Érzelmi támogatást nyújt a kitalált barát

Szinte minden kisgyereknek van képzeletbeli barátja, akit sokszor el is nevez, és beszél is hozzá. Ezt a szülők nagy része aggodalommal szemléli, a legújabb kutatások szerint azonban ez nem hogy normális, de akár még kedvezően is befolyásolhatja a gyermek fejlődését. Az angol Institute of Education véleménye szerint a képzeltbeli barát társaságot, és érzelmi támogatást nyújt, élénkíti a kreativitást, az önbecsülést és elősegíti az „én” fogalom kialakulását. A szülőknek még akkor sem kell aggódniuk, ha gyermekük több ilyen társat is kitalál.


A nagy képzelőerővel megáldott, ötletes gyerekek gyakran kitalálnak ilyen barátokat, mondták el a kutatás vezetői, akik szerint az ilyen jellegű képzelt kapcsolatok erősítik az önbizalmat. De a gyerekek nem csak barátokat képzelnek maguknak, nagyon sokuknak van képzeletbeli állata is. Egy kis póniló, amin lovagol, vagy egy képzeletbeli kacsa, ami megjelenik a fürdés közben a kádban. Sokszor azonban még ennél is messzebb mennek, a kutatás során akadt olyan kisgyerek, aki egy teljes családot talált ki, és az a család ugyanakkor csinált mindent, mint az ő családjuk – akkor költöztek másik házba, akkor mentek nyaralni, stb. Akadt azonban olyan kisfiú is, aki egy egész képzeletbeli világrendszert alkotott.

A szakértők szerint a gyerekek az erőszak kezelésére használják képzeletbeli barátaikat, vagy például olyan helyzetekben, mikor a valódi társaikkal a barátságtalan környezet miatt nem jönnek jól ki. Ilyenkor a képzelt barát mindig segítséget nyújt. Tény, hogy bizonyos betegségben, például autizmusban, vagy Down-szindrómában szenvedő gyerekek körében gyakoribb a képzelt barát jelenléte, de ez ugyanígy igaz azokra a gyerekekre, akik felnőtt korukban írással foglalkoznak. Az írók között például feltűnően többnek volt képzelt barátja gyermekkorában, mint a más foglalkozásúak körében.

Összességében a gyerekek 65 százalékának van valamilyen képzeletbeli társa, fiúknak általában idősebb, míg a lányok többségének egy náluk fiatalabb barát.
Oszd meg másokkal is!
Mustra