5 dologra elég ügyelned, hogy a gyereked ne legyen túlsúlyos

Magyarországon minden negyedik gyerek túlsúlyos. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 20 ezer gyerek esetében magas a cukorbetegség, a szívbetegségek vagy a későbbiekben bekövetkező egyéb egészségügyi problémák kockázata.

Anyaként sok mindent megtehetünk gyerekeink egészségének védelméért. A Study Finds összeszedte azt az öt szokást, amelyet ha a saját életünkben bevezetünk, akkor akár 75 százalékkal csökkenthetjük annak a kockázatát, hogy a gyerekünk túlsúlyos legyen.

Te teszed, és a gyerekednek segítesz 

A Harvard Egyetem közegészségügyi intézetének tanulmányát jegyző Qi Sun szerint ez az első kutatás, amelyik azt bizonyítja, hogy a gyerek túlsúlya szempontjából az, ha általánosan egészséges életmódot követünk, jóval túlmutat azon, mint ha egy-egy szokást vezetünk be az életünkbe. Ha az anya a saját életében követi az alábbi öt szabályt, akkor 75 százalékkal csökken a gyerekének az esélye az elhízásra azokhoz képest, akiknek az anyukája nem követi ezeket a szabályokat.

Sajnos az egészséges uzsi nem minden
Sajnos az egészséges uzsi nem mindenfiladendron / Getty Images Hungary

És ha mindezeket nemcsak az anya, de a gyerek is betartotta, a túlsúly kockázata 82 százalékkal csökkent. Vannak természetesen más tényezők is, amelyek befolyásolják ezt a kockázatot, ilyen például a genetika – de az is biztos, hogy az elhízás folyamatos növekedése sokkal inkább köszönhető a mozgásszegény és egészségtelen életmód követésének, mint az öröklődésnek.

A kutatók 24 289 gyereket és 16 945 anyát vizsgáltak meg, és a szülő életmódja és a gyerek elhízásra való hajlama közötti összefüggésre koncentráltak. A tanulmány szerzői szerint a megállapítások tovább erősítik, hogy az anya életmódja milyen fontos a gyerek szempontjából is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra