 5% alatti a helyben háziorvosi ellátáshoz hozzá nem férők aránya, addig 

a nyugat-dunántúli és a dél-dunántúli vármegyékben 20% ezeknek a gyerekeknek az aránya. 

Az akadozó egészségügyi ellátások azért is aggasztóak, mert minden 5. iskolás gyereknek van valamilyen krónikus egészségügyi problémája. A gyerekek ötöde túlsúlyos, kevesebb mint harmaduk fogyaszt rendszeresen zöldséget és gyümölcsöt, mindeközben az energiaitalt mindennap ivók aránya 14%-ra emelkedett, a fiatalkorúak 40 százaléka pedig volt már részeg élete során. 

Az iskoláskorú gyerekek közel ötödére jellemző a rendszeres, legalább heti gyakoriságú dohányzás. A 9-11. évfolyamon tanulók 17%-a kipróbálta már a marihuánát, és minden 10. gyereknél előfordult már visszaélésszerűen szer, nyugtató, altató használata is.

Egyre több a családon belüli és az iskolai erőszak, de a digitális világ is veszélyeket rejt
Egyre több a családon belüli és az iskolai erőszak, de a digitális világ is veszélyeket rejtTatiana Maksimova / Getty Images Hungary

A növekvő szerhasználati adatokhoz képest különösen aggasztó, hogy a gyermek- és ifjúsági addiktológiai ellátás is korlátozottan hozzáférhető, járóbeteg-ellátás továbbra is csak két vármegyében van.

Nemcsak a 18 éven aluliak által elkövetett bűncselekmények száma növekedett, de az előző évekhez képest több bűncselekmény áldozatává váltak kiskorúak és fiatalkorúak. Több mint 110 000 veszélyeztetett gyerekről volt tudomása 2023-ban a gyermekvédelmi rendszernek. A szexuálisan  bántalmazott gyerekek  79,6%-át a saját családjában érte erőszak. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek