Miért élnek tovább a családosok, mint a gyermektelenek?

Gyakori szülői tévhit, hogy a gyereknevelés néhány évet elvesz az életből, de úgy tűnik, ennek az ellenkezője igaz. Egy új kutatás szerint ez az öregedő szülőknek segítő gyerekeknek köszönhető. 

Sokaknak ismerős lehet az érzés, hogy szülőként az élet minden perce mintha hosszabbnak tűnne, mindez azonban mindent jelent, csak hosszabb életet nem. Eddig is sok kutatás volt, aminek eredményei ellentmondani látszottak ennek a népszerű panasznak, de egy sem tudta megválaszolni a kérdést, miért is van ez.

shutterstock 104982092

 

A válaszért a svéd Karolinska intézet kutatójának, Dr Karin Modignak tartozunk köszönettel. Modig az 1911 és 1925 között született svédek halálozási adatainak alapján mutatta ki, hogy a 60. életévüket megélt, legalább egy gyermekkel rendelkező férfiak várhatóan 2 évvel lekörözik gyermektelen társaikat. Az 1,4 millió svéd adatai alapján készült kimutatás szerint a nők kicsit kevesebbre számíthatnak, náluk csak másfél év a különbség.

Modig számai alapján úgy tűnik, minél idősebb emberekről van szó, annál nagyobb lesz a különbség. Egy 70 éves, gyermektelen öregúrnak pl. 3,3% esélye van rá, hogy nem éri meg a 71-et, de csak 2,9, ha van legalább egy gyermeke. 90 éves korukra azonban már 1,5% a különbség, ami ráadásul kétszer ekkora a nőtlen férfiak esetében.

Ez a különbség Modig szerint nem kizárólagosan a szüleiket ápoló utódoknak tudható be, jelentős az a segítség is, amire az idősödő szülők a bürokrácia, az egészségügy kisebb-nagyobb buktatóival kapcsolatban számíthatnak.

Sok más feltevés is napvilágot látott már a családosok kedvezőbb várható életkorát magyarázandó, a gyerekvállaló nők körében kevésbé gyakoriak például a rákos megbetegedések, és egyéb, eddig nem ismert okai is lehetnek a különbségnek. Jó esély van rá, hogy a szülők jobb egészségi állapotára egyéb magyarázatok is léteznek, ezekkel kapcsolatban azonban nem hozott előrelépést a svéd kutatás.

Modig kutatása alátámasztani látszik tehát a tényt, hogy a gyengülő egészségű szülőknek jelentős segítséget jelent gyermekük támogatása. Meghazudtolni látszanak ugyanakkor a számok azt az elképzelést, hogy ahogy egyre idősödnek a szülők, egyre jelentéktelenebb lesz a különbség, amit a segítő kezek jelentenek. Szintén ellentmond a kutatás annak az elméletnek, ami a gyermekek nemétől tette függővő az eredményeket.

Blogmustra