Ezek a legjobb gyerekeket fejlesztő kezdeményezések

Mától mindenki számára elérhető az Edison100: az a 100 innovatív és jövőbarát kezdeményezés, amely óvodások és iskolások jövőbeni kritikus tudását és készségeit fejleszti iskolai kereteken túl 2020-ban. Idén szülők jelölték a gyerekeket fejlesztőket, és a 440 jelölés feldolgozása és szűrése után végül szakmai zsűri választotta ki azt a százat, amelyet most bemutatnak a szülőknek.

Az Edisonplatform egyik célja, hogy hiteles iránytűként segítsen a szülőknek, akik keresik a lehetőségeket a gyerekeik fejlesztéséhez, és szeretnének tudatosan készülni a jövőre. A lista szereplői közül a saját kategóriájukban legkiemelkedőbbeket augusztus 26-án díjazzák, emellett mától közönségszavazás is indul, hogy kiderüljön, a szülők és pedagógusok véleménye szerint melyik kezdeményezés érdemes a közönségdíjra. Idén második alkalommal készítette el az Edisonplatform az innovatív fejlesztők listáját, amely több újdonságot is tartogat: többek között jobb országos lefedettséget, és már óvodásoknak szóló fejlesztő programok is segítik a szülőket, valamint iránymutatást is tartalmaz, hogy a szülők megtalálják a legjobb programot gyerekeiknek érdeklődési kör vagy éppen kompetenciák mentén. 

Dobozolt tudás helyett jövőbarát tudás és készségek

Az innovatív fejlesztések felkutatása és elismerése mellett az Edisonplatform arra is kíváncsi volt, hogyan látják a magyar szülők a gyerekeik jövőjét. Az Edisonplatform és a Gemius közös kutatása alapján a magyar szülők toplistáján a kommunikáció, a kitartás, a problémamegoldás és az alkalmazkodókészség szerepelt, amikor arról kérdeztük őket, mire van szüksége a gyerekeknek ahhoz, hogy jól boldoguljanak az életben. Ezek megelőztek olyan tényezőket is, mint a jó szakma vagy a tárgyi tudás. „A jövőben a specializált, dobozolt szaktudás mellett felértékelődnek azok a képességek, amelyek minden helyzetben, és bármilyen váratlan, dinamikusan változó szakmában, iparágban, világban relevánsak. Az lesz a fontos, hogy merünk-e a bátorságunkra, kíváncsiságunkra, kreativitásunkra támaszkodva alkalmazkodni a kihívásokhoz – és erre kell tanítanunk, bátorítanunk a gyerekeket is. Ezt a magyar szülők közül is sokan érzik. Mi abban szeretnénk segíteni nekik, hogy megmutatjuk, hol tudják ezt elkezdeni” – mondta Veres Rita, az Edisonplatform stratégiai vezetője.

100 gyerekeket fejlesztő kezdeményezés, akiktől érdemes tanulni

Idén 8 kategóriában böngészhetnek a szülők, hogy megtalálják a legjobb programot: tudomány, digitális világ, kreatív, egészség, fenntarthatóság, esély, tudatos nevelés, illetve a „A világ és én” kategória. Ez utóbbi új kategória, de kiemelten fontos. Arról szól, hogy a gyerekek tudatosan és felelősen viszonyuljanak önmagukhoz és másokhoz. Az itt szereplő programok önismeretet, önbizalmat fejlesztenek, illetve érzékenyítik a gyerekeket mások és a világ kérdései irányában, így segítik őket megtalálni a helyüket a világban.

Az idei lista újdonságai közé tartozik, hogy már óvodásoknak szóló programokat is találhatnak a szülők a listán, hiszen az alapokat már ebben a korban érdemes lerakni. Az Edisonplatform idén a szülőket is bevonta az innovatív és jövőbarát fejlesztők felkutatásába, és 440 jelölés érkezett. A jelölések szűrése és feldolgozása után az Edisonplatform Gondolkodó Köre, szakmai közössége döntött a listára kerülésről. Az Edison100 szereplőiben az a közös, hogy témájukat, megközelítésüket, módszertanukat tekintve újszerűek, a jövő szempontjából kritikus tudást, illetve képességeket fejlesztenek, és valódi, hosszú távú hatás elérésére törekszenek. Ezeket a szempontokat mérlegelte a szakmai zsűri (a Gondolkodó Kör) a lista összeállításakor.

Rengeteg lehetőség közül választhatunk
Rengeteg lehetőség közül választhatunkThanasis Zovoilis / Getty Images Hungary

Az idei lista 100 kezdeményezése Komáditól Szombathelyig, 187 városban és településen kínál olyan lehetőségeket és programokat, amelyek a jövőben fontos tudást és képességeket fejlesztik az iskolai kereteken túl. Az Edisonplatform idén azt célozta meg, hogy minél szélesebb körben térképezze fel a fejlesztőket, hogy minél több szülő találja meg a gyermekének legmegfelelőbb lehetőséget. Idén könnyebb is megtalálni a leginkább hozzánk passzolót: nemcsak életkor, helyszín, hanem a fejlesztendő kompetencia és érdeklődési terület alapján is böngészhetnek a szülők.

Az Edison100-asok a játékos tanulásra, a pozitív megerősítésre, az élményalapú oktatásra építenek, és az oktatásra nem mint a tananyag leadására, hanem közös, játékos folyamatra tekintenek. „Jó érzés látni, hogy mennyire kezdenek elterjedni azok a módszerek, amelyekkel a tanulás jó dolog lehet, és a gyerekek igényeit tartják leginkább szem előtt. A listán nemcsak a témaköröket, hanem a formákat tekintve is izgalmas tárlatot mutatunk be: táborok, online applikációk, játékok, versenyek, rendezvények, kurzusok is megtalálhatók” – mondta Barta Nikolett, az Edisonplatform operatív vezetője.

A szülők és a pedagógusok is kiválaszthatják a kedvencüket

Az idei Edison100 kezdeményezéseiről augusztus 6-án kezdődött a közönségszavazás. Augusztus 25-ig mindenki leadhatja a voksát szavazásban a divany.hu oldalán arra a kezdeményezésre, amely a legkedvesebb számára. A szavazás lezárását követően a legtöbb voksot kapott szervezet megkapja az Edisonplatform közönségdíját. Az Edison100 díjátadóra augusztus 26-án kerül sor, amikor minden kategória legjobbját díjazza a Gondolkodó Kör és a Edisonplatformhoz eddig csatlakozott cégek képviselői.

Menő cégek a gyerekek jövőjéért

Az Edisonplatformhoz eddig 12 menő cég csatlakozott, amelyek segítik az Edisonplatform tevékenységét. A szervezők menő cégeknek nevezik azokat a vállalati szereplőket, akik az anyagi támogatáson túl a személyes elköteleződésükkel is a kezdeményezés mögé álltak: Bodor Péter az Aegontól, Szűcs Judit a Coca-Cola Magyarországtól, Márton Katalin a Praktiker képviseletében, Harnisfőger Tímea a job.hu-tól, Knezevics Viktor a BP-től, Fertig Balázs, a Mol Nyrt. képviselője és Nagy György a Sigma Technologytól. Csatlakozott továbbá Gazsi Zoltán az Eisbergtől, Uzsák Éva Virág a Kincentric Magyarországtól, Varga Eszter, a Pannonhitel Zrt. vezetője, Sárdi Dániel a Prezi képviseletében, valamint az Arm Hungary csapata.

Oszd meg másokkal is!
Mustra