Kutatók állítják: a videójátékok gyógyíthatják a diszlexiát

Úgy tűnik, a kutatók nem érték be annyival, hogy a videójátékok hatására agresszívabbak lesznek a gyerekek. A legújabb kutatások eredményei szerint ugyanis a számítógépes játékoknak számos pozitív hatása is van.

Bár legtöbbünk fejében az a kép él a videójátékokról, hogy függőséget okoznak, hozzájárulnak az elhízáshoz és az agresszió kialakulásához, Peter Gray amerikai kutató a Psychology Today oldalán rávilágít arra, hogy a videójátékoknak is vannak előnyeik.

Örülhetnek a gamerek 

Kutatások eredményei szerint a videójátékoknak tartós pozitív hatásai vannak olyan alapvető mentális folyamatokra, mint az észlelés, a figyelem, a memória és a döntéshozatal. A tanulmány az olyan videójátékok hatásait vizsgálta, amelyekhez jó reflexekre, gyors döntésekre és osztott figyelemre van szükség. A vizsgálat résztvevői különböző kognitív képességteszteket végeztek, és az eredményeket összegző tanulmány szerint a gamerek eredményei minden esetben megelőzik azokéit, akik nem játszanak videójátékokkal.

Azonban itt sem lehetünk biztosak abban, hogy a jobb teljesítménynek valóban a játék-e az oka – talán azok döntenek az ilyen jellegű időtöltés mellett, akik eleve jobb képességekkel rendelkeznek.

Megbízhatóbb eredményt adnak azok a vizsgálatok, amelyekben a résztvevők általában nem játszanak ilyen játékokkal, majd egy részüket megkérik, hogy a vizsgálat kedvéért előre meghatározott időben és ideig játsszanak, és a végén a két csoport eredményeit összehasonlítják. És az a helyzet, hogy az ilyen jellegű kísérletek során is jellemzően az a megállapítás születik, hogy azoknak, akik elkezdenek videójátékozni, idővel javulnak bizonyos kognitív képességeik.

Segítsünk neki megtalálni azt, ami a leginkább passzol hozzá
Segítsünk neki megtalálni azt, ami a leginkább passzol hozzáJose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

Mely képességeket javítja?

A rendszeres videójátékozás következtében javul az ember kontrasztérzékenysége, ez egyike az alapvető látási folyamatoknak, mely általában romlik az életkorral. Ennek a képességnek köszönhető például az, hogy egy félhomályos szobában is felismerjük az arcvonásokat. Ez a javulás valószínűleg az idegrendszeri feldolgozás változását tükrözi, és nem a szem struktúrájának módosulását.

Emellett a videójáték a tompalátás problémáján is segít. Ez gyakran kancsalsággal is együtt jár, és akkor alakul ki, ha az egyik szem látóképessége nem fejlődik megfelelően. Kezelés nélkül a tompalátás maradandó károsodást okozhat a gyengébb szemben, ezért fontos a minél gyorsabb diagnózis. Az állapotot általában úgy kezelik, hogy az egészséges szemet letakarják, amíg a gyengébb meg nem erősödik. Egy kutatás alkalmával sikerült bebizonyítani, hogy a videójátékozás hatására gyorsabban fejlődik a gyengébb szem, mint akkor, ha csak a szokásos tevékenységeket végezzük.

Javul a figyelem és az éberség is

Az eredmények azt mutatják, hogy javul a térbeli tájékozódás és a koncentráció is, hiszen játék közben nem ritka, hogy egy mozgó objektumot kell figyelemmel kísérni, miközben sok más zavaró tényező kerül a képbe. De nem ez az egyetlen előnye: tanulmányok szerint csökken az impulzivitás is azoknak a gyerekeknek a körében, akik rendszeresen játszanak videójátékokkal. Ennek oka valószínűleg az, hogy sok olyan játék van, amelyben egy célzott dologra kell összpontosítani, ugyanakkor a többi ingert figyelmen kívül hagyni.

Úgy tűnik, hogy sok esetben a diszlexia is a vizuális figyelemmel kapcsolatos problémákból származik. Egy tanulmány megállapította, hogy már 12 órányi videójáték is javította a diszlexiás gyerekek képességeit, legalább akkora, de többször még nagyobb mértékben is, mint a probléma kezelésére kifejlesztett programok.

Nem csak a képességeink, de a technológia is fejlődik
Nem csak a képességeink, de a technológia is fejlődikMordolff / Getty Images Hungary

Egyéb pozitív hatások

Az ember végrehajtó funkciói alatt olyan komplex, számos komponensből álló képességhalmazt értünk, amely kulcsfontosságú szerepet tölt be a viselkedésszervezésben. Ezek közé tartozik például az észlelés, a figyelem és a memória is, amelyek lehetővé teszik többek között a gyors és hatékony problémamegoldást és döntéshozatalt, ezekre pedig szintén jó hatással vannak a videójátékok.

Mindezek mellett a gamer gyerekek lelki rugalmassága is javul, ez pedig azért van, mert a játékokban nem ritka, hogy gyorsan és a hibák elkerülésével kell váltani különböző feladatok között.

Az említett képességek mindegyike csökkenni kezd, ahogy öregszünk. Ennek azonban nem muszáj így lennie: kutatások bizonyítják, hogy a videójátékok nemcsak a kognitív képességek fejlesztéséhez, de az idős emberek életminőségének javulásához is hozzájárulnak.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a videójátékok javítják a munkahelyi teljesítményt is. Ez különösen olyan munkák esetében igaz, amelyeknél jó szem-kéz koordinációra, koncentrációra, memóriára és gyors döntéshozatali készségekre van szükség. Az egyik tanulmány szerint például azok a tapasztalatlan sebészek, akik rendszeresen játszanak videójátékokkal, sokszor jobban teljesítenek azoknál, akik évek óta a pályán vannak.

Ezeket figyelembe véve a gyerek videójátékozási szokásainak korlátozása helyett érdemes átgondolni, melyek azok a képességei, amelyeket fejleszteni lehetne egy-egy ilyen játékkal. Persze nyilván nem szabad átesni a ló másik oldalára, nem kell bezavarni a gyereket a szobájába, hogy videójátékozzon minél többet, hiszen a mozgásszegény életmód és az elhízás is sokszor a gép előtt ülve kezdődik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek