Felismered, ha hazudik a gyerek? Haha!

A következő videó bizony szolgálhat meglepetéssel.

Kang Lee rengeteg időt tölt a hazudozással. Na nem ő hazudik, annak szenteli idejét, hogy megértse, milyen korban mennyit, és hogyan hazudnak a gyerekek. A TedEdnek tartott beszámolójában egy találgatós játék eredményeiről számol be. A játék segítségével azt mérték fel, mennyire jellemző a különböző korcsoportokra, hogy füllentenek. A játék dióhéjban annyi, hogy miután elhelyeznek néhány lefordított kártyát egy asztalon, azt mondják a gyerekeknek, hogy amennyiben eltalálják a számokat a kártyákról, ajándékot kapnak.

Ezek után a gyerekeket egyedül hagyják a kártyákkal, és rejtett kamerák segítségével megfigyelik mi történik. Néhány perc után aztán visszatér a játékmester, és megkérdezi a gyerekektől, csaltak-e. 2 évesen a gyerekek 30%-a hazudott, 3 évesen már a felük, 4 évesen a 80%-uk, és így tovább. A hazugság képessége tehát úgy tűnik szerves része a gyermekek fejlődésének.

A felmérés második felében videókat mutattak felnőtteknek a gyerekek füllentési kísérleteiről, és arra kérték őket, próbálják meg eldönteni, vajon hazudtak-e. A felnőtteknek mutatott videók felén szerepeltek füllentő gyerekek, tehát véletlenszerű találgatással is volt 50 százalék esélye versenyzőinknek.

Lee-ék ráadásul nem csak "mezei" felnőtteket állítottak a feladatra, hanem több más csoportot is, szülői tapasztalattal nem rendelkező diákok mellett bírókat, szociális munkásokat, rendőröket, és szülőket is teszteltek. Az eredmények azt mutatják, hogy függetlenül attól, kinek mennyi tapasztalata van a gyereknevelésről, vagy mennyire szerves része a munkájának, hogy nap mint nap hazudozó emberek tettenérésével foglalkozik, minden csoport szörnyen teljesített.

Sőt, még a saját gyerekeik füllentési kísérleteit szemlélő szülők sem jutottak túl az 50 százalékos határon, azaz pontosan ugyanannyi esélyük volt, mintha ruletteztek volna.

Lee-ék előálltak ugyanakkor egy sokkal hatékonyabb, a hazugságok detektálására használható eszközzel. Ugyan a hazudozó emberek arckifejezései sok esetben teljesen változatlanok maradnak, a bőr alatti erek rendszere olyasmi, amit lehetetlen tudatosan kontrollálni.

Egy az erek aktivitását vizsgáló technológia segítségével 85 százalékos biztonsággal képesek voltak megállapítani, hazudnak-e a gyerekek. A technológiát persze egyéb, sokszor rejtve maradó érzések elemzésére is fel lehet használni. Felismerhető például, ha valaki szorong vagy stresszel, és az is, ha fájdalmat érez. A technológia használata rengeteg etikai kérdést felvet ugyanakkor, hisz kérdés, hány ember szeretné, hogy egy Szauron-szerű szem vizsgálja minden pillanatukat. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek