Van egy szabály, amelyet minden gyermeknek ismerni kell

Vermes Nikolett
GettyImages-83585634
Olvasási idő kb. 4 perc

A bugyiszabály segít abban, hogy a gyerekek jó és rossz érintés közt különbséget tudjanak tenni, sokkal több, mint egyszerű tiltás a fehérneművel fedett testrészek érintését illetően.

A bugyiszabályok – mivel pontosan három gondolatról van szó, a többes szám indokoltabb forma – már óvodáskortól egyszerűen megismertethetők a kisgyermekekkel, de sokan csak töredékét ismerik ennek a három részterületet érintő, fontos gondolatsornak. 

A bugyiszabályokat nem elég egyszer elmondanod gyermekednek, sőt: be kell építeni a mindennapokba azokat,

és érdemes gyakran eljátszani tartalmukat, illetve beszélni ezekről, hogy biztos lehess benne, a gyermek megértett mindent. Ha ez sikerül, sokat tettél annak érdekélben, hogy gyermeked ne lehessen bántalmazás áldozata! 

Segít megelőzni a bántalmazást

A bugyiszabályok tulajdonképpen egy, a gyerekekkel szemben elkövetett visszaélések megelőzéséről szóló programból váltak a mindennapokban használt fogalommá, ahogy egyre többen megismerték és alkalmazni kezdték azokat. 

A bugyiszabályok segítségével megelőzhetővé válik a gyermekbántalmazás, hiszen azok, akik ismerik ezeket, tisztában vannak azzal, hogy mit tehetnek meg velük mások – és azzal is, hogy mit nem.

Becslések szerint azok a fiatalok, akik nem kapnak felvilágosítást a témában, sokkal könnyebben befolyásolhatók, a velük szembeni visszaélések száma is magasabb, és az elkövetők felfedése alacsonyabb. Ha azt gondolod, a szabály biztosan bonyolult és összetett, így nehéz lehet eljuttatni a kicsikhez, tévedsz: pontosan az ő nyelvükre lefordítva nem is akkora ördöngösség, épp ettől működik! 

A bugyiszabályokat a kicsik is megértik
A bugyiszabályokat a kicsik is megértikJGI/Jamie Grill / Getty Images Hungary

A bugyiszabályok 

Mit kell tehát megbeszélned gyermekeddel minél hamarabb? Íme, a három bugyiszabály!

Az első szabály szerint a bugyi – és a trikó is – egy határvonal: ami az alatt van, vagy annak közvetlen közelében, az egyedül a sajátjuk, más akkor érintheti meg, ha erre engedélyt kapott. Leegyszerűsítve elsők között ezt kell megértenie a gyereknek

Ez azt jelenti, hogy te is beszéld meg vele az érintést, akkor is, ha egy kirándulás után kullancsot keresel a testén, segítesz neki a mosdóhasználatban vagy krémezed a bőrét.

Így a gyermek megismerheti saját testének határait, önrendelkezési joghoz jut, és szép lassan megtanulja azt is, hogyan mondjon nemet, akár gyereknek, akár felnőttnek. 

A második szabály azt mondja ki, hogy jó és rossz titkok egyaránt léteznek. A gyerekeket szexuálisan kizsákmányolók gyakran közös titokként tálalják a gyerek előtt azt, amit tesznek vele: jó, ha a kicsikben tudatosul, hogy jó és rossz titkok is vannak a világon.

Jó titok az, ha beavatják abba, milyen ajándékot kap testvére: egy ilyen titok örömmel, boldogsággal tölti el.

A rossz titkok, például egy illetlen érintés ugyanakkor zavarral, rossz érzésekkel, fájdalmakkal járnak. Ezek elől már egy kisgyerek elbújna, szeretné őket meg nem történtté tenni, ami viszont nem lehetséges. 

A harmadik szabály azt mondja ki: a rossz titkokat ne tartsd meg, ne is szégyelld, hanem oszd meg egy olyan felnőttel, akiben bízol! Ha valaki az első bugyiszabályban említett területeken megérintett, vagy ilyen területen található testrészét mutatta meg neked, az nem lehet jó titok.

Így láss hozzá otthon

A legtöbb mai szülőt még nem úgy nevelték, hogy ezeket a szabályokat ismerje, de mi már tehetünk gyermekeink testi és lelki egészségéért azzal, hogy átadjuk nekik ezt a tudást. Ha segítségre van szükséged azzal kapcsolatosan, hogyan tudnád a legjobban felvilágosítani gyermeked a bugyiszabályokról, szerencsére vannak olyan kiadványok, amelyekhez fordulhatsz, a Hintalovon Alapítvány gondozásában is elérhető ilyen az interneten. Ha óvodáskorú gyermeked van, semmiképp ne mulaszd el a lehetőséget arra, hogy ezekkel a szabályokkal megvédd!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek