Most érik a gönci barack, főzz belőle rizottót!

A kajszi nagyon jó csatnikba, paradicsomlevesbe és grillszószokhoz adva, de a rizzsel is szuper párost alkot és a baba is imádni fogja.

A sárgabarackra különösen igaz, hogy gondoskodó gyümölcs, például piteként, barackos gombócként, vagy császármorzsaként (későbbi életkorokban pálinka formájában is) tudja nyújtani a legtöbb törődést. De nyersen, a fa árnyékában felfalva is megadja mindezt, és hajlamosít arra is, hogy túlegyük, túlszedjük, túlvásároljuk magunkat belőle. Nem baj, mert az édességeken kívül is sokoldalúan használható, az Édes pofa bloggere legalábbis szereti sós ételekben is megmutatni a gyerekeknek, mit tud. 

Minden magyar kajszi szuper, de amikor először kóstoltam gönci barackot, meglepődtem, milyen szintre lehet fokozni egy sárgabarack illatát, aromáját és savainak egyensúlyát - hogy a borásznyelvből vegyek kölcsön hangzatos szavakat. Ez a fajta egy jól sikerült kísérletsorozat eredménye, amelyen egy gönci faiskolában dolgoztak, hogy legyen egy olyan fajta, ami az abaúji térség klímájában jól érzi magát. A hatvanas években indult el a nagy volumenű termesztése.

“Ez a gyümölcs nem viseli jól a szállítást, ezért fontos, hogy minél inkább helyben dolgozzuk fel”- mondja Czakó Móni, a boldogkőváraljai Bestillo Pálinkaház egyik tulajdonosa, aki 2012 óta szervezi a Gönci barack vigasságokat, amely most hétvégén, július 6-7-ig lesz aBoldogkői várban és a Terra-Boldogkő látványpincében, a környező kézműveseket, éttermeket, cukrászokat, italkészítőket összefogva.

És persze rengeteg barackot lehet venni frissen is. Az őstermelők kitelepülnek, és a göncit nagyjából 500-600 forintos kilónkénti áron adják (Budapesten éppen 7-800 forint körül kaphatók általában a kajszik ). Ez a fajta egyébként július elején érik, de idén a korai nyárnak köszönhetően minden gyümölcs érése néhány héttel előrébb csúszott, úgyhogy Abaúj, vagy a másik nagy kajszis, kecskeméti régió is már benne van a szezonban.

Mandulás, barackos rizottó
Mandulás, barackos rizottóÉdes Pofa

Bármelyik fajta sárgabarackból érdemes pár darabot arra áldozni, hogy a megszokottól eltérő variációkban is kipóbáljuk. A kajszi nagyon jó csatnikba, paradicsomlevesbe, grill- vagy BBQ-szószokhoz adva, vagy például sült paprikás kajszis mártogatósként rántott húsok mellé. Vagy pedig feldobhatunk vele egy rizottót, aminek a másik trükkje a rizzsel együtt párolt mandula. Ez a változat egyéves kortól kínálható, de az elkészítésben szerepel egy baba verzió is, ami 7 hónapos kortól adható. Köretként is remek sült kacsa vagy például hal mellé.

De készülhet belőle mandulás, kajszis rizottó is, amit 7 hónapos kortól a babádnak is kínálhatsz. A receptért kattints ide!

Oszd meg másokkal is!
Mustra