Erre jó egy tesó

Egy tanulmány szerint a testvéreknek nagy szerepe van abban, hogy mennyire válik kedves és empatikus lénnyé egy gyerek. A korkülönbség is számít ám.

A kedves és segítőkész testvérek pedig nem csak a kisebbek számára fontosak: a kistestvérek viselkedése is befolyással van a nagyobbakéra. A kutatók szerint ez egy kortól és nemtől függetlenül működő kölcsönhatás, amely alól a fiatalabb fiúk és a nővérük kapcsolata jelent csak kivételt – írja az Independent.

Big Brother

A Child Development-ben megjelent tanulmány 452, legalább másfél, de legfeljebb 4 éves korú testvérpár életét vette górcső alá, méghozzá úgy, hogy egészen konkrétan bekamerázták az érintett családok házát. A kanadai és izraeli pszichológusok csapata még a kutatás előtt felbecsülte a résztvevő gyerekekek empátiás készségét, méghozzá azzal a céllal, hogy a másfél éves kutatás végre tiszta képet kaphassanak arról, hogyan befolyásolja mindez a testvérek empátiás készségét. A családtagok kifigyelt interakciói mellett egy az anyák által kitöltött kérdőív is segítette egyébként mindebben a kutatókat. 

shutterstock 615406175
Shutterstock

A tanulmányunkkal azt akartuk hangsúlyozni, hogy nem csak a szülők, hanem a testvérek is nagy mértékben befolyásolják a gyerekek fejlődését - mondta el Sheri Madigan, a tanulmány társszerzője

„Ekkor H. Béla úgy csinált, mintha beütötte volna a térdét.”

A gyerekek empátiás készségét többek között úgy is megbecsülték egyébként a kutatók, hogy egyikük úgy csinált a gyerekek előtt, mintha épp egy szomorú vagy fájdalmas kalandban lett volna része. Egészen pontosan úgy csináltak, mintha beütötték volna a térdüket, véletlenül összecsípték volna az ujjaikat az aktatáskájukkal vagy összetörték volna egy kedvenc tárgyukat.

Bár az idősebb testvérek kedves és empatikus viselkedése abban az esetben volt a legmeghatározóbb, amikor viszonylag nagy volt a korkülönbség a testvérek között, a kutatók szerint fordítva is működött a dolog. Kivéve a zord nővérek esetében, akiknek szemlátomást kisebb dolguk is nagyobb annál, hogy az öccsükkel foglalkozzanak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra