A házias is lehet könnyű: így készítsd a tócsnit a gyereknek

Hagyományosan olajban sütik, de kinek van kedve nyáron ott állni fölötte? Ha betolod a sütőbe, ugyanolyan finom lesz, sőt, még az sem fontos, hogy krumpliból készüljön! Jár hozzá egy kis újragondolt majonéz is, a nyárias kombót az Édes pofa gasztrobloggere, Dénes Dóra hozta el nekünk.

Ha újra lehetne osztani a vendéglátáshoz kapcsolódó, hagyományos kifejezéseket, akkor szívesen lecsapnék a “házias ízek”-re. Ne csak azoké legyen, akik tenyérnyi húsból tányérnyit tudnak klopfolni, akiktől mindig kérhetünk egy kis dűlőszelektált koleszterint és akiknek a fehér rántás előre köszön. Felajánlanám mindazoknak, akik szeretettel főznek bármit, még ha az natúr és könnyű is. A röszti vagy tócsni házias fogás, és lehet jó nehéz, ha krumpliból készül és olajban sütjük, de vehetjük könnyebbre is. Ahogyan a majonéznek is lehet olyan változata, ami egy kisgyerekeknek könnyebben emészthető, mint a nyers tojássárgája olajjal. Itt egy könnyített, nyárias kombó.

A röszti hagyományosan krumplilepény, elterjedését a svájciak maguknak tulajdonítják. Valamikor a Berni-Alpokban élő farmerek tartalmas és szeretett reggelije volt. De más nemzetek is saját találmányuknak tekintik, az angol hash browns, a somogyi lapcsánka, vagy az őrségi matutka is ugyanazt jelenti. Sütik olajos serpenyőben, sütőben, de még traktortárcsán is, például Panyolán. És hogyne lenne fesztiválja is: a nógrádi Kazáron például májusban volt a laskafeszivál keretében, szeptemberben pedig Kistarcsán lesz görhönyfesztivál.

A röszti, vagy tócsni manapság minden más zöldségből is készülhet, mint krumpli, és a zsírban, vagy bő olajban sütés sem lételeme. Fizikai munka mellett persze továbbra is indokolt lehet, de több, más szempont alapján -  például hogy nyár van, minek melengessük magunkat a gázrózsával, és hogy minek termeljünk fölösleges olaj hulladékot - jó ötlet a sütőben sütni. A gyerekek számára is könnyebben emészthető, és egyszerűbb egy tepsin egyszerre megsütni, mint több turnussal a serpenyőben. 

A tócsni és a majonéz is lehet könnyű! Fotó: Édes pofa
A tócsni és a majonéz is lehet könnyű! Fotó: Édes pofa

Ez a változat cukkiniből, sárgarépából és kápiapaprikából készült, így többféle szín, íz és textúra keveredik. A szósz még inkább trükkös. A kiindulópont az volt, hogy bár egyéves kortól, a tojás bevezetésével elméletileg adható a gyerekeknek majonéz, mégis a nyers tojássárgája sok olajjal kikeverve nem tűnik a legjobb nyári betevőnek ebben a korban.

A bolti majonéz még úgy sem, így aztán kipróbáltunk egy majonéz-like mártást főtt tojással, bababarát fűszerekkel és kevés olajjal. Nem hasonlít megszólalásig az igazi majonézre, de jó kísérő. A receptet és az elkészítés módját az Édes pofa blogon találod!

Oszd meg másokkal is!
Mustra