Már a gyerekeket is komolyan fenyegeti a cukorbetegség

Olvasási idő kb. 7 perc

A korábban csak időskorinak nevezett típus a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő étrend miatt ma már általános iskolás korban is előfordul: a 2-es típusú diabétesszel küzdő fiatalok aránya Magyarországon nemzetközi viszonylatban is kiemelkedően magas.

A cukorbetegség leghatékonyabb ellenszere az egészséges életmód, de még a legtökéletesebb étrend és rendszeres mozgás mellett is vannak olyan gyerekek, akik máig ismeretlen okokból betegednek meg. Szerencsére azonban a cukorbeteg gyerekek gyorsan megszokják az ezzel együtt járó új életet – tudtuk meg Soltész Erzsébettől, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusától, akit a Nemzetközi Diabétesz Hét apropóján kérdeztünk.

A cukorbetegség típusai

A cukorbetegség egy olyan anyagcserezavar, amikor a cukor hasznosításáért felelős inzulinból nincs elegendő, vagy kórosan lecsökken a sejtek érzékenysége az inzulinra, emiatt pedig megemelkedik a vércukorszint. Gyerekeknél a cukorbetegség 1-es típusa a jellemző, ami egy autoimmun betegség, és kialakulásának a pontos okai a mai napig sem ismertek. Ilyenkor a szervezet megtámadja a saját inzulintermelő sejtjeit, és szélsőséges esetben akár teljesen el is pusztíthatja azokat. 

Ez a változat olyan hirtelen jelentkezik, hogy a gyerek könnyen életveszélyes állapotba kerülhet, és kezelés nélkül meg is halhat. A legjellemzőbb tünete, hogy a beteg sokat iszik és sokat is pisil, például egy szobatiszta gyermeknél újból balesetek fordulhatnak elő. A kezelése egyféleképpen, élethosszig történő inzulinpótlással lehetséges – mondja Soltész Erzsébet.

Nem megelőzhető és nem is gyógyítható betegség, mely elkezdődhet akár pár hónapos, akár néhány éves vagy iskoláskorban is. 

Vércukormérés
VércukormérésShutterstock

„A diabétesz 2-es típusa a köznyelvben időskori cukorbetegségként ismert, ám manapság ez már nemcsak a felnőttekre jellemző, hanem akár általános iskolás korban is előfordulhat” – mondja a dietetikus. A legnagyobb veszélyben az elhízottak vannak, és a nem megfelelő táplálkozási szokások, valamint a mozgásszegény életmód is közrejátszik a betegség kialakulásában.

„Ha ez már fiatalon elkezdődik, akkor a beteg sokkal nagyobb valószínűséggel éri meg a szövődmények kialakulását” – teszi hozzá. Ilyenek a végtagokkal vagy a szemmel kapcsolatos problémák, idegkárosodás, nehezen gyógyuló sebek, fekélyek.

A kismama terhesség alatti cukorbetegsége egy figyelmeztető jel, hogy az érintett hajlamos a 2-es típusú diabéteszre. Az idegen néven gesztációs diabétesszel küzdő nők jelentős arányánál akár a szülést követő 15 éven belül kialakulhat a cukorbetegség, a kockázatot növeli, hogy sokan csak a várandósság alatt figyelnek oda a helyes táplálkozásra. A hajlam pedig öröklődik. Ha az egyik szülő cukorbeteg, akkor a gyermek 40 százalékos valószínűséggel lesz maga is diabéteszes, míg ha mindkét szülő érintett, akkor már több mint 50 százalék az esély.

Nem visszafordítható

Ma Magyarországon körülbelül 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg van, közülük 5-10 százalék az 1-es típussal élők száma, ebből mintegy 4000 kiskorú érintett van. Hazánkban sajnos szokatlanul sok fiatalkorú küzd a 2-es típussal, ami szoros összefüggést mutat a helytelen életmóddal.

A cukorbeteg gyerekek étrendje kiemelten fontos
A cukorbeteg gyerekek étrendje kiemelten fontosShutterstock

A cukorbetegség sajnos nem visszafordítható, akinél egyszer kialakult, az már élete végéig cukorbeteg lesz. Az állapotromlás azonban megelőzhető, sőt életmódkezeléssel sokáig elkerülhetők a szövődmények. „Ha valaki időben életmódot vált, elkezd rendszeresen mozogni, lead túlsúlyából, akkor javítható a sejtek inzulinérzékenysége. A megfelelő táplálkozási szokások is segítenek a vércukorértékek karbantartásában. Ha még nem károsodott jelentősen az inzulintermelés, akkor évekig, évtizedekig fennmaradhat ez az állapot. A beteg saját felelőssége ezen a téren nagyon nagy” – hangsúlyozza Soltész Erzsébet.

Mik a cukorbetegség tünetei?

A legfeltűnőbb jel, ha a gyerek sokat iszik és sokat pisil. Túlsúlyos gyerekeknél a korai 2-es típusú cukorbetegség kockázata miatt fokozottan oda kell figyelni a vércukorszintre és a vérnyomásra, a dietetikus szerint évente legalább egyszer javasolt ezeket ellenőrizni.

Milyen a cukorbetegek élete?

Az 1-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált gyerekeknél azonnal inzulinpótlásra van szükség. Ennek ma két módja van: az inzulin toll (pen) és az inzulinpumpa. A klasszikus pennel naponta néhányszor, általában este, illetve az étkezéseknél kell beadni a megfelelő mennyiségű inzulint. A pumpát ezzel szemben egy pici kanüllel a testére rögzítve viseli a gyermek, és ez sokkal pontosabb és folyamatos adagolást tesz lehetővé.

Inzulin beadása
Inzulin beadásaShutterstock

„A legfontosabb szempont, hogy a cukorbeteg az inzulinadagoláshoz illesztve fogyassza el a megfelelő szénhidrátmennyiséget. Mivel itt már nincs lehetőség megelőzésre, a vércukor szinten tartása az elsődleges, és nem az, hogy csakis a legegészségesebb élelmiszerekből válogassunk. Így előfordul, hogy alacsony vércukorszint esetén a cukorbeteg gyerek eszik például egy cukros gyümölcsjoghurtot vagy édes müzliszeletet. Természetesen az időskori krónikus betegségek elkerülése érdekében náluk is törekedni kell az egészséges táplálkozásra” – emeli ki a dietetikus.

Étrend, mozgás

A 2-es típusú diabétesz kialakulásának leghatékonyabb ellenszere az egészséges életmód. A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás is nagyon fontos. „Gyerekek esetében már az is elég, ha engedjük, hogy gyerek legyen és mozogjon, legyen sokat a szabad levegőn. Ne kényszer legyen a mozgás, hanem valami olyan, amit jó szívvel végez” – említi Soltész Erzsébet.

Sokan nem is gondolnák, hogy az ennivalók mellett az italok is milyen „súlyosak” lehetnek a cukorbevitel szempontjából. Sok szülő már nagyon korán rászoktatja a kisgyereket a gyümölcslére, üdítőre, ezzel pedig hatalmas mennyiségű cukor jut be a szervezetbe. Egy deciliter gyümölcslé 2-3 kockacukornyi mennyiséget jelent, így már egy pohár ital kimeríti a napi ajánlott hozzáadott cukormennyiséget. A dietetikus ezek helyett inkább a tiszta vizet javasolja, valamint az ízesítetlen gyümölcsteákat vagy gyümölcsös vizet diffúzoros palackból.

Diffúzoros palack
Diffúzoros palackShutterstock

Nassolni hetente néhány alkalommal vagy maximum naponta egyszer szabad, és a bolti édességek helyett inkább olajos magvakat, gyümölcsös desszertet vagy zabkekszet adjunk a gyereknek. Válasszunk minőségi édességet, a gyerekek a 70 százalékos étcsokoládét is képesek megszokni. A dietetikus szerint a gyerekeknek szánt édességek tartalmazzák általában a legtöbb hozzáadott cukrot.

Amin vonzó állatfigura, gyerekmotívum van, ott mindig ellenőrizzük a cukortartalmat!

– figyelmeztet Soltész Erzsébet. Tejtermékekből is a natúr joghurtot javasolja, mert a kis poharas gyümölcsjoghurtokban akár 5 kockacukornyi cukor is lehet. Ugyanakkor arra is vigyázni kell, hogy ne essünk túlzásokba, és ne akarjunk teljes kiőrlésű kenyeret etetni az egyéves babával, mert a kisgyerekek bélrendszere még nem áll készen a magas rosttartalmú élelmiszerek emésztésére. Ezek fogyasztása inkább óvodás, kisiskolás kortól javasolt.

A gyerekek könnyebben megszokják, mint a felnőttek

Soltész Erzsébet szerint „a szülők általában rosszul élik meg, ha a gyereküknél cukorbetegséget diagnosztizálnak, sokszor bepánikolnak. A pedagógusok is nagyon félnek tőle, hogy mi lesz, ha az ő felügyeletük alatt lesz rosszul a gyerek, ezért fontos az érzékenyítés”. Ezt a célt szolgálja az alapítvány pedagógusoknak szóló Belevalók programja, amely segít a félelmek eloszlatásában.

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a gyerek az első, aki megszokja a cukorbetegséggel járó új életmódot. A dietetikus úgy tapasztalta, a kicsik gyorsan megtanulják, hogy mit ehetnek és mit nem, a gondok inkább akkor vannak, amikor nem tudják, hogy nekik nem szabad valamit enni. A komolyabb kilengések inkább a kamaszokra jellemzőek, akik nehezen fogadják el, hogy nem ehetik vagy ihatják ugyanazt, mint a társaik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek