Innen tudhatod, hogy a gyereked tényleg boldog

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás különösen fontos a gyerekek életében, ráadásul azt is jól jelzi, hogy mennyire érzi biztonságban magát, mennyire boldog.

Mindenki a saját bőrén is tapasztalja, milyen lényeges a kielégítő alvás, hiszen az egész napi hangulatot képes befolyásolni, hogy mennyire pihentük ki magunkat. Egy fejlődő szervezet esetében pedig ez fokozottan hangsúlyos. De mitől függ, hogy a gyerek milyen alvó?

A szorongó gyerekek általában alvásproblémákkal küzdenek, és ezt támasztja alá a Melbourne-i Egyetem boldogságvizsgálata is. Eszerint azoknál a gyerekeknél, akik nem érzik magukat biztonságban, négyszer gyakrabban fordul elő a normálistól eltérő alvásmintázat, vagyis túl keveset vagy túl sokat alszanak. A 47 000 gyerek bevonásával készült felmérésből kiderült, hogy a boldogság legjobb indikátora az alvás: a jól alvó gyerekek kétszer akkora valószínűséggel nyilatkozták, hogy többnyire boldogok.

Számos dolog boldoggá teheti a gyerekeket, például a család, a barátok, a zene és a sport. A kisebbeknél elsősorban a család, az olvasás és az alkotás volt a boldogság forrása. A lányokat a főzés és a természetközeli dolgok teszik boldoggá, míg a fiúkat a sportok és a számítógépes játékok. Az állatokat szintén sok gyerek megjelölte életkortól és nemtől függetlenül.

Hogyan érhetem el, hogy boldog legyen és eleget aludjon a gyerekem?

Sok szülő küzd azzal, hogy a gyereke keveset alszik, vagy többször felébred éjszaka. Ahhoz, hogy a gyerek biztonságban érezze magát, és ezáltal jó alvó legyen, jó szülő-gyerek kapcsolat szükséges, írja Nadene van der Linden klinikai szakpszichológus a Motherly-n. Ennek érdekében az együtt töltött idő valóban róla szóljon. Sok gyerek azért alszik rosszul, mert azt hiszi, hogy a szülei nem szeretik, vagy őt tartják felelősnek valamiért. Ezért, ha feszültség van köztetek, akkor mielőbb beszéljétek meg, hogy mi a probléma. 

shutterstock 560447647
Shutterstock

Ha eddig nem volt ilyen, akkor alakítsatok ki egy esti rutint! Például a vacsora után még jöhet egy rövid játék, aztán fürdés, fogmosás, majd esti mese és alvás. A kiszámíthatóság fontos a gyerekeknek, ettől csak nő a biztonságérzetük.

Az is lehet, hogy azért alszik el nehezen, mert még nem merült le eléggé. Gondoskodj megfelelő testmozgásról, hogy levezesse a fölösleges energiáit. Jó hír, hogy a sport stresszoldó hatással is bír.

A gyereket körülvevő kütyük sem segítik az elalvást. Érdemes alvás előtt két órával már kerülni a képernyőket, mert a digitális eszközök kék fénye megakadályozza az alváshoz szükséges melatonin hormon termelését. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek