Az önkéntes abortusz nem okoz lelki sérülést

Az Amerika Pszichológia társaság nemrégiben végzett felmérése szerint, azok a nők, akik átesnek egy abortuszon, nem hajlamosabbak a mentális betegségekre, - például depresszióra, - mint azok a nők, akik megszülik gyermeküket – tette közzé a Reuters.



A kutatás eredményiről Brenda Majors, a kaliforniai Santa Barbara Egyetem pszichológus professzora számolt be, aki szerint semmiféle alapja nincs annak, hogy több lelki problémája lenne azoknak, akik saját döntésükből kifolyólag abortuszon esnek át az első trimeszterben. Ugyanakkor a többszörös abortusz esetén az eredmények már bizonytalanakok, ilyen esetekben tehát már nem zárhatóak ki a későbbi mentális betegségek.

Ezzel szemben azonban eddig nagyon sok tanulmány állította, hogy az abortusz számos nőnél vezet lelki problémákhoz, különösen azoknál, akik félnek a megbélyegzéstől, és kevés az önbecsülésük. A most közzétett tanulmány pszichológusai azonban azt állítják, ezek a tényezők egy gyerekszülés, vagy más stresszes élethelyzet esetén is ugyanúgy vezethetnek negatív pszichológiai reakciókhoz.

Az abortusz ma már meglehetősen gyakori, és szabadon választható a nők számára, emeli ki a tanulmány. Az Egyesült Államokban élete során a nők mintegy fele néz szembe nemkívánatos terhességgel, és az így teherbe esett nők fele választja az abortuszt.

A leggyakoribb ok, amit a terhesség megszakításaként megneveznek, hogy nem állnak készen egy gyermek – vagy még egy gyermek- gondozására, gyakori ok még a rossz anyagi helyzet, félelem egy másik emberről való gondoskodástól, illetve félelem attól, hogy egyedül kell felnevelni a gyereket. Sokan hivatkoznak még kapcsolati problémákra, és arra, hogy túl fiatalok és éretlenek egy gyerekhez, áll a már idézett tanulmányban. Emellett van olyan terhesség, amely nemi erőszak, vagy vérfertőzés következtében jött létre, megszakítása így érthető, és igen kevés, egy százalék alatti azon terhességek száma, amelyeknél külső nyomás miatt választják az abortuszt a nők. Ez tehát azt hangsúlyozza, hogy a legtöbb abortusz a nők választása folytán jön létre, és egy ilyen választás többnyire még nem okoz lelki sérüléseket.
Oszd meg másokkal is!
Mustra